В Швеция започват да разпространяват брошура с инструкции в случай на война, природно бедствие или кибератака

Джон Траволта влезе в кожата на мафиотски бос В Кан беше за първи път със семейството си и се разкърши с рапъра 50cent

ГЕРБ печели изборите в Галиче

Шествия на привърженици и противници на крайната десница в Германия

Участници от MasterChef демонстрираха умения пред над 120 гости

Китай предупреди САЩ да не нарушават териториалния му суверенитет

Зрителите решават кой отива на финала на „Гласът на България“

Колите на водород идват и у нас Още през 2019 година возилата на бъдещето ще бъдат достъпни

Израел строи морска бариера, за да попречи на проникване на палестински екстремисти от Ивицата Газа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 28 май 2018

Черешите поевтиняха с почти 20%

Киев почете спасителя на българските евреи (обзор) Откриха мемориална плоча на Димитър Пешев в Украйна

Руският посланик в Берлин: Дипломатите ни, прогонени заради скандала със Скрипал, може да се върнат само след извинение от страна на Лондон

Риана, Васил Найденов и Джон Ленън на една сцена Грандиозен финал на „Като две капки вода” в понеделник

Тиквичките в настъпление

Власт и опозиция се събраха за общините Уеднаквяват съдебната практика за необходим кворум

Председателят на комисията по регионална политика Искрен Веселинов (ОП) настоява законопроектът да се гласува бързо заради хаоса в общините.

Спешна промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация са внесени от депутати от всички парламентарни групи. А поводът за толкова голям консенсус се оказали различни решения на съдилищата относно кворума в общинските съвети. Текстовете ще бъдат разгледани още тази седмица в комисии, за да може възможно най-бързо да гласуваме поправките и в пленарна зала, каза вчера пред „Труд“ Искрен Веселинов, председател на комисията по регионална политика.

Законопроектът е подкрепен от депутати от ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. Шефовете на местните парламенти по места алармирали преди месец в народното събрание, че случаите, в които решенията на общинските съвети се отменят в съда, са зачестили. И работата на кметствата по места е буквално минирана от делата. „В последно време отделни съдилища приемат, че ако общински съвет се състои от 11 съветника, то половината на тях е 5,5, а това число не е цяло такова. И следва, че е необходим още един глас, а така се получава 6,5, като след закръглянето му се получава числото 7. И според съответния състав на съда решенията следва да се вземат със 7 гласа, а не както са гласувани от местния парламент – с 6“, даде пример с правния абсурд Искрен Веселинов. И допълни, че така се създава несигурност в стабилитета на актовете на общинските съвети. „Целта е да изключим субективната преценка и да се уеднакви съдебната практика по отношение на необходимия кворум, особено при малките общински съвети, посочи още Искрен Веселинов.

Поправките определят изрично, че „повече от половината от общия брой на съветниците е налице, когато броя на присъстващите на заседанието общински съветници е по-голям от останалата част от общия брой съветници“.

Пак в нова алинея в член 27 се създава определение, че „решенията са приети с мнозинство повече от половината от присъстващи съветници, когато броя на гласувалите „за“ съветници е по-голям от останалата част от присъстващите на заседанието“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.