Водата в село Казанка все още е негодна за пиене

Остава в сила забраната на Регионална здравна инспекция – Стара Загора от 17 март, водата в село Казанка да се използва за пиене и готвене. Според резултатите от проба на вода от кран на потребител, постъпили на 20 април в инспекцията, естественият уран е е 0,0290 mg/l при норма 0,03 mg/l, а стойността на показателя обща алфа-активност е 0,912 Bq/l при контролно ниво 0,1 Bq/l.

Изследванията са проведени в Национален център по радиобиология и радиационна защита - София.

РЗИ – Стара Загора издаде предписание на „ВиК” ЕООД – Стара Загора да извърши допълнителен анализ за определяне на конкретни радионуклиди, с цел определяне на индикативната доза и здравния риск за населението, както и за провеждане на завишен мониторинг на водата, предназначена за питейно-битови цели в населеното място, при крана на потребителя. Мониторингът ще се извършва четири пъти сезонно в годината, като се изследват контролното ниво на обща алфа активност, обща бета активност и естествен уран.

На 24 април експерти от РЗИ ще вземат проба вода от крана на потребителя в с. Казанка за изследване на показателите на обща алфа активност, обща бета активност и естествен уран в РЗИ – Пловдив.

Мерките за забрана на ползването на питейна вода за пиене и приготвяне на храна остават в сила до потвърждаване на резултатите за стойностите на естествен уран в границите на нормата. „ВиК” – Стара Загора ще продължи да осигурява с водоноска питейна вода за населението, отговаряща на изискванията.

Забраната беше въведена на 17 март, след направени анализи в лаборатория на Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българска академия на науките от два водоизточника. Те показаха концентрации от 0,055 милиграма на литър и 0,045 милиграма на литър естествен уран при максимална 0,03 милиграма на литър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България