Внучка на български евреи ще е президент на Мексико (обзор)

Новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

Левицата не пуска властта

Бори климатичните промени

Клаудия Шейнбаум печели смазваща победа и стана първата жена президент на Мексико - тя ще наследи на поста своя ментор и досегашен президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност ѝ помогна да триумфира на вота, предаде „Ройтерс“.

61-годишната Шейнбаум, която е израснала в семейство на комунисти, е изследователка и специалистка по климатичните промени, както и бивша кметица на столицата Мексико Сити.

Нейните баба и дядо по майчина линия са евреи сефаради, които бягат от България в Мексико през 40-те години на миналия век, за да се спасят от Холокоста. Баба ѝ и дядо ѝ по бащина линия пък са евреи ашкенази, които имигрират от Литва, посочва „Times of Israel”.

Социалистката Шейнбаум печели изборите с между 58,3% и 60,7% - очертава се това да е най-големият дял от гласовете, постиган от победител на президентски вот в Мексико.

Управляващата коалиция също така вероятно ще спечели свръхмнозинство от две трети от местата в двете камари на парламента, което би ѝ позволило да приеме конституционни реформи без подкрепата на опозицията. Кандидатката на опозицията Сочитъл Галвес получава между 26,6% и 28,6% от гласовете и призна публично поражението си.

На Шейнбаум ѝ предстои труден път - трябва да балансира обещания за социални политики, но в същото време наследява значителен бюджетен дефицит, коментира „Ройтерс“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка