Властта скатава всички проекти за джендър-закони

ГЕРБ внесе в Конституциония съд Истанбулската конвенция

Общо 75 депутати от ГЕРБ са подписали основанията за преценката

Всички законопроекти, които подлежат на поправки заради т.нар. Истанбулска конвенция са временно на трупчета. Това признаха пред „Труд” депутати от управляващото мнозинство.

Причината е, че всеки един от новите текстове засяга по един или друг начин понятието „джендър”, което предизвика огромна вълна от обществено недоволство заради вратичката, която конвенцията отваря за въвеждането на „трети пол”.

„Не е моментът да дебатираме по тях, темата е твърде деликатна”, коментираха лаконично народни представители.

Очаквано, от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд (КС) искане за преценка на съответствие на Истанбулската конвенция с конституцията. Лично председателят на правната комисия Данаил Кирилов и депутата от парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков внесоха искането до конституционните съдии. Общо 75 депутати от ГЕРБ са подписали основанията за преценката. „Анализирали всички отрицателни становища, а след това сме дали и нашите аргументи за”, каза Данаил Кирилов.

И с това искане от ГЕРБ са представили в най-пълна степен законовата обосновка на Истанбулската конвенция. „Разяснили сме споровете, свързани с понятията, които касаят взаимодействията с Конституцията”, посочи още Кирилов. От ГЕРБ коментираха още, че точно конституционните съдии могат да направят най-обективната правна експертиза дали Истанбулската конвенция е в съответствие с конституцията. „Конституционният законодател е казал, че е възможен преглед за конституционосъобразност тогава, когато международният договор е сключен, но все още не е ратифициран от законодателния орган”, заключи Данаил Кирилов.

Коментари

Задължително поле