Водата в шест села забранена за пиене

Засечени са завишени нива на алфа-активност

Водата в шест села от община Димитровград е забранена за пиене и готвене. Причината за това са завишени нива на алфа-активност, съобщи за БНР главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев: В Крум тя е 0,64, в Ябълково - 1,13, Сталево - 1,34, Скобелево - 0,75, Бодрово - 1,15 и само Върбица, където знаехте, че имахме и допълнително проблема с урана и беше спрян източникът - 2,57.

Резултатите за радиацията във водата на Хасково все още не са готови, уточниха от Здравната инспекция. Днес ще има затруднения с водоноските в Хасково. Налага се график, тъй като 7 от използваните 15 ще бъдат върнати на военните.

 

Предприети са мерки за осигуряване на питейна вода на населението за тези населени места. Водата в изключените от системата на водоподаване в Хасково 14 кладенеца ще бъде източена, от тях ще се вземат нови допълнителни проби, за да се направят нови изследвания и да се установи могат ли да се ползваттези водоизточници, каза областният управител на Хасково Станислав Дечев след приключилото късно вчера изнесено заседание на Временната парламентарна комисия по проблем

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България