ВМРО към Фандъкова: Има бум на кърлежи в София заради неокосената трева

"Има бум на кърлежи в София заради неокосената трева. Вземете спешни мерки за разрешаването на този сериозен проблем и кажете кой е отговорен!"

За това апелират в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова общинските съветници от ВМРО в СОС Карлос Контрера и Владимир Митов. Повод за тяхната реакция е сериозният проблем с кърлежите, за който от седмици говорят и педиатрите, съобщиха от пресцентъра на партията. На ден в спешните центрове и лекарските кабинети идват десетки деца и възрастни с кърлежи, прихванати от тревните площи в столицата. А първопричината е липсата на реална поддръжка на парковете, междублоковите пространства и детските площадки.

Дежурното оправдание за ситуацията е дъждовното време в комбинация с повишаване на температурите, което не можем да счетем за релевантно и относимо, поради простата причина, че обикновено през пролетния сезон вали дъжд, а температурите са около 17-20 градуса, а в някои дни и повече. Това означава, че структурите на Столична община и външните изпълнители трябва да са подготвени и да са създали необходимата организация за осъществяване на дейностите по косене и дезинсекция (обработката срещу кърлежи), независимо от атмосферните условия. Противно на тази логика обаче очевидно има части от зелената система на града, които не са косени и се допуска с дни и седмици тези терени да са в безобразно състояние, посочват в сигнала си до кмета на София Контрера и Митов.

Те настояват за проверка и търсят отговори от общината какъв контрол се извършва и за дезинфекцията срещу кърлежи.

Относно дезинсекцията срещу кърлежи настояваме да се извърши цялостна проверка къде, кога, с какви препарати е обработвано, да се установи какво е актувано и какво е фактурирано като обработка, както и да се възложи непосредствено след косене на зелени площи да се извършва и обработка срещу кърлежи.

Общинските съветници от ВМРО предлагат на две седмици ресорният заместник-кмет да изпраща информация до ПК „Екология и опазване на околната среда“ при СОС за извършените дейности по косене и дезинсекция срещу кърлежи на зелените площи, включително осъществените от районните администрации.

Пълният текст на писмото до кмета на София Йорданка Фандъкова:

 

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ПИСМО
от Карлос Контрера и Владимир Митов – общински съветници

относно: косене на зелените площи и обработката им срещу кърлежи на територията на Столична община;

Уважаема госпожо кмет,

С настоящото писмо Ви сезираме за поредица от проблеми, както и за сигнали и оплаквания на граждани, свързани с косенето, поддръжката и обработката срещу кърлежи на зелените площи на територията на Столична община. Приблизително от около месец има непрекъснато недоволство в различни райони на столицата, че дейностите по косене на зелените площи не се извършват, а ако се извършват се реализират частично или със забавяне. Това води до бързо прорастване на тревата по градинки и паркове, което ги прави фактически неизползваеми, а в някои случаи на квартални градинки практически недостъпни. Наличието на висока трева от своя страна е пречка пред обработката срещу кърлежи, която би следвало да започне през март, последвана от следващи такива през април и началото на месец май. Към настоящия момент оплакванията за неокосени зелени площи продължават, като част от оплакванията са за Южен парк (поддържан от ОП „Озеленяване“), районите „Сердика“, „Триадица“, „Красно село“, „Кремиковци“, „Панчарево“, „Младост“, като вероятно сигнали има и за други райони.

Дежурното оправдание за ситуацията е дъждовното време в комбинация с повишаване на температурите, което не можем да счетем за релевантно и относимо, поради простата причина, че обикновено през пролетния сезон вали дъжд, а температурите са около 17-20 градуса, а в някои дни и повече. Това означава, че структурите на Столична община и външните изпълнители трябва да са подготвени и да са създали необходимата организация за осъществяване на дейностите по косене и дезинсекция (обработката срещу кърлежи), независимо от атмосферните условия. Противно на тази логика обаче очевидно има части от зелената система на града, които не са косени и се допуска с дни и седмици тези терени да са в безобразно състояние. Настояваме да възложите незабавно на направление „Екология, зелена система и земеползване“ да извърши проверки дали са спазени графиците за косене, какви дейности са отчетени, фактурирани и разплатени, както и да се извършат проверки на терен, за да се установи дали декларираното отговаря на фактически извършената работа. Последното най-лесно може да се установи по кантарните бележки за извозване на зелената маса до депо „Хан Богров“, където се предават и депонират зелените отпадъци – треви, листа, клони, дънери и прочие.

По отношение на обработката срещу кърлежи категорично отново имаме несправяне с дейността, като доказателство за това са десетките, ако не и стотици, столичани нахапани от кърлежи при посещение на столични паркове и квартални градинки. Налице е отново бум на популацията на кърлежи, като според медийни публикации последните случаи са и свързани с деца, като на едно от тях (на около четири години) са извадени около десет кърлежа след разходка в „Южния парк“... За да има бум в популацията на кърлежите, това означава, че първата обработка не е била ефективна – тя следва да се извърши докато тревите не са прорасли, а кърлежите са още в почвата около корените на тревите. Изпускането на този момент за обработка води до пик в популацията, ако при следващи обработки тревата не е окосена, то препаратът дава изключително ниска ефективност и се стига до бум в популацията. Това означава, че технологично и времево не са спазени изискванията и методиката за обработка срещу кърлежи, като най-вероятно има и площи, които са отчетени като обработени, но реално едва ли са. Изключително притеснително е, че точно за „Южен парк“ (поддържан от ОП „Озеленяване“) са регистрирани случаи на нахапани от кърлежи.

Относно дезинсекцията срещу кърлежи настояваме да се извърши цялостна проверка къде, кога, с какви препарати е обработвано, да се установи какво е актувано и какво е фактурирано като обработка, както и да се възложи непосредствено след косене на зелени площи да се извършва и обработка срещу кърлежи.

Предвид ситуацията също така предлагаме на две седмици ресорния заместник-кмет да изпраща информация до ПК „Екология и опазване на околната среда“ при СОС за извършените дейности по косене и дезинсекция срещу кърлежи на зелените площи, включително осъществените от районните администрации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони