Водата във Велинградско вече е годна за пиене, урнът е под нормите

Снимка: Архив

Водата във Велинградско вече може да се пие. Нивото на естествения уран е над допустимото само при един водоизточник в района – “Легоринец” и този каптаж не се използва, съобщава БНТ.

Последните изследвания на водата в Хасково също показват, че няма уран над допустимото. Чакат се резултати за алфа активността, от които ще стане ясно дали водата е безопасна за пиене.

Днес правителството отпусна близо 2 милиона лева за 8 нови сондажа за питейна вода в района. Парите са от резерва за непредвидени или неотложни разходи за тази година.

“Почти 2 милиона лева, 1 милион 930 хиляди лева, са трансфер към общината, за да може максимално бързо да се дублират тези 8 кладенеца от доказани към момента “здрави водни тела”, тоест с параметри в допустимите стойности – и като уран, и като алфа активност. И така в краткосрочен план да подсигурим качественото питейно водоснабдяване в Хасково”, коментира регионалният министър Николай Нанков.

“При всички положения тези 2 милиона лева са, за да се реши проблемът в момента. Те не водят до трайно решение на проблема. Дълготрайно решение на проблема трябва да се намери, но сега имаме спешен въпрос – трябва спешно да решим въпроса – хората да нямат режим на водата и да пият качествена вода”, посочи Нено Димов, министър на околната среда и водите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.