На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Власт и опозиция се събраха за общините Уеднаквяват съдебната практика за необходим кворум

Спешна промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация са внесени от депутати от всички парламентарни групи. А поводът за толкова голям консенсус се оказали различни решения на съдилищата относно кворума в общинските съвети. Текстовете ще бъдат разгледани още тази седмица в комисии, за да може възможно най-бързо да гласуваме поправките и в пленарна зала, каза вчера пред „Труд“ Искрен Веселинов, председател на комисията по регионална политика.

Законопроектът е подкрепен от депутати от ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. Шефовете на местните парламенти по места алармирали преди месец в народното събрание, че случаите, в които решенията на общинските съвети се отменят в съда, са зачестили. И работата на кметствата по места е буквално минирана от делата. „В последно време отделни съдилища приемат, че ако общински съвет се състои от 11 съветника, то половината на тях е 5,5, а това число не е цяло такова. И следва, че е необходим още един глас, а така се получава 6,5, като след закръглянето му се получава числото 7. И според съответния състав на съда решенията следва да се вземат със 7 гласа, а не както са гласувани от местния парламент – с 6“, даде пример с правния абсурд Искрен Веселинов. И допълни, че така се създава несигурност в стабилитета на актовете на общинските съвети. „Целта е да изключим субективната преценка и да се уеднакви съдебната практика по отношение на необходимия кворум, особено при малките общински съвети, посочи още Искрен Веселинов.

Поправките определят изрично, че „повече от половината от общия брой на съветниците е налице, когато броя на присъстващите на заседанието общински съветници е по-голям от останалата част от общия брой съветници“.

Пак в нова алинея в член 27 се създава определение, че „решенията са приети с мнозинство повече от половината от присъстващи съветници, когато броя на гласувалите „за“ съветници е по-голям от останалата част от присъстващите на заседанието“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.