Премиерът разпореди да бъде освободен бордът на директорите на ББР

Китай започва да отменя карантината в Ухан от днес

Тръмп заплаши да спре финансирането към СЗО заради реакцията й срещу коронавируса

Борисов: Банско е огнище, ще направим там масово тестуване

581 са болните от коронавирус у нас

Основателят на Туитър дарява 1 млрд. долара за борба с Covid-19

В Германия започна тестването на хора за антитела срещу коронавируса

За последните 24 часа в САЩ са починали 1736 души от коронавирус

Борис Джонсън е в добро настроение и диша самостоятелно

Във Франция броят на жертвите от коронавирус надхвърли 10 000 души

Над 300 000 са излекуваните от COVID-19

Убил ли е коронавирусът правосъдието ни Днес съдебният съвет решава за неслучайното разпределение на делата

На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

ВМРО ще настоява за контрол над цените, механизми за отлагане на кредитната тежест на фирми и физически лица

Снимка: Пламен Стоименов

ВМРО ще настоява за контрол над цените, механизми за отлагане на кредитната тежест на фирми и физически лица, засегнати от мерките, както и категорична битка с фалшивите новини.

Това са само малка част от приоритетите, за които ще се борим да станат законодателен факт, с цел преодоляване на пандемията в страната. Също така е редно общините да поемат повече функции по контрол на изпълнението на мерките, въведени от държавата.

С тези акценти заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, изложи пред депутатите възгледите на Организацията относно разискваният в пленарната зала Закон за мерките при извънредно положение.

Ето и цялото изказване на Веселинов:

Парламентаристите от ВМРО сме тук в Народното събрание, за да носим отговорност пред българите дори и в тези трудни моменти. На първо четене ще подкрепим Закона, защото от него безспорно има нужда, а преди второ четене ще внесем своите предложения.

Това заяви от трибуната на парламента Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“, по време на дебатите по Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Парламентът трябва да продължи да работи и да съсредоточи усилията си именно в законодателство, свързано с извънредното положение, допълни той.

Законът трябва да въвежда строги правила, но не репресивни, смята Веселинов и заяви, че е против чл. 141 от Наказателния кодекс, който е излишен, защото подобни мерки има и сега предвидени в НК.

Ето акценти от изказването на Искрен Веселинов за какво ще настоява ВМРО при окончателното приемане на Закона:

– Целият капацитет на частните лечебни заведения при необходимост да може да бъде мобилизиран за овладяване на епидемията и за лечение на българите.

– Вариант за обезщетяване на родителите, които няма как да дадат децата си на градини и училища, защото са затворени – след свършване на отпуска им.

– Хората с кредити и фирмите от засегнатите браншове – трябва да има позволение те да получат по много прост начин отсрочка на плащанията си до преминаване на извънредното положение.

– Борбата със спекулата – контрол на надценките на основните хранителни продукти – каквото предложение направи ВМРО преди година. Също и за санитарните материали и лекарствата.

– Борбата с фалшивите новини – имаме готова нова концепция, която е свързана не само с НК – където текстът трябва да се прецизира, но и със Закона за радио и телевизия и допълнителни ангажименти за СЕМ относно съдържанието на сайтове и социални мрежи.

– Органите на местното самоуправление би следвало да имат функции на контрол, тъй като са най-близко до проблемите.

В заключение Веселинов посочи, че не вижда никакво основание някой, заявяващ, че е отговорен, да не подкрепи Закона за мерките по време на извънредното положение на първо четене и да направи предложенията си между първо и второ четене. Не бива да се бяга от отговорност, има и тежки моменти, в които тя трябва да се поема с цялата ѝ сила, призова всички народни представители Искрен Веселинов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.