Вода от цистерни пият три села край Огоста

Шести месец три села от община Бойчиновци в област Монтана са без питейна вода заради замърсен с арсен водопровод. От лятото до сега водоноски доставят питейна течност на местните жители. На водоизточника вече е монтирана система от филтри и се очаква до дни водата в чешмите отново да е годна, съобщи кметът на общината Светлин Сретениев.

В началото на юли миналата година РЗИ предупреди, че във водопроводите на селата Кобиляк, Громшин и Бели брег е открито съдържание над арсен на допустимите стойности и издаде предписание за ограничаване ползването на чешмите за питейни нужди и почистване и дезинфекция на тръбите. Месец по-късно заради арсен бе забранено ползването на чешмите и в балканските села Георги Дамяново и Меляне.След взетите от ВИК проби в края на 2017 г. е установено, че водата в двете планински селища е с нормализирани качества и може да се използва, но в трите полски села арсенът във водопроводите отново е два пъти над нормите – 21 микрограма на литър, заявиха от РЗИ. Затова макар и посред зима хората в бойчиновските села продължават да наливат туби и шишета от водоноски, които пристигат по веднъж на ден.

Според експерти замърсяването на водопроводите е от просмукване на води от река Огоста, в които има и тежки метали. „В края на миналата седмица на замърсения водоизточник ВИК монтира система от 16 филтъра, която струва около 200 000 лева. Взети бяха и нови проби и се надяваме скоро да получим добри резултати и ситуацията да се нормализира”, заяви кметът Сретениев. В трите села живеят около 1200 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони