ВМРО с условия към ГЕРБ за конституцията

От ВМРО настояват в проекта да се запише условието за образователен ценз на избирателите и за връщане на наборната военна служба. НФСБ също ще обявят свои условия.

Патриотите настояват да се върне преамбюла към основния закон на държавата

За 11 часа днес е насрочено първото обсъждане на проекта

БСП вече обявиха, че няма да участват в консултациите

Патриотите имат условия, за да подкрепят проекта на ГЕРБ за нова конституция, научи “Труд” Едно от тях е да бъде върнат преамбюла към основния закон на държавата, който е изчезнал от внесения в деловодството на НС идеен вариант.

За 11 часа днес е насрочено първото обсъждане. То ще е с партньорите на ГЕРБ във властта. Оказа се, че Патриотите не са се събирали, за да обсъдят общи предложения на двете партии - НФСБ и ВМРО. Всяка формация поотделно ще излага своите виждания.

От ВМРО бяха категорични, че ще настояват техните тези, изложени от Красимир Каракачанов в социалната мрежа - за въвеждане на образователен ценз на избирателите, за записване в конституцията, че бракът е съюз между мъж и жена, за връщане на военната наборна служба - да влязат в проекта. Това бе потвърдено пред “Труд” от съпредседателя на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов.

От ДПС коментираха, че все още нямат решение на партията каква ще е позицията им. Предстояло заседание на Централното оперативно бюро в края на месеца, след което да стене ясно дали ще се подпишат под проекта. Депутати от ДПС изразиха лично мнение пред “Труд”, че не било редно която и да е власт да се опитва да печели време чрез промени в конституцията. Според тях за подобно начинание трябвало да има доверие в онези, които предлагат промените.

БСП вече обявиха, че няма да участват в консултациите за нова конституция. Нищо чудно на поканата на ГЕРБ, освен Патриотите, да откликне единствено партията на Веселин Марешки “Воля”. Самият Марешки първо обяви, че сега не е време за свикване на ВНС, но ако всички искат, сега е най-доброто време за велико събрание.”

Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ:

Ще съберем 120 подписа за отиване към ВНС

Ще съберем 120 подписа на 2-ри септември и ще вървим към консултации за приемане на решението за отиване към Велико народно събрание”. Това каза пред БНР Красимир Ципов, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Ципов беше категоричен, че главният прокурор няма да бъде прекалено овластен. Той посочи, че става дума за разделяне не само на ВСС, но и на Инспектората към ВСС на два органа - Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите.

Препоръките били изпълнени

Седем държави преписали глава от конституцията на Русия

Имало спор само за една бройка

“Българската постсоциалистическа държава е свързана с историята си. Правихме сериозни анализи в тези дни, когато предлагахме промени в Конституцията. На 7 държави главата “Права и свободи на гражданите” е еднаква като тази в Руската Конституция. Тези конституции са писани тогава - в началото на 90-те години.” Така Данаил Кирилов отговори на въпрос на репортери защо частта за правата и свободите е изтласкана в края на новия проект за конституция, внесен за предварително обсъждане от ГЕРБ.

Той подчерта, че всички препоръки на Венецианската комисия са изпълнени. “Спорът остана за една бройка, една математика - да има за какво да говорим... Едни хора просто се страхуват, че няма да имат теза. Ако се приеме, че всичко е изпълнено, едни хора се страхуват, че няма да имат теза и няма да имат работа.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика