Баща наркоман намушка с нож 7-годишното си дете във Варна

Премиерът Борисов: Много правителства работиха за отпадането на мониторинга, всички трябва да са доволни

Банката за развитие посреща акционерите на Европейския инвестиционен фонд в София

Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Вместо с празненства за 10-годишнината си в ЕС България очаква с тревога бъдещето си

Преди 10 години България влезе в мечтания тогава „клуб на богатите“ като член на Европейския съюз. Усилията ни продължиха много години – започнаха през 1992 г. с преговори за асоцииране, в началото на 1995 г. бяхме асоциирани, в края на същата година подадохме молба за членство, а през 1999 г. получихме и покана, водихме дълги преговори, преди на 25 април 2005 г. премиерът Сакскобургготски и президентът Първанов да подпишат договора за присъединяване, който влезе в сила на 1 януари 2007 г. И през цялото време бяхме призовавани да се преустройваме, да променяме закони, конституцията, да се отказваме от различни неща, например от двата ядрени реактори на АЕЦ „Козлодуй“. Само и само да влезем в мечтаното пространство на ред, сигурност и просперитет.

Каква е българската равносметка десет години по-късно?

Днес като че ли с горчивина си припомняме, че най-големи разочарования носят изпълнените мечти. Защото продължаваме да сме най-бедните в „клуба на богатите“; за някои българи бедността е ужасяваща; вместо престъпността да трепери пред силата на закона, често се подчиняваме на закона на силата, а надеждата за сигурно съществуване се изроди в непрекъснат страх пред външни опасности – било то бежански вълни, атентати, катастрофи, търговски, енергийни, икономически или истински войни около нашите граници.

Защо вместо да подготвяме големи празненства за 10-годишнината, днес очакваме с тревога бъдещето?

Проблемът не е само у нас, както сме свикнали да мислим. Защото през 2007 г. влязохме в привлекателна и просперираща общност, към която се стремяха много държави. Но две години по-късно Европа влезе във финансовата криза, донесена отвъд океана, години наред се бореше, а някои още се борят с нейните последици. Още преди това ЕС беше станал арена на ислямистки атентати, макар и далеч от нас – от бомбите на гарата в Мадрид на 4 март 2004 г. загинаха 192 души, а в Лондон на 7 юли 2005 г. още 52. Все пак онези атентати бяха единични, докато през последните години станаха толкова чести, че дори е трудно да се изброят. И стигнаха до нас – на 18 юли 2012 г. бомбен атентат на бургаското летище Сарафово уби 7 израелци и един българин. Истински удар по вътрешната сигурност нанесоха залелите Европа бежанско-мигрантски вълни, а България се оказа на един от пътищата им. При това често ни напомнят, че сред причините за това съвременно „преселение на народите“ са войните на Запада в Близкия изток и арабските революции, осъществени и с помощта на ЕС.

ЕС, в който влязохме, съвсем не се оказа обетованата земя, към която се стремяхме. Той е поле на новата борба за световно надмощие, неговите невинни граждани станаха мишени и често плащат сметката за създадените с помощта на европейските политици регионални и глобални проблеми.

Последиците са налице – от мечтана цел за държавите от Източна Европа ЕС започна да се превръща в проблемна ценност за някои от Западна Европа. Показаха го гражданите на Обединеното кралство на 23 юни 2016 г., гласували за „брекзит, както и нарастващият брой привърженици на евроскептичните партии из целия континент. Именно тук, в ЕС унгарският Виктор Орбан за пръв път постави под въпрос и една от основополагащите европейски ценности – либералната демокрация. А множащите се терористични атаки на ислямисти срещу цивилни европейци поставят под въпрос и бъдещето на други европейски ценности, пропагандирани през ХХ и началото на ХХІ в. като глобални.

Така че въпроса „А сега накъде?” си задават всички граждани на ЕС, а не само българите на прага на второто си десетилетие като „пълноправни европейци“.

Възможностите за избор на път през новата 2017 г. не са малко. Още повече че България е поставена пред важен избор и във вътрешната си политика. Не можем да пренебрегнем факта, че отново сме в институционална криза, макар и не толкова дълбока като онази от началото на 1997 г. Но посрещаме Новата година с правителство в оставка, продължаващо да управлява донякъде в противоречие с конституцията; с почти разпуснат парламент, показал своята безпомощност; с президент с изтичащ мандат, който отново, както и Желю Желев, се опитва да избегне конституционните си задължения; с новоизбран, но невстъпил в длъжност президент, който няма политическо минало, затова е с широк, но все още неясен политически хоризонт.

