Банките са готови да преминат стрес теста на ЕЦБ Ако резултатите са добри, България ще е изпълнила едно от най-важните условия за участие в Банковия съюз

На 25 март 2019 да почерпят

С 2500 места разширяват Софийските гробища

Ирландският Джо Кокър скара Лечев и Графа в „Гласът на България“

Вълни от поезия на Фотев заляха Бургас

Петиция за отмяна на Брекзит надхвърли 5 милиона подписа

Искове срещу България за над 1,2 млрд. евро Най-големи са претенциите на енергоразпределителните дружества

Утре ни очаква слънчево време с максимални температури между 20 и 25 градуса

Шествие срещу ислямофобията и расизма в Нова Зеландия

Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Внимание: “-фили” и “-фоби” срещу България Исторически се самоизяждаме в свиреп антагонизъм

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Имаме значение – както геостратегическо, така и политическо

Да формулираме ясен и принципен национален интерес

Вече век и половина – от Освобождението досега – българското общество е разделено. Вътрешният ни политически живот се е превърнал в арена на постоянен сблъсък на чужди интереси и геополитически амбиции. С променлив успех за едни или други лобита вън от страната ни, но винаги за сметка най-доброто моментно положение за България и българите.

Исторически се самоизяждаме в свиреп антагонизъм и за това кой е по русофил или русофоб, кой е по-голям германофил, евроатлантик или американофил… С една дума: в чие лоно ще изберем да влезем безропотно и послушно – една дилема, която нямаше да е толкова опасна, ако не беше чиста проба родоотстъпничество, защото на практика не отчита ни на йота българския национален интерес.

За жалост, той – националният ни интерес – се явява меко казано вторичен на този на „големи играчи“, в чиято орбита ние просто „гравитираме“. А вътрешното ни разделение по оста „любов към една или друга чужда държава“ се проектира в политическия ни живот, като изпраща в Парламента и управлението марионетки. Които безмозъчно следват чужд план – надали безкористно.

Ако днес има липса на национално самочувствие и значимост, то се корени именно в това: че нямаме ясно дефиниран национален идеал и принципна позиция за мястото ни в света. За принципното разрешаване на международните проблеми и това къде сме ние. За това, че бидейки малки териториални и икономически, нашата сила би била в гъвкавостта, но и във волята да се отстоим, печелейки международен респект.

Мир, благоденствие, ненамеса в чуждите дела, неутралитет – ние чужди проблеми не решаваме, но и не допускаме намеса във формирането на позициите и националните ни дебати отвън. Точка.

Редно е да отчетем, че дори в най-тежките исторически моменти са се намирали държавници, които да стоят зад тези идеали и да ги бранят независимо от натиска, а историята се е отплаща с уважение и чисто лице пред света. Но те са рядкост – голяма рядкост.

Проблемът

Големият проблем е, когато омразата или любовта към Русия или САЩ, например, се окажат по-силни от любовта към отечеството. Това е демонстрация за липса на родолюбие, на прагматичност и застрашава не само националния интерес на България – но най-вече националната ни сигурност.

Радостното въодушевление днес от обтягането на отношенията между НАТО/САЩ, от една страна и Руската Федерация, от друга, плюс разделянето обществото ни на фенски групи за това кой кого щял да бие – като че ли говорим за футболен мач – е показателно за опасното късогледство и умствен амок, който обзема нацията ни. Най-малкото бихме били фронтова линия при евентуални сблъсъци – пази Боже да не се засилва напрежението, което вече така или иначе е голямо.

Можем ли да сме отворени към Запада като люлка на европейската цивилизация и защита на индивида срещу мракобесния тоталитарен колективизъм, като същевременно отчитаме и използваме близостта си – географска и културна – с Русия и енергийните и бизнес възможности, които тази близост ни дава? И можем ли да имаме полза от добри съседски отношения с противоречиви международно лидери като турския президент Ердоган, например, или трябва да търсим съприкосновение на всяка цена?

В светлината на новата и все по-видима Студена война между Изтока и Запада тези въпроси ще стават все по-важни и отлагане на отговорите ще има ужасно скъпа цена.

Лакмусът: отношенията с Русия

Отличен пример за онагледяване на казаното са отношенията ни с Русия. Имали сме общ враг в миналото – Османската империя. За Русия тя е била геополитически съперник, за нас – териториален завоевател. Имали сме и полза от сблъсъка между двете империи, постигнали сме освобождението си и сме благодарни за обективната руска помощ. Което не означава, че опитът за окупация на политическия ни процес след Освобождението от руската страна е допустим и не е заслужавал активен и отпор. Нито опрощава руските пречки пред съединението на българските общности в перифериите на Османската империя само заради геополитическите усмотрения на Петербург тогава. След Втората световна война се оказваме отвъд разделителната на линия на сферите на влияние върху салфетката на големите… и ставаме сателит на СССР. Нищо от това обаче нямаше да е възможно в такава фрапираща степен, ако нашият си политически елит – с одобрението на народа – не благоговееше пред Русия без оглед на националното ни самочувствие. А коленопреклонно удряне на чело в земята пред когото и да е – няма как да ти подсигури тежест на масата на преговори камо ли уважение.

Днес можем да правим бизнес с Руската Федерация (както САЩ и Германия правят, например), но винаги да използваме важното си място в ЕС и НАТО когато се чувстваме „натискани“ от руснаците. Обратно, това, че сме в НАТО и ЕС, например, не ни прави безмозъчни агнета, готови да скочат на амбразурата при най-малкия агресивен почин на партньорите от алианса – с потенциална заплаха за живота на български деца, мира и благоденствие ни.

Вместо финал

Без раболепие и чуждопоклонничество от българския политически елит, никой не може да ни „завладее“ и „претопи“ – нито териториално, нито икономически, нито културно.

Задача номер едно на общество и политическия ни елит днес е: да формулираме ясен и принципен национален интерес. И не, това, че сме „малки“ и „никой не ни пита“ – не е извинение.

На ключов кръстопът сме и явно, за да се сблъскват толкова чужди интереси тук, имаме значение – както геостратегическо, така и политическо. Да го формулираме този „интерес“ така, както го е направила винаги неутралната Швейцария – не е като да не е била „приклещвана“ между големи и опасни противници. Но винаги е излизала с чисто лице и… богата.

Второ, да сложим националния интерес на първо място в реалната политика и да осъзнаем цената си – както спрямо съседите си, така и в рамките на един или друг съюз, от който сме част.

Ако някой се намесва във вътрешните ти дела – зашлеви го безкомпромисно с колкото сила имаш и лостове на влияние. Но сам да провокираш и да рискуваш мира и живота на децата си е малоумие. Независимо дали го правиш, понеже много обичаш Русия или САЩ, но винаги за сметка на България. Още по-срамно е, ако е за това.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. Карикатурата е грешна!!!
  Това,че човек е „за“ европейския съюз не означава, че е против Русия и обратното русофилите нима мразят ЕС?. Всеки български гражданин знае за руската подкрепа и дълбоко в сърцето си го оценява. Стига вече сте противопоставяли хората на русофили русофоби!!!! Така не помагате на ничия страна.

  1. Мен ме смятат за ФОБ!!!
   Повечето читатели на ТРУП са убедени, че аз съм русоФОБ!!!
   А всъщност НЕ Е ТАКА!!!
   Аз съм просто ФОБ НА РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ В ПИЗДОСТАН!!!
   НЯМА КАК ДА УСПЕЯ ДА ЗАОБИЧАМ Ленинчо, Сталинчо, Хрушчовчо, Брежневчо, Андроповчо, Черненчо, Горбачовчо!!!
   А ОЩЕ ПО-МАЛКО МОГА ДА ЗАОБИЧАМ Путинчо!!!
   Причини?
   Бол!
   Но НАЙ-СЪЩЕСТВЕНАТА ПРИЧИНА Е ВОЙНАТА НА ТЕЗИ СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ ПИЗДОСТАНСКИ НАРОД!!!
   И ако донякъде мога да допусна, че МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА ИЗТРЕБВАНЕ НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД при другите. ТО при путю СТАВА ВЪПРОС ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА ДРУГИ – НЕПИЗДОСТАНСКИ НАРОДИ!!! Това, че путю ИЗКЛА ЧЕЧНЯ, НАХЛУВАЙКИ В СУВЕРЕННА ИЧКЕРИЯ мога да го преглътна – ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИ (разбирай ИСКАЩИТЕ ДА СА СВОБОДНИ от държавата – терминатор) ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ!!! А както знаем ВСИЧКИ ЧЕЧЕНЦИ СА ТЕРОРИСТИ!!!
   Или в мАсква казват нещо друго???
   Но това, че ВСИЧКИ ГРУЗИНЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ? Това как ви звучи???
   Путювщина!!! Обикновена путювщина!!! Почти като ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ!!! Но в 21 век!
   А това – ВСИЧКИ УКРАИНЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ??? Това как ви звучи?
   Путювщина!!! Обикновена путювщина!!! Почти като ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ!!! Но в 21 век!
   А това – ВСИЧКИ СИРИЙЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ? Това как ви звучи?
   Путювщина!!! Обикновена путювщина!!! Почти като ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ!!! Но в 21 век!
   А това – ВСИЧКИ ВЕНЕЦУЕЛЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ? Това как ви звучи?
   Путювщина!!! Обикновена путювщина!!! Почти като ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ!!! Но в 21 век!
   А това – ВСИЧКИ АМЕРИКАНЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ? Това как ви звучи?
   Путювщина!!! Обикновена путювщина!!! Почти като ОБИКНОВЕН ФАШИЗЪМ!!! Но в 21 век!

