Водата поскъпва до 9,7% от 1 януари

Концесията на Столична община със “Софийска вода” не трябва да бъде продължавана след 2025 г., заяви Фандъкова

Цената на водата нараства с между 0,59% и 9,7% от 1 януари 2020 г. Новите пределни цени на водата за бита бяха одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В София увеличението е със 7% до 2,766 лв. за кубик с ДДС. Най-голямо е повишението на цената на водата в Кърджали - с 9,7%, където за един кубик ще плащат по 2,61 лв. с ДДС. А най-малко е увеличението в Пловдив - само с 0,59%.

Според публикуваното решение на КЕВР, най-скъпа през 2020 г. ще бъде водата в Шумен - 3,54 лв. за кубик с ДДС, а най-евтина ще бъде в Пловдив - само 2,22 лв.

С решението на КЕВР се дава възможност за повишение на цената на водата в Перник с 3,8%. Преди няколко дни обаче министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова официално обяви, че държавата ще гласува против увеличението на цената на водата в Перник.

Аврамова обясни, че решението дали определената от КЕВР пределна цена ще бъде въведена е на Общото събрание на съдружниците във ВиК дружеството, където държавата има 51%. Кметът на Шумен Любомир Христов също заяви наскоро, че ще бъдат използвани всички начини, за да се запази цената на водата в града.

Договорът със “Софийска вода” е неизгоден за Столичната община, коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова. “Още преди 5 години е сключен много неизгоден за общината договор и с много усилия са го променили така, че да искат повече инвестиции в канализацията”, допълни тя. Йорданка Фандъкова е категорична, че концесията на Столичната община със “Софийска вода” не трябва да бъде продължавана след 2025 г.

Коментари

Задължително поле