Неизвестното бъдеще пред България може да породи както надежди, така и опасения. Но за разлика от времето след 10 ноември 1989 г., когато обществената енергия беше насочена към положителна промяна, сега очакванията са по-скоро песимистични. От бъдещето се очаква още от същото – продължаващи войни, бежанци и мигранти, тероризъм. Усещането за предизвикателства надделява над това за нови възможности.

И така – накъде в 2017 г.? Едно е сигурно – България не може да постави под въпрос членството си в ЕС или в НАТО. И то не поради емоционална или ценностна привързаност, а от чисто реалистични съображения. Страната ни е изцяло икономически зависима от ЕС и напълно беззащитна без НАТО, особено след като в името на реформите се лишихме от ефективна армия. Така че тук алтернатива няма.

Но външнополитически избор има. Например дали ще останем фронтова държава или ще участваме в опитите да преодолеем разцеплението в европейската цивилизация. Първото е идеологическа мантра, а второто – прагматизъм, наричан от времето на канцлера Ото фон Бисмарк Realpolitik.

Възможностите да се провежда относително самостоятелна външна политика в ЕС, която да отразява националния интерес, е умение, което почти напълно липсва в българската политика. Вероятно поради вкоренилия се през ХХ в. български сателитен синдром, изразяващ се в търсенето на голям и силен съюзник, който да защитава нашите интереси, а ние да му се отблагодаряваме с послушание. Тази практика завърши за България с трикратни капитулации – в Първата световна, Втората световна и в студената война. Затова е време да потърсим собствен път, макар и в ограниченията на общата европейска политика.

И тук се появява въпросът с кого в ЕС да вървим. Дали както досега – привързани към колесницата на силните, в случая Ангела Меркел, или да потърсим сътрудничество с някоя от регионалните групи. Вишеградската група показва как това може да стане, но техните проблеми се различават от нашите, най-малко по това, че не са на източната граница на съюза.

Затова българските политици през 2017 г. трябва да се опитат първо да намерят златното сечение между националния, регионалния и европейския интерес и второ, макар и по-трудно – да го реализират. А ролята на българските граждани вече не е да чакат решенията на своите политици, а да ги накарат да действат в общия интерес.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. За България има само едно спасение, а то е с бясна скорост да напусне ЕС, НАТО и да тегли една майна на краварите от САЩ, които разкъсаха държавата ни и извършват геноцид над българския народ. А от политиците не трябва да чакаме нищо добро, защото те са чуждопоклонници, крадци и национални предатели, тях трябва да ги изкараме на стадиона до един и огин докато почервенеят дулата. Трябва да се съюзим със силния на деня Русия, защото и сигурността на страната ни ще е гарантирана и огромни пазари, които ще помогнат да се развие икономиката отново, за да благоденства народа.

  1. А ти защото не си чуждопоклонник. И за какви необятни пазари говориш в Русия??? Най-големия пазар е Европа и ни е дет се вика на един хвърлей. А в Русия само препарата за вана върви напоследък… да не говориме, че са в рецесия и няма да упоменавам минималната им заплата. Явно си свикнал някой все да те храни и да те избърсва, че и сега пак за това искаш някой да те дундурка. В Европа никой няма да се грижи за теб и всеки те пита не какво си завършил а какво можеш да правиш и как ще го докажеш. Ма какви ти ги разправям ти си платен трол… летиш.

  2. Стрино petroha, пак си некъпана и неадекватна ма шафрантийо. ЕС ни наложиха едни квоти, бах тоз пазар дето го хвалиш. Тази година даже стана въпрос за това да не сме произвеждали млечни продукти, за да ни снабдявали те магазините. Те не могат да докарат на вкус нито сиренето ни, нито кашкавала, нито киселото мляко, но явно нещо им пречи нашето производство. А на Турция зле ли и е, че зае пазарите на България в Азия и Европа? От мизерна страна стана огромна икономическа сила благодарение на нашите традиционни пазари. Кой и защо ни отне пазарите и ги даде на Турция? Верния съюзник на Турция САЩ, а нашата страна и икономика просто затриха, а над българския народ извършват геноцид тези мръсни краварски фъшкии.

 2. След дъжд качулка и след сватба булка, беше казал някой. Къде беше маститата професорка през 2004 година да каже да не влизаме в НАТО. Тогава май беше депутатка и си чешеше оная работа. Тогава Първански, цара и Пасито плакаха и се тръшкаха пред новите госпоари, а сега пеят други песни. Нека да видим Виктор Орбан как ще излезе от съюза, като е толкова ербап. Не само няма да излезе, но ще натиска и Сърбия да влезе, за да има сигурен кордон от изток да му пази гърба.

 3. Проф. Баева, твърдението ви, че България не може да постави под въпрос членството си в ЕС или в НАТО,е дълбоко НЕВЯРНО! За съжаление нямаме ДЪРЖАВНИЦИ, които да мислят дългосрочно, в перспектива и да предложат на народа съответните решения! Рано или късно ЕС ще се разпадне, защото в този си вид не може да съществува! А ние до последно ще викаме, не ние оставаме на потъващия кораб, защото сме зависими! Жалко, жалко!

  1. Съгласен с Гражданина. ЕС е добър за създателите си, изроди се в една тромава бюрократична машина, която няма дългосрочна визия за Европа като цяло. Нямаме ДЪРЖАВНИЦИ , а ДЪРЖАНКИ, които се чудят на кого да ни продадат. Народ и управници живеят в различни светове!

   1. Кажи нещо конкретно за И.Баева – тя е преподавател СУ , не е практикуващ политик , а в случая доста обективно и сдържано е анализирала днешната политическа конюнктура в ЕС .

 4. Баева е една от безродните ни пaчaври на прехода. При това от най лошите.

  1. Извинявам се – отговорът ми беше за Comment – Кажи нещо конкретно за И.Баева – тя е преподавател СУ , не е практикуващ политик , а в случая доста обективно и сдържано е анализирала днешната политическа конюнктура в ЕС .

   1. Пачите от су са най големите и долни кypви на демокрацията. Всеки ги използва и пак се тикат…

    1. Това не означава автоматично , че и Искра Баева е такава .

  2. comment е човекът с речник от има няма 30 думи. Явно толкова капацитет се иска на изток, че са го взели за платен трол. И то за това и няма да го видите да коментира смислено а само да се мъчи да обижда с 30 думи речник :))) . Относно Баева. Много точен анализ, които още един път доказва за какво е ЕС и каква е цялата идея. Жалко само, че не можахме да тръгнем по пътя на страни като Чехия, Полша, Прибалтика… за да станем що-годе нормална държава, ами все още платени тролове мътят водата колко е хубаво в Русия и как ще пием препарат за вана, но ще сме щастливи.

 5. До: petroha

  Чета Ви коментара и се чудя на самочувствието! На какво отгоре? Научете се да пишете грамотно! А простотиите ви за препарата за вана, не се нуждаят от коментар.

  1. Ще започна от зад, напред. Относно препарата за вана, това си е реалната действителност в Русия (напук на евроатлантическите и соросоидските изказвания) на Велемир и комент. Не, аз не се подигравам със случката а със платените тролове. Относно грамотността. Радвам се, че някой все още има които да ме поправя (Ще си взема бележка). А самочувствието ми е подплатено с професионални и лични успехи… но не смятам, че съм го показал тук. Та все още твърдя, че комент и Велемир са платени про-руски никове на повече от двама човека(забелязал съм ги, че пишат на смени използвайки различни граматични грешки когато пишат)… Така, че аз не съм толкова против изтока, колкото против методите под формата на двата платени ник-а.

   1. Силно се съмнявам, че някой плаща за подобни писания! А това дали някой е русофил, си е негов личен избор! Отговорно заявявам, че съм патриот, обичам си родината и точно затова смятам, че за пореден път е наредена в редицата на губещите. Единственото спасение за България е съюз с Русия! Няма необратим избор, а и никой не е питал българския народ дали иска да влиза в ЕС или в агресивен военен блок.

