Водата и климатът в Сандански убиват астмата

В града има над 80 минерални извора, той е и най-слънчевият в България

Епископската базилика е от 4-ти век

Знаете ли че най-доброто място за лечение на бронхиална астма в Европа се намира в България. Климатът и минералната вода на Сандански правят чудеса със здравето. На мястото датират селища още от 2 хилядолетия преди Христа. Познанията от древността не са забравени и днес и неслучайно градът продължава да се развива и налага като един от предпочитаните балнео и спа центрове в страната. Над 80 различни извори има в града, като живителната течност излиза на повърхността с температура между 42 и 81 градуса Целзий, които дават възможност да се потапяте дори в откритите водни басейни през цялата година. Освен това водата е с ниска минерализация, но богат химичен състав, без цвят и мирис и с приятен вкус. Всичко това в съчетание със сухия и топъл климат превръща града в естествена лечебница. А списъкът със заболявания, които се повлияват положително от минералната вода и въздуха на Сандански са много.

Ако страдате от хронични или алергични заболявания на дихателната система като астма, бронхит, пневмония, ринит, синузит или фарингит, хронични ставни заболявания като болест на Бехтерев, ревматоиден артрит или сте претърпели фрактура, която изисква време да зарасне, можете да подпомогнете състоянието си с процедури в Сандански. Освен това в града е подходящо да лекувате и заболявания на периферната нервна система като невралгии и плексити, а курортът се препоръчва и за рехабилитация след инсулти и лечение на бъбречни болести.

За да се отървете от болестите обикновено специалистите препоръчват по-дълъг престой като за най-сериозните заболявания е препоръчително да правите процедури дори месец – месец и половина, докато за долекуване са достатъчни и 10-14 дни. Естествено колкото повече време прекарвате в Сандански, толкова по-добро ще е здравето ви, но понякога това е въпрос и на възможности.

Дори и да останете месец на ваканция в града няма да скучаете, защото освен уникални лечебни свойства на водата и климата, градът се гордее и с богата история. Безспорно последната перла в короната на историческите забележителности на Сандански е реставрираната Епископска базилика, издигната през 4-ти век. Според учени при построяването си трикорабната сграда е съперничела по великолепие на Голямата базилика в тогавашната столица на българската държава Плиска. Нетипично за сградата е, че тя е била двуетажна. На първото ниво се молили мъжете, а на второто – дамите. Новопокръстените вярващи били кръщавани в специално помещение.

Базиликата е изградена в типичен късноримски стил от големи речни камъни, с пояси от тухли. Стените били украсени със цветни изрисувани мазилки, от които до днес са оцелели малка част. Въпреки, че сградата е била разрушена още през 6-ти век и днес гостите и жителите на Сандански могат да се насладят на запазените подови мозайки на храма. В базиликата е разкрито и аязмо със светена вода, като на мястото се съхранявали и мощите на светец. Вярващите се събирали в двора за служба, а покритите коридори ги пазели от жарещото слънце и при лошо време от дъжд и сняг. Сред впечатляващите открития в базиликата е и уникална чешма, до която водата се е доставяла на принципа на скачените съдове.

 

Магичната течност идва от изгаснал преди милиони години вулкан

Ванга: Рупите лекуват всичко, нужна е единствeно вяра

Биоплактон с микроводорасли е причина за целебните й качества

“Минералната вода край Рупите лекува всички болести. Нужна е единствено вяра”. Тези думи се приписват на Ванга, която прави местността край Петрич и нейната лековита минерална вода известна не само в България, но и извън границите на страната. Мястото крие особена енергия, казваше приживе сляпата пророчица. Ванга твърдеше, че именно от Рупите черпи енергия, която й дава сила да помага на хората. Само една от причините, която тя посочваше беше качеството на минералната вода, която извира от магмените скали на изгасналия преди милиони години вулкан на Кожух планина с температура 75 градуса по Целзий. За ценните качества на бликащата вода допринася и биопланктона от микроводорасли, които придава мътност на изворите. Водата на Рупите се прилага питейно за стомашно-чревни заболявания. Външно е подходяща при болести на опорно-двигателния апарат, гръбначния стълб, нервната система, половата система, за лечение на ендокринни заболявания и стерилитет.

Ако сте по-приключенски настроен можете да се потопите в естествените басейни сред природата или да влезете в изградените за тази цел басейни с минерална вода. Те са разделени на дамски и мъжки, затова можете да ги ползвате както майка ви е родила, а по-срамежливите все пак могат да сложат и бански.

В близост до изворите се намира и храмът “Света Петка Българска” със стенописите на Светлин Русев, гробът на Ванга и руините на древния град Хераклея Синтика.