   Е – аз съм ПУТИНОФОБ!!!
   Обичам, познавам, изучавал съм историята и летарурата му, ПОЧТИ ОБОЖАВАМ руския народ!!!
   НО НЕНАВИЖДАМ УБИЙЦИТЕ НА РУСКИЯ НАРОД!!!
   Защото ТЕ СА СЪВРЕМЕННИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ!!! Ленинчо, сталинчо, хрушчовчо, брежневчо, андроповчо, черненчо, горбачовчо, путинчо!!! И ТЕХНИ РОБИ СА ВСИЧКИТЕ 140 милиона СЪВРЕМЕННИ РУСКОЖИВЯЩИ!!!
   И накрая – в сАвецкия съюз книгата МАЙН КАМПФ беше издадена ПРЕЗ 1933 година в 70 ХИЛЯДЕН ТИРАЖ!!! Защото ХИТЛЕР БЕШЕ СОЦИАЛИСТ – СЪЮЗНИК в „борбата“ за СВЕТОВНО ГОСПОДСТВО НА КОМУНИЗМА!!! (това е в ПРЕДГОВОРА НА КАМЕНЕВ – преводачът на майн кампф!!!)
   През цялото ВРЕМЕ НА сАвецка ОКУПАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ 1944-1989 г. ТРЕТИ МАРТ БЕШЕ ОБИКНОВЕН РАБОТЕН ДЕН!!! В училище до 1978 г. се е учило, че 200 ХИЛЯДИ руснаци са загинали за „свободата“ (истината е, че през 1883 г. ще ПРИЕМЕМ ДА ПЛАТИМ В ЗЛАТО ЗА ОКУПАЦИЯТА) на България!
   През 1978 г. Людмила Живкова РЕШАВА ДА ИЗДАДЕ ПОИМЕНЕН СПИСЪК (разбирай да спечели от издаване на книга) СЪС БРОЯ НА ЖЕРТВИТЕ ВЪВ ВСЯКА РОТА, участвала в боевете за България!
   И тогава от мАсква й отговарят, че няма как да стане защото е НЕВЪЗМОЖНО да се изброят ИМЕНАТА на 176 ХИЛЯДНАТА войска, участвала във войната и на двата фронта – Дунвския и Кавказкия!!!
   От тогава в България се изучавачше, че 100 ХИЛЯДИ РУСНАЦИ са „положили“ костите си за трети март!
   След като през 1990 г. КОМУНИСТИЧЕСКОТО народно събрание ПРИЕ ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК трети март – в училище вече се изучава, че 60 ХИЛЯДИ руснаци „положиха“…
   През 2002 г. беше ОТКРИТА КНИГАТА от 1886 г. в която ИМПЕРСКАТА РУСКА ВОЕННО-ПОЛЕВА СЛУЖБА ИЗБРОЯВА ВСИЧКИ ЖЕРТВИ – УБИТИ И РАНЕНИ, И УМРЕЛИ ОТ РАНИТЕ СИ РАНЕНИ и на двата фронта (Дунавския и Кавказкия), в която числото се свеждаше до 16 ХИЛЯДИ УБИТИ + 7 ХИЛЯДИ РАНЕНИ, УМРЕЛИ ОТ РАНИТЕ СИ!!!
   Та аз съм объркан – какво да КРЕЩЯ на трети март?
   200 ХИЛЯДИ ли да крещя??? 100 хиляди ли да крещя??? 60 хиляди ли да крещя??? 22 хиляди ли да крещя???
   Ами ако крещя 22 хиляди, а някой ме НАДКРЕЩИ, че 70 ХИЛЯДИ СА ЦИВИЛНИТЕ БЪЛГАРИ, ИЗКЛАНИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА???
   Ами ако друг ме НАДКРЕЩИ, че само по време на Априлското Въстание над 80 ХИЛЯДИ СА „положили кости“ за трети март???
   Ето защо аз съм АБСОЛЮТЕН ПУТИНОФОБ!!! В смисъл КАЗВАЙ ИСТИНАТА ДОРИ АКО ЖИВОТА ТИ ЗАВИСИ ОТ ТОВА!!!
   А американофил НЕ СЪМ!!!
   Но ОБОЖАВАМ ЛЕКИЯ НАЧИН НА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС С АМЕРИКА!!!
   Например – ВСИЧКИ САМОЛЕТИ от тук до Филипините са около 6 ХИЛЯДИ БРОЙКИ (граждански). В това число и пиздостанските, и Китайските, и Европейските и всички, всички, всички…
   А само АМЕРИКАНСКИТЕ (сащ) са 14 ХИЛЯДИ!!!
   ВСЯКА ГОДИНА американците СМЕНЯТ СЕДАЛКИТЕ на 25% ОТ ВСИЧКИ ТЕЗИ 14 хиляди самолета!!!
   Е – КОЛКО ЗАВОДА ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТРОЯТ за да отговорим на търсенето???
   И какво е търсенето в пиздостан и китай с по 1000 самолета всяка???
   Така, че ПУТЮ ДОЛУ (буквално) и ЗДРАВЕЙ АМЕРИКА!!!
   А Достоевски, Набоков, Есенин (особено преди 17-та година!!!) винаги ще останат в световната съкровищница и в моето сърце! РЕДОМ С ДАНТЕ, ШЕКСПИР, ГьОТЕ, БАЛЗАК, СТЕНДАЛ …
   Е – БЪДЕЩЕТО Е НА ФОБИТЕ КАТО МЕН!!!
   А ПУТЮФИЛИТЕ СА ДО 2024 година И СЛЕД ТОВА ЩЕ СЕ ПРЕБОЯДИСАТ в СЛЕДВАЩОФИЛ!!!