    1. Агресивен военен блок??? НАТО ли анексира Крим или Русия??? Кой бомбандира в Сирия сега … айде да не се връщам по-назад защото може да не са били в Ирак, но и руснаците си имат своите интервенций. Относно платените писания, не се изисква много акъл а някой които да повтаря едно и също ден и нощ и накрая това нещо става истина. Бяхме съюз с Русия и едва не станахме 16 та република, а след съюза се видя колко сме назад във всяко едно отношение от нормалния свят. Не мерси.

     1. Абе, „petrohce“, абе хюмненце, къде се губиш, бе?? Пак ходиш нeдoeбaн и губиш разсъдък!!! Я си купи вибратор, да се самозадоволяваш!!!!

     2. Oлигoфрен си петро, дeбилен олигoфрен…

     3. Съжелявам Д-р Хуев… не си падам по вашите сексуални развлечения.

 6. Русофилските примати като не искат ЕС, черпя ги еднопоаочен билет за майкя им русия да заминават да „живеят“ там.

  1. Абе нал си уж либерален демократ… що се дразниш, че има инакомислещи?! или и ти си разложки партиен активист с боядисан зaдник кат плевнята та инакомислието те избива на олигoфрения?

 7. България 1400г е в Европа.Който не желае да отива в Азия при пияните мурзилки.Сами сме виновни за престъпните политици.Вие нещастници ги избирате.Ако не сме в EC как хуя ми ще ходите в Гърция на почивка.Неблагодарници!ФОСТАТА на всички мурзилки,русофили и анти-европейци.Хау!

  1. Ало, мязаш ми на олигoфрен кат петро. Дан’би и ти да си евроатлантик?

 8. До: ало и мхм!

  Просташката лексика, която използвате показва кой е примат и кой – не! Жалко за „европейските“ ви претенции!

 9. Evropa i USA ne davat na nikoi drug da si ima svoia finansova sistema i valuta. Toest Robert Mugabe koga pecata pari , odi do inflacia, USA fed rezerv si pecata ot desetiletia i mu vika QE, a ot skoro i UK i EU, no $ i € i £ sa stabilni, protivno na vsicki biznez, finance zakoni. Za nas nema QE za KTB, plashtame si vsicki dalgove do stotinka, sashto i grcite. Stana kat Bai Ganio i solunskata mitnica.

 10. След 10 години членство резултата е налице България е колониална страна източник на природни богатства, които се изнасят, източник на евтина работна ръка със статут на „рая“ без никакви права, пазар който е залят с нискокачествени стоки от ЕС от съответните вериги, чиито печалби също изчезват от България, политици командвани от чужди посолства.Русия стана омразна дума, въпреки необятните пазари от които нашата икономика може само да спечели, а относно оприличаването на руснаците с пияници, вижте какво се случва по Черноморието жителите на Великобритания бият по всички показатели руснаците, които са едни от най-добрите клиенти.
  ЧЕСТИТА 10-та ГОДИШНИНА ЧЛЕНСТВО В ЕС.

  1. НЕК постоянно на минус, но американските ТЕЦ-ове са на плюс, приватизираните от ЕС ЕРП-та са на плюс и изнасят годишно 10 млрд. евро чиста печалба. Големите вериги хипермаркети Билла, Лидъл и др. изнасят месечно по 800 млн. евро печалба , а на година 10 млрд. евро. Така се източва България.

  2. След 10 години България е най-бедната защото няма закони и ред в страната (още от комунизма е така)… за тези 10 години Румъния ни изпревари и се възползва доста по-добре от европейския пазар. Всички страни се натискат да достигнат до този пазар, заради високата покупателна способност на европееца. Относно евтината стока заляла страната ни, това се дължи на ниската ни покупателна способност, на нищо друго. За черноморието, пак ние сме си виновни, че заради свръхзастроеност и ниски стандарти изгонихме средната класа германци и англичани и сега има само английски студенти и руски туристи дошли да се надпреварват кой колко ще изпие (all inclusive е най-евтиния тип почивка). Така, че в Европа не е зле… просто ние като нация сме свикнали Русия да ни дундурка и за това разчитаме и сега някой да дойде и ни даде без работа да прокопсаме.

   1. Стрино Petroha, кадърните комунисти през комунизма построиха България, а после дойдохте еврогейовете и разкатахте мамицата на държава и народ.

   2. Свикнал си ти да лижеш зaдници и да ръсиш олигoфрении кат бивш партиец пребоядисан на евроатлантик…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.