Столичният кмет Йорданка Фандъкова на 24 май: Град, в който се строят училища, има бъдеще

Британската полиция проведе едноседмична операция срещу робския труд

Франция остава сред основните икономически партньори на Русия, въпреки санкциите

Кой тегли ипотечен кредит със срок 150 години?

„Сръбска листа“ е против създаването на Косовска армия

Преговорите за името на Македония продължават в Ню Йорк

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с Иран

САЩ обявиха за персона нон грата двама венецуелски дипломати, дадоха им 48 часа да напуснат страната

„Ислямски джихад“ заплаши да извърши бомбени атаки над Тел Авив, ако насилието в Газа не спре

Вашингтон може да наложи 25% мито върху вноса на автомобили в САЩ, защото повечето производители използват стомана от Китай

Мей смята да предложи на ЕС споразумение за втори преходен период след Брекзит

ООН изключи от санкциите севернокорейската делегация, която ще пътува до Сингапур за срещата с Тръмп

Четирима загинали и 15 ранени при самоубийствен атентат в Багдад

Зам.-вътрешният министър на КНДР: Дали САЩ ще се срещнат с нас или ще се сблъскаме в ядрен двубой зависи от поведението им

Двама души загинаха и 18 бяха ранени при дерайлиране на влак след удар с ТИР в Италия

ВМРО предлага сечта в градски паркове да влезе в Наказателния кодекс

Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО – Българско национално движение са изготвили проект за изменение в Наказателния кодекс за криминализиране на незаконната сеч в градските паркове, съобщиха от партията след брифинг в столичния Западен парк.

Години наред парковете в урбанизираните територии не попадат в обхвата на чл. 235 от НК. И така се оказва, че тези – които изсичат неправомерно, транспортират и съхраняват дървесина, добита без разрешение от парковете в населените места – се разминават без никакво наказание. Изготвеното предложение и мотивите към него са насочени именно в посока на решаване на този правен, а и обществен въпрос.

Действащата разпоредба от НК:

Чл. 235. (Изм. – ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който без редовно писмено позволително или с редовно позволително, но извън указаните в него места, срокове, количество и дървета сече, събира, добива, взема или извозва от горския фонд каквито и да било дървета или част от тях, включително отсечени или паднали, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) С наказанието по ал. 1 се наказва и този, който укрие, товари, транспортира, разтоварва, съхранява или преработва незаконно добит от другиго дървен материал.
(3) За престъпление по ал. 1 и 2 наказанието е лишаване от свобода от една до осем години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева, ако:
1. е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване;
2. е извършено в съучастие със служител по горите, който се е възползвал от служебното си положение;
3. е извършено чрез използване на неистински или преправен документ или на документ с невярно съдържание;
4. е извършено повторно;
5. предметът на престъплението е в големи размери.
(4) Когато престъпленията по ал. 1 – 3 са извършени от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група или представляват опасен рецидив, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години и глоба от десет хиляди до сто хиляди лева.
(5) Когато предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от петдесет хиляди до петстотин хиляди лева.
(6) (Нова – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до една година или пробация, или глоба от сто до триста лева.
(7) (Предишна ал. 6 – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, а ако липсва или е отчужден, се присъжда неговата равностойност.

Стотици са сигналите на година за незаконна сеч в парковете, а извършителите се разминават обикновено с глоби, които така и не плащат. Общественият ефект е крайно негативен – декари паркови дървета изчезват, а въздухът в градовете става все по-мръсен. Примерите са много – Западен парк, Северен парк в София, парк „Аязмото“ в Стара Загора, „Кайлъка“ в Плевен, Шумен и т.н. Парковете в малките населени места също не са подминати от това явление.

Според юристите на ВМРО и представителите в местната власт, криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии е твърда мярка и израз на воля да се ограничи и заличи това явление. Основният аргумент на Патриотите е, че системността на тези явления, и щетите, които се нанасят на зелената система, са с висока обществена опасност и единственият начин е криминализирането, за да могат полицията и прокуратурата ефективно да погнат бракониерстващите.

При представянето на идеята Ангел Джамбазки заяви, че казусът е обсъждан дълго време, анализирани са различни възможности и вече има формулирани конкретни предложение за изменения в НК, за които ще се търси подкрепа от всички партии в НС.

„Още като общински съветник се борих за криминализиране на незаконния добив на дървесина от градските паркове. Всяка община има своите наредби, но те се оказват неефективни спрямо една част от населението – тези по гетата, които имат парка за бащиния и изсичат стотици кубици дървета на година. Такова е и мнението на много общински съветници и кметове, които също настояват за криминализиране на тази сеч и за твърди мерки спрямо бракониерите. Мисля, че е крайно време да се реши този въпрос, затова и с колеги от местната власт, и с народни представители предлагаме този законопроект. Убеден съм, че и останалите парламентарни групи в крайна сметка ще го подкрепят, защото ако я караме така, скоро няма да останат паркове в някои общини“, обобщава евродепутатът Ангел Джамбазки.

Общинският съветник Карлос Контрера, председател на групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ в Столичния общински съвет допълва:

„Тази идея, за криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии, не е нова. Вероятно някой ще се изкаже против с някакви формални аргументи. Като общински съветник, вярвам, че това е и мнението на значителна част от местната власт. Ето защо настоявам да се приеме тази поправка в НК и да се осъждат ефективно на лишаване от свобода лица, които секат незаконно в парковете. Виждате, през последните месеци София пропищя – масова сеч в Западен парк, масова сеч в Северния парк… Имаше много репортажи. Циганите от гетата секат поголовно, горят или продават тази дървесина. После се чудим защо има замърсяване на въздуха. Досега не ги стряскаха глобите, но мисля, че след приемането на предложението на ВМРО и след осъждането с ефективни присъди на няколко такива разбойници, ще ограничим до минимум унищожаването на парковете.“

В мотивите към законопроекта за изменение е записано, че се предлага допълнението в чл. 235 с оглед на обществените необходимости, обществените очаквания, вземайки предвид, че ЗУТ и общинските наредби дават привилегирован статут на зелената система, т.е. тя е с особено важно значение и следва защитата й да бъде комплексна. Посочени са и значителните разходи за изграждане и поддръжка на парковете, които общините отделят ежегодно, както и значителният времеви период, който е необходим, за да израснат дърветата и да се създаде един парк в завършен вид.

Очаква се промените да влязат в сила до началото на следващия зимен отоплителен сезон.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Много пари лапат от сечта на дървесина ДПС, БСП, а ГЕРБ направо орат в горите. Ако се сещате ДПС даже закони ремонтираха, за да изсекат скъпата дървесина покрай пътищата. А ако трябва да сме честни всички паразити трябва да се изкарат от горите, да се наложи мораториум поне 30 години да не се изнася дървесина и продукция, която включва в себе си българска дървесина. Иначе България ще стане като Сахара. Пък патреотете пак са се хванали с половинчати дела за пиар, проблема е много по сериозен и кардинален даже.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.