   1. Много си писал човече , започнах да чета , разбрах че няма нищо смислено , само си се хабил .

 2. „Големият проблем е,когато омразата или любовта към САЩ или Русия,например се окажат по-силни от любовта към отечеството.Това е демонстрация за липса на родолюбие,на прагматичност и застрашава не само националния интерес на БЪЛГАРИЯ-но най-вече националната ни сигурност!!!!!!!“Чудесно казано.Това важи в най-силна степен за изрода,наричащ се „русофоб“,чийто постоянна демострация на силна омраза към Матюшката го заслепява до пълна степен и за него родолюбието не съществува.Постоянно пишещия кратки и излишни коментари-„кмнтр“пък е заслепен от ненавист към „германските говеда“и „евроатлантиците“,до такава степен,че патриотизмът у него въобще не съществува.Дори когато водя люти „битки“с туркофобите и турчеещите се антибългари–тези двамата не заемат никаква позиция!?Просто съдбата на БЪЛГАРИЯ въобще не ги интересува.Злобеещият вечно срещу „кравефермата герб“ и „краварите“/много мрази САЩ и евреите/-„велимир“също не е проявил и капчица патриотизъм.От това почелят вечните антибългари-„делиормански“,“мъченик“,“солотюрк“…- пращящи от омраза към БЪЛГАРИЯ!Но да са само те!Абсолютно всички фесове мислят като тях!Няма да намерите надежден/патриотичен/материал сред тях.Та разбрахте ли?Патриотизмът трябва да ви е водещ!Омразата към когото и да е оставете назад!

 3. Русофилските изроди са национални предатели, нанесли най-много вреди на България. Исторически няма много племена, преливащи от любов към други племена, онези които харесват други племена, ги наричат предатели. Всяко племе трябва да си гледа интересите, а на русофилите интересите са България да е руска губерния.

  1. е, некои си беха и си останаха русофили, други беха русофили и станаха евроатлантици: плевнелиев, боко, борисов… та да спират проекти заради партнерите и сетне да се тюхкат, че сме прекарани.
   факт.

 4. Статията звучи приятно и с достойнство, но и нереалистично. И Ботев се е натъжавал, че „чакаме ред за свобода“, и Левски е работил да се освободим със собствени сили, но са си отишли геройски, а истината е, че са ни освободили единствените, които имат някаква нужда от донякъде свободна България. Ясно се открои и днес истината, че без раболепие и чуждопоклонничество безспорно надделяващият чужд фактор(и) няма да допуснат до управлението у нас никого. На Унгария й е в пъти по-лесно от нас, но виждаме как мачкат Орбан и Унгария за опита да водят малко по-независима политика. „Зашлевиха“ гада шорош и сега тях ритат и тъпчат.

