Министър Димов ще се съобрази с днешното решение на ВАС за отмяна на промените в действащия план на НП „Пирин“

Кейн аут за 2 месеца, бранител в ареста

Увеличават учителските заплати с 20% в Бургас

Шефът на „Гранична полиция“: Въвод не е правен на либийския танкер „Бадр“

Григор: Не очаквах толкова българи по трибуните

Пожар пламна зад двете болници в Благоевград Огънят тръгнал от неизползваеми цистерни за гориво

Министър Маринов: Полицаите се намесват при престъпност, не я определям по етнически принцип

Задържаха 63-годишна жена, убила 73-годишния си съпруг след скандал в село Труд Опитала да прикрие следите за престъплението и отишла на работа

Самоубийствена атака в Манбидж, отговорност пое ИДИЛ Загинали са американски военен и други 14 души

Община Бургас организира състезание по английски език за всички второкласници

Върнаха обвинението за убития от командос полицай заради жена

Забравеният Атанас Пацев

Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания

Захариева към българите във Великобритания: Не чакайте последния момент за биометрични паспорти

Двама с обвинения за измама със средства от еврофондове и пране на пари

Влъхвите са първите вестители на Рождество Христово Според недоказана версия тримата са царе и са славяни

Джото, „Поклонението на влъхвите” (фрагмент)

От писанията на евангелистките апостоли знаем, че първите дошли да се поклонят на Младенеца, според Матея, били трима влъхви. Озарени от божествено знамение – Витлеемската звезда, те дошли в Йерусалим, където властвал цар Ирод, и запитали: “Къде се е родил Царят Юдейски?”

Евангелистът Лука ги нарича “пастири”. Недоразумението идва от буквалното възприемане на думата, а в случая “пастири” означава “мъдреци”, духовни отци. За съжаление

за тяхната съдба летописците нищо не споменават

Знае се, че те не изпълнили заръката на тиранина Ирод да се върнат и да му съобщят мястото, където се е родил бъдещият Месия.

Богослови, историци и други изследователи тръгват по оскъдните следи, за да проследят житията на влъхвите. В първоизточниците те фигурират в различна интерпретация: мъдреци, духовни пастири, магьосници, магове и… царе!

Открити са и техни мощи – сега те се съхраняват в знаменитата Кьолнска катедрала в Германия. Поместени са в три различни ковчега, подредени в саркофаг с размери 220 см дълъг, 110 см широк и висок 153 см, богато украсен със злато, скъпоценни камъни, антични камеи и геми.

Началните сведения за мощите датират от ІV век

– 300 години след раждането на Христос. Тогава Елена, майката на император Константин, пренася мощите на витлеемските влъхви в Константинопол. През VІ век в античен саркофаг те са откарани в Милано. Изследователите установяват, че през 1164 г. император Фридрих І Барбароса /1125-1190/ нарежда мощите да бъдат пренесени в Кьолн като скъпоценен и свят дар.

Според недоказана версия тримата влъхви са царе, починали в различно време, и са славяни. Оригиналният специално изработен саркофаг е реставриран неколкократно. На челната му страна са изобразени тримата влъхви, поднасящи скъпи дарове на Богородица, която държи Младенеца. Зад тях се вижда мъжка фигура – над главата й има надпис Otton. Отдясно на Божията майка е показано как Йоан Кръстител кръщава Христос в свещената река Йордан. Историците смятат, че император Отон, съвременник на Йоан Кръстител, е изобразен върху саркофага заради заслугите му мощите да бъдат опазени и пренесени с почести в Германия.

Кьолнският катедрален храм бил проектиран и построен като величествена гробница за тримата влъхви – първите очевидци на Рождество Христово. Катедралата е известна и като “най-великото събитие на ХІІ век”. Изследователите са убедени, че катедралата е издигната в чест на реални, велики мъдреци и царе – те първи са признали Младенеца за Божи Син и Спасител на човечеството и първи са разпространили Христовите идеи в своите страни.

