Водата отнесе министър Димов

Спецпрокурор Ангел Кънев и Нено Димов, снимани пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Днес Кънев уточни, че екоминистърът тогава не е бил задържан, а решението за ареста му е взето няколко часа по-късно.

Обвинен е в безстопанственост - с подписа му са източени над 7,2 млн. кубика вода, отишли към “Стомана” (обзор)

Спецпрокуратурата удължи ареста му до 72 часа

На свобода можел да пречи на разследването

Министър Нено Димов разрешавал всеки месец вода от язовир “Студена” да бъде използвана за промишлени нужди. Над 7,2 млн. кубически метра били получени от фирмите “Стомана идъстрийс” и “Топлофикация” - Перник за по-малко от 2 г. с неговия подпис, въпреки че е бил уведомяван за спадащото ниво на язовира. Това казаха от прокуратурата и обявиха, че на екоминистъра е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост.

След като пренощува в единична килия в Трето столично РПУ, по обед Димов бе отведен в Националната следствена служба. Наложена му е 72-часова мярка за неотклонение и се очаква днес в спецсъда прокуратурата да поиска да му се наложи постоянен арест.

“Има опасност да извърши друго престъпление, или да попречи на разследването. Като ръководител на министерството може да повлияе както за унищожаване на документи, така и върху показания на свидетелите”, мотивира се наблюдаващият спецпрокурор Ангел Кънев.

Разследващите обясниха, че всеки месец от януари 2018 г. до ноември м. г. Нено Димов е подписвал ползването на питейна вода от язовир “Студена” за промишлени нужди. “Стомана” и “Топлофикация” имали разрешителни, но министърът можел да промени графика и да им спре кранчето, тъй като водоемът наближавал т. нар. мъртъв обем.

А задължението му по закон е да се осигури на първо място вода за питейни нужди. “Ако тези 7,2 млн. куб. м не бяха източени, вероятно нямаше да се стигне до режим на водата в Перник”, каза още Кънев. И добави, че засега няма други обвинени длъжностни лица за водната криза, но най-вероятно ще има.

 

ВМРО решава да напусне ли властта

Борисов прие оставката на екоминистъра

ВМРО решава да напусне ли коалицията, научи “Труд”. В партията на Красимир Каракачанов са притеснени от това, че техният министър Нено Димов се е превърнал в единствената изкупителна жертва за водната криза в Перник.

Недоволството на ВМРО бе изразено още сутринта, когато Красимир Каракачанов опредени ареста на Нено Димов като

“показно убийство”.

Той обясни, че е бил при премиера Бойко Борисов.

По-късно Каракачанов обяви, че Нено Димов е “един добър специалист и експерт” и ареста слага край на политическата му кариера. “След 6 месеца или година и 6 месеца, когато се установи, че той не е виновен, ще е късно - хората ще са останали с впечатлението, че той е виновникът”, коментира още вицепремиерът и лидер на ВМРО. Той припомни, че ВиК е към регионалното министерство, а язовир “Студена е 51% на областната управа, тоест държавна собственост, и 49% на общината. Около обяд Нено Димов подаде оставка чрез адвоката си, а премиерът Борисов я прие. До редакционното приключване на броя коалиционен съвет не бе насрочен.

 

Решение

БСП свиква консултации за вота

БСП покани за консултации за вота на недоверие ДПС, “Воля” и независимите депутати.

Социалистите подчертават, че инициативата им за вота отключи последващите събития. “Те ясно показват, че правителството носи вина за кризите с водата и вноса и горенето на отпадъци”, твърдят от БСП и допълват, че оставката на Нено Димов не решава проблема с отговорността.

Коментари

Задължително поле