Внимавайте! Диви прасета дебнат по магистрала Егнатия в Гърция

Появата на диви прасета по вертикалната ос на Магистрала Егнатия в район на селището Псатада между Кавала и Солун стана причина за катастрофа.

Вчера около 8.30 ч. три глигана причиниха пътнотранспортно произшествие с автобус, за щастие без да пострадат пътниците. Директорът на горското стопанство Дидимотейху, Димитрис Митроудис, описа инцидента като рядък, отбелязвайки че броят на глиганите, „от наличните досега данни на ловни екипи", се увеличава през последните години.

"От ловните екипи разбираме, че броят на глигани е доста голям и в България, където има и екипи за преследване на дивата свиня поради появата на африканска чума по свинете, но резултатът е нулев. Имаше предложения по време на съвместни срещи с български екипи да се разреши ловът на дива свиня в райони, където в момента е забранен, например по гръцко-турската граница, където зона от около 500 километра действа като убежище за дивите свине, които въз основа на данните, с които разполагаме, може би идват от Турция", допълни още той.

Припомняме, че девет нови случая на заразени с африканска чума (АЧС) диви прасета бяха регистрирани само за ден в 5 области на България - Габрово, Стара Загора, Бургас, Ямбол и Монтана. Най-много са положителните резултати в област Бургас. Там животните са открити в землищата на селата Стоилово, Скалак, Садово, Терзийско и Велислав.

По един случай е констатиран на територията на Национален парк „Централен Балкан“ в област Габрово, в землището на старозагорското село Дъбово, ямболското село Камен връх и монтанското село Георги Дамяново.

Във връзка с чумата по свинете земеделският министър Десислава Танева съобщи, че се подготвя стратегически план за 2020 г., както и промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Коментари

Задължително поле