Вода и кални наноси затвориха главния път София-Варна в Търговищко

Над 150 литра са паднали за кратко време в района, в Буховци вилняла страховита буря

Интензивен дъжд, вероятно от над 150 литра на кв.м. наводни главния път София-Варна в района на язовир Фисека, Търговищко, и наложи затварянето му в събота след 10 часа. Дърво е паднало на пътното платно, а от подгизналите ниви на шосето се е изляла огромна водна маса и кални наноси. Проблемните места са били три, с обща дължина от около 80 метра, но с дълбока кал. До изчистването на опасния участък движението беше пренасочено през пътен възел Белокопитово, през Лозница, село Бистра и град Търговище за пътуващите към София и в обратен ред за движението към Варна.

От пожарната организираха миене на пътя.

Вода от половин метър се е стекла и затворила временно и пътя между търговищките села Макариопол – Мировец. След оттеглянето й на половината платно са останали кални наноси. Водни потоци са напълнили пътя и през квартал Калково.

Най-тежка е била ситуацията около село Буховци, където се е разразила буря. Там  около 10 часа е бил най-големият валеж. За около половин час вероятно са паднали близо 200 литра, като дъждът бил толкова интензивен, че нямало видимост и на 10 метра, разказаха от селото. Градините са подгизнали от кални реки. Два пъти е паднала градушка. Първия била с големината на череша, а втория по-малка. Местните още не могат да кажат какво е състоянието на посевите в градините им. Вятърът е съборил и огромен орех на една от улиците.

Главният София-Варна, при язовир Фисека, вече е измит от калните наноси и движението беше възстановено в 13,30 часа в събота.

Прогнозите са, че в следобедните часове и вечерта отново ще вали.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България