ВМРО протестират пред турското посолство срещу изказването на Чавушоглу (СНИМКИ)

Снимки: Цветан Томчев

Патриотите от ВМРО излязоха на протест пред турското посолство. Поводът е изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в промените в Закона за вероизповеданията у нас.

Пред сградата на дипломатическата мисия се събраха членове и симпатизанти на партията. Освен за извинение, те настояват и да бъдат приети отхвърлените текстове на ВМРО в Закона за вероизповеданията, които забраняват финансиране на вероизповеданията от чужди държави.

Миналата седмица от ВМРО заявиха в декларация, че "нахалството на турските управници" е преминало границите на дипломатическото благоприличие и настояват южната ни съседка да се извини.

Симпатизанти на партията издигнаха своите лозунги, с които призовават Турция да не се меси във вътрешните работи на страната ни.

Няма да оставим нещата така, категоричен бе пред БНР депутатът от ВМРО Атанас Стоянов.

„Искаме да изразим нашата категорична позиция, че Турция не за първи път пряко влияе върху вътрешната, а и външната политика на България – и чрез своята, образно казано, неосманиска политика на Ердоган, и чрез своите политически патерици тук – ДПС и ДОСТ. В случая, ползвайки изключително важен въпрос, свързан с финансирането на вероизповеданията и законопроекта за вероизповеданията, за пореден път тяхното вмешателство в нашата политика е не само пряко, то е и недопустимо“, обясни той.

Стоянов смята, че са необходими още действия от страна на правителството: „Не само един разговор с вицепрезидента, а много по-сериозни действия, включително и с тежки разговори с президента Ердоган. България нито е вилает, нито е провинция на Турция“.

С тази политика на Ердоган Турция няма да се приближи към ЕС, изказа мнение депутатът.

По думите му предстоят разговори на коалиционно ниво по темата. ВМРО ще приветства евентуално вето на президента на тази част от закона, която засяга външното финансиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България