Вносът от Китай с минимални цени

Менда Стоянова. Снимка: Пламен Стоименов

Длъжниците с кеш до 30 хил. лв. зад граница

Стаите за гости с патентен данък до 250 лв.

За внасяните рискови за хазната стоки от страни извън ЕС, като например от Китай, ще бъдат определени минимални цени, върху които ще се плащат ДДС и мита. Тези промени в Закона за митниците бяха приети от бюджетната комисия към парламента по предложение на председателя на комисията Менда Стоянова.

Ще бъде направен списък на рисковите за приходите в хазната стоки, а данни за техните „справедливи“ цени ще бъдат взети от системата „ТЕЗЕЙ“ на ЕС. Ако при внос обявените цени са по-ниски от „справедливите“, митничарите ще изискват обезпечение за плащане на мита и ДДС върху по-високите „справедливи“ стойности. От Търговско-промишлената палата съобщиха, че техни членове очакват поскъпване на вноса на чорапи от Китай със 120%, както и на кофички за разсад с 320%.

Митничарите няма да допускат човек да изнесе от страната суми над 30 хил. лв., ако получат информация, че има задължения към държавната хазна, решиха още депутатите.

Да бъдат направени промени в Кодекса за застраховането по отношение на системата „бонус-малус“, поиска депутатът от БСП Георги Свиленски. Той предложи премията по застраховката „Гражданска отговорност“ да се определя само на база нанесени щети при катастрофа, а от глобите на КАТ. Предложението беше отхвърлено с аргумент от Менда Стоянова, че това не може да се прави от днес за утре и му препоръча да го внесе след Нова година.

Депутатите решиха апартаментите и стаите за гости да плащат патентен данък като хотелите с една или две звезди в размер между 25 лв. и 250 лв. на стая за година, който ще се определя от всяка община.

Коментари

Задължително поле