 

Свети Павел благословил изворите на Огняново

Над 100 болести бягат от Мирото

Според легендата лично един от първоапостолите на Христос – Свети Павел е благословил лековитите извори в Огняново. Основание за това учените откриват в послание на светия апостол до своя ученик Тит, който проповядва на о-в Крит и в Далмация. Свети апостол Павел го призовава: “Постарай се да дойдеш при мене в Никопол, защото съм решил там да презимувам”. Именно по поречието на река Места, в долината между Пирин и Родопите се е издигал римският град Никополис ад Нестум. Руините на величественото селище в миналото и днес могат да се видят съвсем близо точно на пътя между град град Гоце Делчев и до село Огняново.

Че става въпрос за същия Никопол, построен от император Траян, за да отбележи победата си над даките в началото на 2-ви век, се предполага и защото античният град се е намирал само на 70 километра от Филипи, в близост до днешна Драма, Гърция. Именно там Свети Павел покръства и първата християнка в Европа – Лидия, която първа повярва на думите му за Христовото дело. Затова и учените намират много исторически доказателства, макар и косвени за преданието, че всъщност първоапостол Павел дарява с целебна сила минералните извори в Огняново и ги благославя.

Съвсем доказан факт е обаче, че минералният извор в Огняново, известен с името Мирото, лекува над 100 вида заболявания. Той е с температура между 39 и 43 градуса и се е експлоатирал още в древността. Съставът на водата е особено подходящ за лечение на болести опорно-двигателната система, ендокринната, дихателната и храносмилателната системи, обмяна на веществата, нервни, гинекологични и сърдечно-съдови болести.

В почивките между лековитите бани можете да посетите и руините на въпросни Никополис ад Нестум, за да разгледате пощаденото от вековете от две християнски базилики, основите на публични сгради и съоръжения. И естествено древните терми, в които все още си личи огромната съблекалня /аподитериум/, студеният басейн /фригидариум/ и топлият /калдариум/.

 

Карали с биволи калта от Марикостиново до Цариград

Повлиява дори упоритият псориазис

Лечебната кал на Марикостиново била ценена още от древността. Първи за ефекта от топлата пръст и минералната вода се досещат траките, които живеели по тези земи. По време на османското владичество калта била толкова ценена, че я извозвали до Цариград / днешен Истанбул/ с биволски каруци. Сред предимството на калонаходището е фактът, че естествено бликащата минерална вода постоянно движи слоевете на естественото езеро, което се е образувало и разрежда гейзерната кал. Съчетанието повлияват дори упорития псориазис. Освен това се отразяват благоприятно на заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

 

Археологическият музей пази уникална колекция от римски надгробни плочи

Паркът „Свети Врач“ е единственият с пясъчни алеи

Легендарният Спартак е роден в село Склаве

Най-приятното място за разходка в Сандански е уникалният парк “Свети Врач”, който пази романтичните спомени на жителите на града вече над 100 години. Паркът е единственият в страната с пясъчни алеи. Освен това е и сред най-големите с площ от над 340 декара и се простира на двата бряга на река Санданска Бистрица. Растителните видове, с които можете да се запознаете докато се разхождате по алеите му са близо 200. Първите посадени дървета са от черен и бял бор. Началото поставят войниците и командира на Втора армия генерал Георги Тодоров през далечната 1916-та година. През 1919 -та са засадени и внесените от Италия кедър и софор. Сред най-впечатляващите дървета са вековните чинари, които са обявени и за природни забележителности. Можете да се порадвате и на екзотични видове от Далечния Изток, от Америка и Средиземноморието. Край водните басейни са посадени и вечнозелени храсти. Любимо на децата е изкуственото езеро и неговите обитатели – патици и лебеди. В парка се намира и градският стадион, както и летен театър, на който гостуват местни и чужди музикални звезди и представления.

Сред другите интересни места, които можете да посетите в града е Археологическият музей, който пази една от най-богатите колекции в страната на римски надгробни паметници. Мемориалите са събирани от всички краища на общината и са от периода 1-3 век. Сред експонатите, които според специалистите са най-значими са плочите на Юлий Максимус, на Асклепий, на Флавиана Филократия. Музеят се гордее си с други антични реликви, както и с мозайки от раннохристиянския период. Тук се намира и Базилика на епископ Йоан, която впечатлява с мозайките на птици и риби.

Ако сте запален пътешественик не пропускайте да се отбиете и до Раннохристиянският комплекс, който също е в центъра на града и включва базилика и антична улица. Според легендата в едно от околните села Склаве се е родил и легендарният гладиатор Спартак, който повежда смелото въстание на поробените воини срещу Рим. Затова и в Сандански е изграден мемориален комплекс на Спартак.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"