28 отбора участваха в турнира по стрийтбол в Павликени

Депутатът Весела Лечева в Раданово: Малките населени места са в периферията на националната политика

Просветният министър на 24 май: Образованието е това, благодарение на което ще пребъдем като общество

Тони Голдуин – внук на киномагнат Актьорът от „Скандал” е наследник на известния продуцент Самюъл Голдуин

Столичният кмет Йорданка Фандъкова на 24 май: Град, в който се строят училища, има бъдеще

Британската полиция проведе едноседмична операция срещу робския труд

Франция остава сред основните икономически партньори на Русия, въпреки санкциите

Кой тегли ипотечен кредит със срок 150 години?

„Сръбска листа“ е против създаването на Косовска армия

Преговорите за името на Македония продължават в Ню Йорк

Меркел: Германия и Китай държат на ядреното споразумение с Иран

САЩ обявиха за персона нон грата двама венецуелски дипломати, дадоха им 48 часа да напуснат страната

„Ислямски джихад“ заплаши да извърши бомбени атаки над Тел Авив, ако насилието в Газа не спре

Вашингтон може да наложи 25% мито върху вноса на автомобили в САЩ, защото повечето производители използват стомана от Китай

Мей смята да предложи на ЕС споразумение за втори преходен период след Брекзит

Водата в село Казанка все още е негодна за пиене

Остава в сила забраната на Регионална здравна инспекция – Стара Загора от 17 март, водата в село Казанка да се използва за пиене и готвене. Според резултатите от проба на вода от кран на потребител, постъпили на 20 април в инспекцията, естественият уран е е 0,0290 mg/l при норма 0,03 mg/l, а стойността на показателя обща алфа-активност е 0,912 Bq/l при контролно ниво 0,1 Bq/l.

Изследванията са проведени в Национален център по радиобиология и радиационна защита – София.

РЗИ – Стара Загора издаде предписание на „ВиК” ЕООД – Стара Загора да извърши допълнителен анализ за определяне на конкретни радионуклиди, с цел определяне на индикативната доза и здравния риск за населението, както и за провеждане на завишен мониторинг на водата, предназначена за питейно-битови цели в населеното място, при крана на потребителя. Мониторингът ще се извършва четири пъти сезонно в годината, като се изследват контролното ниво на обща алфа активност, обща бета активност и естествен уран.

На 24 април експерти от РЗИ ще вземат проба вода от крана на потребителя в с. Казанка за изследване на показателите на обща алфа активност, обща бета активност и естествен уран в РЗИ – Пловдив.

Мерките за забрана на ползването на питейна вода за пиене и приготвяне на храна остават в сила до потвърждаване на резултатите за стойностите на естествен уран в границите на нормата. „ВиК” – Стара Загора ще продължи да осигурява с водоноска питейна вода за населението, отговаряща на изискванията.

Забраната беше въведена на 17 март, след направени анализи в лаборатория на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките от два водоизточника. Те показаха концентрации от 0,055 милиграма на литър и 0,045 милиграма на литър естествен уран при максимална 0,03 милиграма на литър.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.