ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи Договора за добросъседство с България

Снимка: Архив

ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи Договора за добросъседство с България. Това съобщиха от Централния комитет на партията предава „Курир“ .
По-голямата част от членовете на ЦК на партията са гласували против подкрепа на Договора за добросъседство между двете съседни страни.
От ЦК изложиха няколко основни причина за решението си: Първата от причините, които посочват те, е формулировката за т.нар. македонски език, а именно „съгласно конституцията“. От ВМРО-ДПМНЕ смятат, че това трябва да отпадне, с което щели да се отстранят „твърденията, че Република България дори 72 години след кодификацията на македонския език, в 21-ви век не го признава, и го смята за диалект на българския“. Втората причина, е искането на България за промяна на съдържанието на учебниците по история в Македония. ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че по този начин „македонските исторически личности“ ще се представят като част от историята на България. Третата причина, е настояването на България в Договора да се запише, че двете страни имат съвместна история. Според ВМРО-ДПМНЕ, това ще потвърди твърдението, че македонците са „измислена през 1944 година нация“. Тук от партията на Никола Груевски споменават и Илинденското въстание като „автохтонно македонско“. Като четвърта причина те посочват, че с този договор Македония би се отказала от претенциите си, че в България съществува „македонско национално малцинство“.
От ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че в настоящия си вид, договорът е вреден за македонизма и „македонските национални интереси“. Те смятат, че действията на СДСМ ще доведат до „дългосрочни щети за македонската нация, народ, език и история“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Az sashto schitam tozi dogovor za nedomislica, no i Grcko-Natovski zagovor protiv bulgaro-makedonskoto rodninstvo i prijatelstvo.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.