Община Каолиново превежда 10 000 лв. на МБАЛ-Шумен

VIVACOM и United Group даряват 900 000 лв. на Министерството на здравеопазването

ЕК представи насоки за ограниченията по границите, свързани с епидемията

Варна с над 300 легла за болни от коронавирус Болниците в града чакат дарение от респираторни апарати

Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България: Работим интензивно, за да можем да предприемем мерки, които да помогнат на хората и бизнеса, засегнати от COVID-19

Димитър Радев, управител на БНБ: Банковият сектор в условията на COVID-19

Масови излети в Шумен, започват проверки и глоби Губернаторът свика кризисния щаб

Пристанището, кмета и зам.-кметовете дариха пари

Ето с какви документи ще кандидатстват фирмите за мярката 60/40

Община Малко Търново дари линейка на Онкологията

251 легла за болни от COVID 19, 55- в реанимациите

Нагли апаши изсякоха дървета по крайбрежна алея

На 1 април стартира приемът в бургаските детски градини

Херо Мустафа: България държи коронавируса под контрол (ВИДЕО) Тук сме по-добре, отколкото в много други държави по света, каза посланикът на САЩ у нас

61 лекари починаха от COVID-19 в Италия

ВМРО изкарват вандалите от гробищните паркове

Народните представители от ВМРО внесоха промени в Закона за устройство на територията за вътрешния ред в гробищните паркове.

Воеводите имат рамо и от ГЕРБ

Общините ще приемат наредби за управлението и дейностите по траурно-обредните услуги

Депутатите от ВМРО са внесли промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които регламентират общинските наредби за управлението и вътрешния ред в гробищните паркове. Приемането на поправката ще преустанови кражбите и вандализма, както и ще сложи край на порочните практики на некоректни фирми, които предлагат строително-монтажни дейности на територията на парковете, се казва в мотивите на народните представители.

“Целта е създаването на текст, който да дава възможност на общините да въведат критерии и да създадат нормативна база в тази публична общинска собственост”, коментира пред “Труд” един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов. Колегата му от ВМРО Искрен Веселинов отбеляза, че липсата на закон за погребалната дейност позволява на частни фирми да жалят в съда всяка наредба, която общинските съвети по места приемат. “Посочват аргумент, че създаването на такава наредба не е предвидено в по-висш нормативен акт и текстовете падат”, допълни Веселинов.

Народните представители на ВМРО са провели и предварителни сондажи с колегите си от ГЕРБ и вече имат уверението, че ще бъдат подкрепени по време на гласуванията в пленарна зала. От управляващото мнозинство са имали среща и със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Желанието ни е да въведем ред в в гробищните паркове, особено в големите общини, за да са защитени по-добре интересите на гражданите, отбелязаха още вносителите. “С наредбите на общинските съвети ще бъдат създадени ясни правила за погребално-обредната дейност и ще се пресекат злоупотребите”, заключи Юлиан Ангелов.

След като поправката в ЗУТ стане факт, общинските съветници по места ще могат да гласуват правила, с които да се “определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.