Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Два кораба горят в Керченския проток (ВИДЕО)

Колко отпуска ви се полага, когато работите на повече от едно място

Жалба срещу лекар заради обида и изгонване

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 януари 2019

ЦСКА се цели в румънски ас

Тереза Мей ще търси резервен вариант за ирландската граница

Аварирал е локомотивът на бързия влак София-Кулата

С над 6 милиона лева ремонтират бул. „България“ Още 90 млн. лв. инвестират в града

Във ВВС отчетоха успешно изпълнение на основните задачи

ВМРО атакува фалшивите новини Една от идеите е СЕМ да следи съдържанието на всички източници, регистрирани като информационни

Идеите на ВМРО бяха представени на кръгла маса в Народното събрание от заместник-председателя на партията Ангел Джамбазки и група депутати. Снимки: Пламен Стоименов

Всеки сайт ще трябва да посочва лице, което да носи правна отговорност за написаното

Основният проблем е, че във всички тези интернет платформи няма авторски колектив

Мерки за регулация на онлайн медиите в борбата с фалшивите новини предлагат от ВМРО. Идеите бяха представени на кръгла маса в Народното събрание от заместник-председателя на партията и евродепутат Ангел Джамбазки, и група депутати.

„Пандемията на фалшивите новини измества фокуса на общественото внимание и създава тревожност и объркване сред българското общество. Редящите се едно след друго заглавия, които не значат нищо, създават една враждебна атмосфера. Зададохме си въпроса какво можем да направим, за да се борим с фалшивите новини чрез регулация. Всичките ни предложения ще бъдат изпратени до представителите на медиите, за да бъдат обсъдени и всеки да може да даде своето мнение”, обясни Джамбазки.

02-2Една от идеите е медиите в интернет да бъдат разграничени от останалите сайтове и блогове, като се създаде специален домейн например .media, поддържан от държавна или независима институция. В него ще се регистрират всички онези информационни платформи, които искат да се възползват от възможностите на медиите, а именно да сключват договори за реклама и медийно отразяване. По този начин всички източници, които са регистрирани като медии, ще бъдат регулирани от СЕМ и ще търпят санкции при разпространяването на фалшиви новини.

„Първо се опитахме да направим някакъв модел, по който да отделим информационните сайтове от всички други в интернет пространството и да вкараме медиите под регулацията на СЕМ – органът, който по закон така или иначе е призван да регулира медийното съдържание. Оказва се, че това което обединява всички медии, било то вестници, телевизии, радиа или интернет платформи, е възможността за сключване на договори за медийно отразяване на различни събития (например политическа реклама по време на избори), както и договори за търговска реклама”, обясни депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Той поясни, че създателите на фалшивите новини се разделят основно в две групи. В първата са онези сайтове, които са платени от хора с определена кауза и целят очернянето и оклеветявенето на някого. Такъв вид фалшиви новини се активират по поръчка и са сериозно платени. Втората група са автори на фалшиви новини, които целят единствено многобройни влизания в сайтовете си и печелят от реклама. Те обикновено се характеризират с шокиращи заглавия, които да привлекат внимание, а текстът в „новината” обикновено не носи някаква информация и почти винаги в края на му е отбелязано, че този текст няма общо с действителността и е фикция на автора.

Депутатите бяха категорични, че основният проблем е, че във всички тези интернет платформи няма авторски колектив, нито адрес за кореспонденция, и клеветите им остават безнаказани. Решението на този въпрос се оказа, че е записано в европейския регламент GDPR, където за лични данни на потребителя се счита и IP адреса на устройството, от което се влиза във всеки интернет сайт.

Второто предложение на ВМРО е чрез промяна на Закона за личните данни да се създаде текст, който да указва, че на всеки сайт със съдържание на български език, трябва задължително да се упомене кой е администраторът на личните данни в сайта – лице за контакт и адрес за кореспонденция. Ако до момента няма такова лице, то то трябва да се посочи и да се регистрира като администратор в Комисията за защита на личните данни. По този начин всички сайтове ще излязат на светло и в тези, в които се разпространяват фалшиви новини, ще има лице, което ще носи съдебна отговорност по граждански ред за невярната и позоряща информация, която разпространява. За всички сайтове, които не са спазили това условие, ще може да бъде поискано да се закриват, аргументират се от ВМРО.

 

Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО:

Едни и същи лъжи се разпространяват от години

img_8367-1024x683„Проблемът е, че в момента липсва каквато и да е регулация на интернет медиите. Всъщност в българското, а и в европейското законодателство, не са закрепени текстове, които да регламентират разликите между интернет платформа за информационен поток или “медии” и всички останали сайтове – лични блогове, страници, сайтове за споделяне на информация и т.н”, обясни Ангел Джамбазки.

Той беше категоричен, че по този начин се обезсмисля трудът на истинските и сериозни медии, защото останалите рушат доверието в тях.

„Става така, че една анонимна страница създава фалшиви новини и хората ги цитират като последна инстанция. Ще дам пример с една фалшива новина, която периодично се проявява отново и отново – че мистериозен бус обикаля из България и отвлича малки деца, за да вземе органите им“, каза още зам.-председателят на ВМРО.

 

Главният редактор на „Труд” Петьо Блъсков:

Необходимо е сурово законодателство срещу клеветата

02-kare-4„За мен проблемът е заложен във фразата „свобода на словото”. Нека да сложим до нея и отговорността на словото, защото тя е равностойна на свободата. А относно отговорността нашите правни регулации са много нежни. Защо клеветата беше извадена от наказанието „затвор”, може ли някой да отговори смислено на този въпрос?”, каза на срещата в НС главният редактор на „Труд” Петьо Блъсков.

По думите му, именно това мило отношение към клеветата, лъжата и оронването на престиж са довели до това състояние, което е в момента.

„Технологичните въпроси как да се стигне до източника на тези новини са лесно решими. Но пътят минава през сурово законодателство, нищо друго. Свободата на словото е свещено нещо и онези, които го мърсят с безотговорното си слово, трябва да бъдат наказани. Там е престъплението и творящите законите трябва да се справят с него. Ефектът на клеветата е моментален. Дори да пратите онзи, който я е казал на съд, той се събира, заседава, минават 5 години, и когато вече сте преживяли целия позор от клеветата, чак тогава съдът ви присъжда обезщетение”, каза още Блъсков.

 

Експертът от медийно и дигитално право адв. Гинка Христова:

Основният проблем е анонимността в Мрежата

В момента има чувство за безнаказаност

02-kare-3-ginka„От името на неправителствения сектор искам да приветствам тази инициатива, защото през последните години не само в България, а и в световен мащаб, фалшивите новини се явяват един инструмент за манипулация на обществеността. Това може да доведе до изключително тежки последици”, каза на срещата експертът по медийно и дигитално право от Международния център за правни съвети и анализи адвокат Гинка Христова.

Тя посочи, че веднага възниква въпросът с ограничаване на свободата на словото и каква може да бъде въведената регулация. По думите й основният проблем на интернет е анонимността.

„Това чувство на безнаказаност, което се появява, когато някой реши да публикува каквото и да било, мислейки, че е недосегаем. Това не трябва да е така. Всеки трябва да носи отговорност за думите си и за това, което пише или споделя, с всички съответни последици. Изкарването от анонимност на всички сайтове е една от първите стъпки, които трябва да се предприеме – да се знае кой какво пише”, каза още Христова.

Според нея свързването на борбата с фалшивите новини със защита на личните данни също е добър инструмент, който може да направи промяната в правилната посока.

Неговата цел е защита на личните данни на лицата, така че те да знаят към кого да се обърнат, когато някой нарушава правата им.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. ТОВА СИ Е ЖИВА Ц Е Н З У Р А !

    А източник на фалшивите новини са всички соросоидни медии.

    Лъжат на поразия деня да спасят.

  2. ВТОРИ ПЪТ ДА ГЛАСУВАМ ЗА ВАС ЩЕ МЕ ХВАНЕТЕ ЗА ХУЯ. АМА ВИЕ И НА ТОВА СТЕ ГОТОВИ ЗА ДА ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА- НА СВИРКИ каза:

    СВИНЯТА ОТ ВМРО ТВЪРДИ ,ЧЕ Е ФАЛШИВА НОВИНА ЧЕ ОБЕЩАВАХА НА НАРОДА 300 ЛЕВА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ .ФАЛШИВА НОВИНА ЛИ Е ТОВА СВИНЙО ГНУСНА. ИСТИНСКА Е И НАРОДА ПОМНИ. ТОВА ИСКАТЕ ДА ОГРАНИЧИТЕ.

  3. Едно време ни маносваха с фалшиви новини и фейкове радиата Дойче Веле, Свободна Европа и Гласът на Америка. Обещаваха рай на земята само и само да въстанем против комунизма. А какво стана ся, лъгали са ни, рай не стана, стана ад. ВМРО срещу кои лъжливи новини и фейкове ще се борят?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.