 5. „русофоба“ или „реалиста“-пак злобее!Абе тъпанар-къде ти е патриотизма?Да е.б.а и отявления ти малоумен русофоб!!!

  1. отрепката – сиганин фоб го арестуваха преди седмица (писаха в пресата), та затова не спами…

   1. сигани беа майка ти и татко ти преди да те фърлат пред дом майка и дете на минус 30 градуса.
    Явно ти е дало отражение – тъп си кат изкопан компир преди сеитба.
    колкото до ареста ми – както виждаш няма такова нещо!
    Жив съм, здрав съм и ще те попържам, щото освен Путин не обичаш нито един българин.
    Вчера носи ли байрака? Вика ли с цяло гърло да живей путин?
    Щастливец си ти – малко ти требе.

    1. Сега чух , верно ли е че са те арестували за 24 часа и сега си с подписка ?

    2. Явно си жив, но очевадно не си здрав. Пий си хапчетата, че пак ще те при6ерат…

 6. баш ес си е мракобесен тоталитарен колективизъм… ма де слабоумните деца на демокрацията да го вденат… споделяйте ценностите на пребоядисаните бкп активисти.

 7. POBLIKUVANIJT ANALIZ E MNOGO TO4EN!KAKTO I PREPORAKATA V NEGO!NI E SME EDINSTVENATA DARZAVA V SVETA,KOJTO DOPUSKA PODOBNO RAZDELENIE!PATRIOTIZMA E EDINSVENATA PRAVILNA IDEOLOGIJ I PAT KAM BADESHTETO!,,BALGARIJ NJMA VE4NI PRIJTELI/
  KAKTO VIDJXME DOSEGA/IMA VE4NI INTERESI,,!SVOBODNA I NEZAVISIMA BALGARIJ!

 8. Бях болен миналата седмица,та пропуснах новината за арестуването на „фоба-циганин“.Горкичкият!Дано страда много там,където е!

   1. //trud.bg/задържаха-психично-болен-след-като-ня/
    Е, оттогаз фоба не се е появявал да спами…

 9. Няма фоби, няма фили,
  Няма дори и крокодили,

  Эащото мома
  Конската опашка,
  Е гола, по беэ пражка

  Многократно, исторически,
  Са й пръснали всички
  Прелести девически

  Тука има, тука нема,
  мома эа харема,

  На поредния господар,
  Като национален дар,

  От “ ценэори “ , “ наблюдатели“
  И други раэни предатели…

  УРААА

 10. Няма как това л.а.й.н.о да бъде арестувано заради коментарите.Ето,че пак се обажда,за да сее прословутата си омраза.Русофобска зараза….

 11. мъглата е верна,грешката вредна, момата неверна каза:

  в темната мъгла,
  така не се раэбра
  кой кого и эа какво
  момата само ущипа,
  па ния найба

 12. Бял бродник-ти си пълен анадолски боклук!Раждан си от к.у.р.в.а ,дето те е изсрала на мръсния под!!!

 13. Бял благородник ,ти наистина си благородник,
  бях решил до отговоря на тоя глупост русофили-
  русофсби но ти ,много точно си изразил мислите
  ми.и се отказах. Простотиятс на русофилите ме
  застави да отговоря.
  Няма русофоби,няма българи, които да мразят
  Державин, Пушкин, Достоевски ,Пастернак, Солженицин,…, дори и Чернишевски. Пишайки
  Черношевски ,се сещам за голямия “русофоб”
  Захари Стоянов, които в отговор на московски
  вестник , настояваш да им предадат предателите
  български офицери ,русофили, извършили преврата
  срещу княз Батенберг отговаря: “ще ви предадем
  цялата ваша паплач, но вие ни предайте само
  заточения Чернишевски”е това сме ние русофобите.
  Но кой са русофилите ?! От коментарите им личи,
  че те знаят само императора , генералите. измъчвали много поробени народи в империя.
  Диктаторите Ленин. Сталин, Хрушчов , който
  чукайки с обувката по катедрата ,доказваше
  предимстеото на социалистическа систем.
  Надеждата на зажаднелите за власт русофили
  е в Путин да им върне рая ,в който дерибействаха

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.