ВМРО с нова победа в НС: Рецидивистите ще извършват обществено полезен труд!

Искрен Веселинов

Мярката се налага за административни нарушения и цели да възпита маргиналите в спазване на закона

Парламентът въведе наказание обществено полезен труд за повторно или системно административно нарушение. 

Това става възможно благодарение на промените, предложени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за административните нарушения и наказания, внесени от Искрен Веселинови и група народни представители от ВМРО, и приети в НС. Целият процес по изработването на промените беше иницииран от вицепремиера по обществен ред и сигурността, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов. Под негово ръководство се проведоха редица кръгли маси и работни групи, които доведоха до изготвените и предложени от депутатите промени в ЗАНН. По този начин се осъществява и още една от мерките, предвидени в Концепцията на Каракачанов за социализиране на маргиналните маси, придобила общественото име „Циганска концепция“, съобщават от ВМРО.

Стъпката е голяма и е в полза на социалната и правна справедливост, за която ние от ВМРО се борим от години. Промените също така са и част от пакета мерките, свързани с превенцията на престъпността, както и поредно изпълнено обещание от предизборната програма на ВМРО за справяне с битовата/маргинална престъпност.

Според приетите текстове безвъзмездният труд е този, който се полага в полза на обществото без ограничаване на други права на наказания. Продължителността на наказанието „безвъзмезден труд в полза на обществото“ не може да бъде по-малко от 40 часа и повече от 200 часа годишно, за не повече от две последователни години.

Ето и част от мотивите на вносителите:

Необходимостта от включването им в чл. 13 от ЗАНН е породена от факта, че в останалите закони, които съдържат състави на административни нарушения, като основен вид наказание е предвидено и се налага административното наказание глоба. Независимо от устойчивата тенденция за завишаване на размерите на предвидените глоби практиката показва също толкова устойчива тенденция за неизпълняемост на това наказание. Като водеща причина за това може да се определи фактът, че при масовите случаи на административни нарушения, напр. тези по Закона за горите, глобата се налага на лица, които декларират липса на доходи или доходи под социалния минимум. Така при определяне на размера на глобата не може да се спази изискването конкретният ѝ размер да е съобразен с доходите и имуществото на наказания. Поради тези причини, макар и наложена като наказание, глобата не може да бъде събрана, т.е. наказанието не може да бъде изпълнено.

В пленарната зала заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов защити идеята за обществено полезен труд така:

Предложенията са част от дългогодишното настояване на Обединени патриоти да има друг вид наказание вместо неефективната глоба. Определени общности имат изключително неуважение към закона. Има лица с десетки наказателни постановления, но просто не плащат дължимите суми, т.е. напълно са безнаказани. С приемането на промените за безвъзмездния труд ще блокираме това чувство за безнаказаност у маргиналните общности. Трудът в полза на обществото би могло да ги дисциплинира и да ги научи да спазват закона.

Наказанието безвъзмезден труд в полза на обществото се изпълнява от пробационната служба. Безвъзмездният труд се изпълнява на обекти на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ и обекти, утвърдени от съответния пробационен съвет.

На наказания, съобразно предложените промени в ЗАНН, следва да се възлага работа до три часа дневно в извънработно време или за пълен работен ден в един от празничните или почивните дни, когато наказаният работи по трудово или служебно правоотношение. Когато тези условия не се изпълнят следват санкции, въз основа на мотивите за неизпълнение.

Законопроектът разписва подборно и правата на нарушителите при разглеждането и налагането на съответните мерки.

Парламентът не подкрепи второто предложение на народните представители от ВМРО за нарушенията на обществения ред да има наказание - задържане в арестите на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България