Вносни са 30% от плодовете в консервите

Изнасяме половината продукция

Близо 30% от плодовете, използвани за производство на консерви у нас, са внос. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите за дейността на предприятията, преработващи плодове и зеленчуци в България през 2016 г. Доставените от български производители плодове са 66%, внесените от ЕС – 18%, от трети страни – 9%. Делът на плодовете, преработените на ишлеме, е 4%. 38% от консервите са изнесени за ЕС, а 7 на сто за трети страни, показват още данните. За вътрешния пазар са останали 24% от продукцията.

При зеленчуците преобладават тези българско производство – 88% от всички, едва 5% са внос от ЕС, а 3 на сто – от трети страни. На родния пазар са реализирани 43% от консервите, за ЕС сме изнесли 19%, а за трети страни - 8%.

Общо у нас през миналата година 183 предприятия са предоставили статистически данни. Преработени са 87,9 хил. тона пресни плодове и 103,1 хил. тона пресни зеленчуци.

Коментари

Задължително поле