Влизаме в Гърция само през два пункта (обзор)

Очаква се опашките на Кулата да се увеличат, тъй като 3 от пунктовете ще са затворени за влизане на туристи.

В онлайн формуляра са посочени само Кулата и Маказа

Поне до 2 юли през необявените в електронната платформа ГКПП-та няма да преминават българи

Остава възможността и за тестване

Само през два пункта от утре ще влизат българите в Гърция. Причината е, че през необявените в онлайн платформата ГКПП-та между България и Гърция няма да могат да преминават чужди граждани, а само гръцки. От утре влиза в сила наредбата на гръцкото правителство за преминаване с уникален баркод за всеки чуждестранен гражданин. В онлайн формуляра, който трябва да се попълни 48 часа преди пристигането в Гърция, като възможност за влизане от 5 пункта, са посочени само два - Кулата-Промахон и Маказа-Нимфея.

Това означава, че през ГКПП Илинден- Ексохи, Златоград-Термес и Капитан Петко войвода-Орменион пътуващи няма да бъдат допускани поне до 2 юли, включително.

В електронния формуляр се предоставя подробна информация за начална отправна точка, продължителността на предишен престой в други страни през последните две седмици, както и адресът, на който ще пребивават туристите по време на престоя им в Гърция. Пътуващите българи, които не са попълнили новата онлайн декларация, няма да могат да влязат в страната.

Формулярът се попълва електронно единствено на английски език. Попълването му отнема не повече от 5-10 мин. След успешното въвеждане на данните на посочения e-mail адрес ще получите потвърждение за неговото подаване. В последващ втори мейл идва персонален QR код, който трябва да се запамети на телефона или да се принтира на хартиен носител, за да бъде показван на граничните власти на съответното ГКПП. Както и досега остава възможността на случаен принцип на влизане в Гърция през съответния ГКПП да бъдете подложени на тест за коронавирус.

Заради изпращане на хиляди заявки

Туроператорите ни искат един баркод за екскурзии

“Гранична полиция”, пред “Труд”: Отправили сме запитване до гръцките гранични власти

Светлана Василева,
Труд, Благоевград

Нашите туроператори, които возят туристи до Гърция, искат българската държава да им съдейства с организацията по прословутите вече гръцки декларации в електронен вид. Те смятат, че най-добре е да получават по един баркод за всеки автобус влизащ в южната ни съседка, защото сега генерират отделни декларации за всеки турист от едно и също превозно средство, както и индивидуален баркод.

“Много по-бързо ще става, ако примерно попълваме данните на един автобус с една декларация, в която вписваме всички пътуващи. В момента пращаме формуляри електронно за всеки един турист от общо 35 в един автобус по-отделно и чакаме да получим баркода”, разказа Здравка Чимева, благоевградски туроператор. Тя обясни, че до момента гръцката електронна система работи бързо и кодовете се получават в рамките на 15 минути. Притесненията са, дали когато в системата влязат хиляди формуляри, няма да има забавяне и това да създаде риск за работата на туроператорите.

“До момента ние возихме за ден на Бяло море автобуси всяка събота и неделя, на ГКПП-Кулата-Промахон се преминаваше без проблем, нямаше излишно чакане, за 15 минути максимум. По принцип нашите шофьори са длъжни да имат списък с всички данни на пътуващите, който по закон се пази с години”, разказа още Здравка Чимева.

“Труд” потърси и ГД “Гранична полиция” във връзка с неяснотите около попълването на онлайн формуляра и присъствието само на 2 ГКПП-та в него - на Кулата и на Маказа. Оказа се, че още преди 2 дни от “Гранична полиция” са отправили запитване към гръцките гранични власти. “Очакваме колегите да пояснят ситуацията, от наша страна ние пропускаме граждани на ЕС в Гърция на ГКПП Кулата, ГКПП Илинден, ГКПП Капитан Петко войвода и ГКПП Ивайловград”.

Бизнес 

Преводачите станаха кът 

Онлайн формулярът, който трябва да се попълни на английски език, притесни сериозно туристите, които не знаят езика на Шекспир. “Ние като не знаем английски, какво правим, обикаляме и търсим преводачи. После се попълват и чакаме баркодовете. Това едно, че отнеме време, но и хората ще ни искат допълнително пари за тази услуга, поне десет лева на човек”, казва Иванка Шалева, която иска да пътува с фамилията си за два дни до Гърция. Хората очакват до ден-два да се пръкне и бизнес - услуга “гръцки декларации”.

Коментари

Задължително поле