Влезе в сила забраната млекопреработвателите да преработват растителни мазнини

Държавата затяга контрола над имитиращите продукти

От днес влиза в сила забраната млекопреработвателите да преработват растителни мазнини. Това стана с обнародването в „Държавен вестник“ на допълнението в Наредба №1 за хигиената на храните на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на здравеопазването, съобщиха от агроминистерството.

С промяната на нормативния акт се въвеждат следните изисквания:

• Производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

• В едномесечен срок от влизане в сила на наредбата производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, привеждат дейността си в съответствие с изискванията.

• Посочените изисквания се прилагат за продукти, произведени на територията на България.

Наредбата включва и усъвършенстване на законодателството за т.нар. "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“.

Наредбата за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните заедно с актуализирания проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти представляват пакет документи, съдържащи взаимно допълващи се мерки, насочени както към производството, така и към наименованията, етикетирането и предлагането на пазара на млечни и имитиращи продукти, обясняват от МЗХГ.

Мерките, които са заложени в двата нормативни акта по същество имат характер и на действия насочени срещу „двойния стандарт“ при храните, тъй като допринасят за ясното разграничаване на имитиращите от млечните продукти, както в процеса на производството, така и при предлагането им в търговската мрежа. По този начин се постига защита интересите на потребителите и гарантиране правото за информиран избор не само за продуктите с произход от други страни-членки на ЕС, но и за продукти, произведени в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България