Предполага се, че са от древна Скития

на чиято територия днес официалната религия е православието. Свидетелство, че влъхвите са исторически персонажи е, че те присъстват като сюжет и тема в картини, витражи и древни книги. В Лондон например се пази релефно изображение на дароносните влъхви, датирано от 1130 година. Поместени са и в стар Псалтир от 1320 година. Джото ги е изографисал в параклиса Арена в Падуа. Във фреските на олтара на катедралата “Св. Стефан” във Виена е показано поклонението на влъхвите.

Неслучайно Кьолнският катедрален храм, освен като архитектурен шедьовър, се цени и като свято място за поклонение на християните по цял свят!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

 1. велик мъдрец = жалък крадец и убиец = славянин каза:

  Даааааа ТРУП задмина и ПЛЕЙБОЙ !!!
  Да наречеш които и да е хора по Земята, живели и преди и след „НОВАТА ЕРА“ с думичката „СЛАВЯНИ“=освободени от дългово робство си е НЕ СМЕШНО, А ТРАГИЧНО!
  НЕ МОЖЕ ЧОВЕШКИЯТ УМ ДА СТИГНЕ ДО ТАКИВА ПАДЕНИЯ! Това мисля аз – песимистът!
  Но КОМУНИСТИТЕ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ СА „оптимисти“ и КАЗВАТ: „МОЖЕ МОЖЕ!!!“
  ТЪПИ И ПРОСТИ ТРУПАДЖИИ!!! До ден днешен НИТО ЕДИН ЧОВЕК НА ЗЕМЯТА НЕ Е НАМЕРИЛ КАКВОТО И ДА Е СЛАВЯНСКО ЖИЛИЩЕ, ОСВЕН ЗЕМЛЯНКА!!!
  Нито някога ще намери!
  Защото в РИМСКОТО ПРАВО се употребява думичката „СЛАВИН“ като човек, който е бил В ДЪЛГОВО РОБСТВО и след като му е изтекло времето на робуване – Е ОСВОБОДЕН!
  Обикновено хората са давали децата си в робство зарадаи дългове. И обикновено тези деца са се „освобождавали“ след 20-30 години!
  И тогава (вече „свободни“) са ИЗГОНВАНИ ОТ КЪЩАТА НА „РОБОВЛАДЕЛЕЦА“ и е трябвало ДА ЗАПОЧНАТ ОТ НУЛАТА!
  А НУЛАТА по онова време е:
  НЯМАШ ПАРЧЕ ЗЕМЯ, където да струпаш поне някаква барака за да живееш в нея (затова отиваш в планината и копаеш землянка)
  НЯМАШ НИКАКВА ПОСУДА (затова си правиш сам посудата от глина, която изпичаш примитивно и няма никакви или почти никакви украси)
  НЯМАШ НИКАКЪВ ЗАНАЯТ (затова те наемат за какво ли не, включая и наемник във войската, където то се знае – първото ти занимание е не да воюваш, а да грабиш по време на „бойни действия“)
  НЕ МОЖЕШ ДА БЪДЕШ РИМСКИ ГРАЖДАНИН – затова живееш в провинциите на римската държава (и то в северните – полунаселените, защото в южните провинции са богати и такива крадливи „граждани“ ги съсичат на главния площад)
  И ЕТО ТИ ТЕБЕ – ТРУД НАРИЧА НАЙ-МЪДРИТЕ МЪЖР НА ЗЕМЯТА през НУЛЕВАТАСЕДМИЦА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО С НАЙ–МРЪСНИТЕ ДУМИ ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО!
  А именно – КРАДЦИ И УБИЙЦИ или накратко СЛАВЯНИ!!!!
  АФЕРИМ ТРУПАДЖИИ!
  И В СВЯТАТА НОЩ ВИЕ СИ ОСТАНАХТЕ ТАКИВА – ЖАЛКИ СЛАВЯНИ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.