Водата поскъпва с 30 на сто заради тока

Вече има искания за вдигане на цената в София и Добрич

Близо половината от стойността ѝ се формира от тази на електроенергията

Фактурите няма да са по-ниски през зимата

Със средно 30 на сто се очаква да поскъпне водата в цялата страна заради рекордните цени на електроенергията за бизнеса. Това прогнозираха за “Труд” експерти от водния сектор. Близо половината от себестойността на ВиК услугите се формира именно от цената на тока, като има разлики според това дали водата се добива помпажно или гравитачно, обясни бившият председател на Българската асоциация на водите и бивш председател на УС на Българския ВиК холдинг Иван Иванов. По-скъпо е в равнинните общини, в които се добива помпажно.

Водните дружества са изправени пред фалит, тъй като нямат много полезни ходове, защото има максимално социално приемлива цена на водата, която те нямат право да надхвърлят, обясни Иванов за “Труд”. А повечето стойности са вече близо до тази максимална граница, добави той. Затова и трябва да се търсят решения, като намаляване на загубите или повишаване на енергийната ефективност на дружествата, така че да се ограничат разходите им и да се подобри финансовото им състояние, посочи Иванов.

Още повече, че се повишават и разходите за труд и материали, които са другите основни пера в разходите на водните дружества, посочват експертите. Част от тези разходи са отчетени в исканията към Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) на водните оператори за нови цени на водата в следващия регулаторен период 2022-2026 г. Но в сметките не е включено драстичното поскъпване на тока, така че те или трябва да се променят или отсега е ясно, че всички дружества ще са на загуба, обясняват експертите.

Драстично поскъпване на ВиК услугите вече поиска операторът в Добрич. Цената там се очаква да достигне 4,35 лева за кубик на литър през 2022 г. и 4,98 лв. за куб. м през 2026 г. В момента за питейна вода в Добруджа плащат 3,46 лева за кубик или почти с левче по-малко.

През следващия петгодишен регулаторен период цената на водата в София се очаква да стигне 3,26 лева за кубик при 2,935 лева за куб. м в момента.

Така със сигурност сметката за скъпия ток за бизнеса ще платят и потребителите с фактурите си за вода. Още повече, че според изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов “не се вижда тенденция за поевтиняване на тока” заради голямото търсене в региона. Според него България трябва да намери начин да включи още мощности, защото в момента с износа си покрива дефицита в целия район.

Заради поскъпване на тръбите за канализация

Под въпрос са 1,3 млрд. лв. от Европа

Стойността на проектите нараства с 300 млн. лв.

Със 32 на сто средно се е увеличила цената на тръбите за вода от началото на годината насам.

Под въпрос са 1,3 млрд. лв. от ЕС, които са предвидени в ОП “Околна среда” 2014-2021 за ВиК сектора, алармираха водни експерти пред “Труд”. Причината е в невъзможността да бъдат изпълнени заложените договори за изграждане на нова канализация заради поскъпването на полаганите материали с 32 на сто от началото на годината. Тези суми трябва да бъдат покрити или от строителните фирми, които са подписали контрактите, или от водните дружества, които са в затруднено състояние.

Ясно е, че изпълнителите няма да желаят да работят на загуба, а финансовото състояние на водните асоциации не позволява те да поемат разликата. Още повече, че договорите по европроекти са с определени финансови параметри, които не могат да бъдат нарушавани. Така че ако служебният кабинет не намери решение на този проблем, няма кой да покрие оскъпяването по проектите, тъй като стойността им се увеличава с близо 300 млн. лв., обясниха експерти за “Труд”. А ако контрактите не бъдат изпълнени в срок и според подписаните условия, страната ни ще трябва да връща парите по тях. Така има реален риск от загуба на голяма част от тези 1,3 млрд. лв., обясниха експерти.

Експертът Иван Иванов пред “Труд”: Да намалят ДДС за сектора

Да отложат плащането на данъка

ДДС за водния сектор да се намали на ставки от 7 до 10 на сто е едно от решенията, с които държавата може да се справи със задаващата се криза с високи сметки за вода и заплаха от фалиращи оператори. Това заяви за “Труд” експертът по ВиК Иван Иванов. Според него трябва да се обсъдят различни варианти, но институциите и служебният кабинет непременно трябва да предприемат действия, за да се справят със ситуацията.

Сред вариантите е и да се отложи плащането на ДДС от водните дружества. В момента те плащат ДДС върху фактурираните количества за питейни и канализационни услуги, но голяма част от тези суми не могат да бъдат събрани. Или пък това се случва със закъснение. Затова е добър сценарият, при който се събира ДДС върху вече платените сметки, за да се подпомогнат операторите, обясни Иванов.

Според него е наложително да се помисли и за водни помощи по подобие на тези за електроенергия за социално слабите, както и за варианти за финансова помощ от страна на държавата и директно към самите водни оператори.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения