Водещият на “Би Ти Ви Новините” Денислав Борисов: Щастлив човек съм, имам страхотни приятели

Шоколадът е голямата слабост на Денислав, който спортува всеки ден

Едва 10-годишен, Денислав казва на родителите си, че иска да стане журналист. След години записва да учи журналистика в Софийския университет. Още в началото обаче осъзнава, че тази професия се придобива на терен. Започва като стажант в кабелна телевизия, след това е репортер и водещ на репортерско предаване. На 20 години вече води новини, а няколко години по-късно е водещ на делничен сутрешен блок. Когато не води сутрешните и обедните емисии на Би Ти Ви Новините, Денислав обича да експериментира с различни теми. Може да бъде видян с гумени ботуши в наводнени райони, на полицейски акции или на театрални премиери. Той е и сред авторите на “Би Ти Ви Репортерите” - предаванията му за легендите по българските земи, за историческата памет на нацията или за тихите герои сред българите, са носители на няколко награди за журналистика.

“Щастлив човек съм, защото имам страхотни приятели. С тях пътуваме, забавляваме се и споделяме общите си интереси”, казва младият новинар Денислав Борисов. Той е кадър на Би Ти Ви от 2010 година. Освен като репортер и водещ, той има солиден опит като редактор и дори монтажист на част от собствените си материали.

“В професията попаднах по най-обикновения и скучен начин - влязох да уча журналистика в Софийския университет. Но бях нетърпелив да работя на терен. Затова кандидатствах за стажант в Би Би Ти. Взеха ме веднага, след няколко седмици бях щатен репортер, a след по-малко от година станах водещ на новините. Всъщност избрах по-дългия път - да започна в по-малка медия, защото там те хвърлят в дълбокото от самото начало и се учиш много бързо.” Следващата му работа е в Про.бг, където първо е репортер, после поема криминалния сектор, а след това заедно със своя колежка води сутрешния информационен уикенд блок. “Така, когато вече ме поканиха да работя в Би Ти Ви, бях натрупал немалко опит за кратко време. Разбира се, да се развивам още и още продължава да е една от най-важните ми цели.”

Трудно му е да каже дали предпочита репортерската работа на терен или тази на водещ в новинарското студио. “Воденето на новини не е просто обличане на костюм и гладко четене. Водещите в Би Ти Ви участват активно в правенето на емисиите, а това е сериозна отговорност.

А работата на терен е друг тип предизвикателство. Всяка ситуация е коренно различна, изисква се много бърза реакция и вземането на правилни решения в точния момент. От това идва и стресът в тази работа - всичко се случва сега, веднага, нямаш право на грешки и отлагане. Дори в най-напрегнатите моменти обаче чувството е незаменимо.”

В личния си живот Денислав е почти ангел - не пуши, пие рядко, храни се здравословно. Според него българските плодове и зеленчуци са най-вкусните на света. Ето какво е мнението му за тютюнопушенето: “Страстен непушач съм! Никога не съм пушил и имам твърда позиция по този въпрос - цигарите са слабост, а не порок.” Единствената слабост на този почти съвършен млад мъж е шоколадът!

Спортува редовно, впрочем почти всеки ден! “Спортът ме кара да се чувствам добре, така си почива съзнанието ми от напрегнатата работа. Ходя на фитнес, но голямата ми страст е волейболът. Ако бях по-висок, може би щях да съм волейболист, а не журналист. Напоследък играя тенис и скуош. Смятам, че всеки трябва да намира време за спорта, който харесва, и това да бъде неговото бягство от рутината.”

Тъй като заради работата си трябва да става в 4 сутринта - “Всички ли знаят? Явно вече не е останал човек, на когото не съм се оплакал...”, шегува се Денислав, - той е намерил начин да не се лишава от личен и социален живот. “Ставането в 4 изисква пълно преобръщане на режима - обяснява той. - Обикновено лягам да спя следобед за 1-2 часа. После отново съм свеж и лягам не преди 23 часа. Винаги съм живял динамично и не бих позволил да стана заложник на особения ми режим. Вечер излизам, спортувам и правя всичко, което искам и ми се прави.”

Денислав Борисов е фен на почти всичко българско и родно и във връзка с това е и запален планинар. “България е уникална с това, че е събрала толкова различни планини на сравнително малка площ. Харесвам много Рила. Последните две лета обаче обиколих основно Пирин и го намирам за внушителен. Не спирам да пътувам. Наистина се изумявам какъв чар има във всяко едно кътче у нас и колко е хубава страната ни!”

“Вълнува ме българщината - признава си Денислав. - Миналото и бъдещето на нацията ни. Какви сме и защо сме такива? В няколко предавания на Би Ти Ви Репортерите съм разказвал за легендите по българските земи, за красотата на природата ни, за постиженията и уникалността ни. Смятам, че има теми над ежедневните, които всеки ден виждаме в новините. И когато разказваме за тях по правилния начин, това се запечатва в съзнанието на зрителя, възпитава и обогатява.”

Той е роден и израснал в Радомир. От дома на родителите му се заражда и интересът към телевизионната журналистика. “Както за повечето деца, така и за мен телевизорът беше прозорец към света. Репортерите и водещите на новини за мен бяха хората, които винаги са на най-интересните места и знаят най-важното преди всички. А аз бях доста любопитно дете.”

Макар да е запазил детското любопитство и до днес - все пак това е едно от най-важните качества за един журналист, той не обича, когато любопитстват за личния му живот. Затова и отговаря уклончиво на въпроса дали има човек до себе си. “Любовта е до голяма степен вътрешно изживяване - трябва да я носим и да я даваме без значение колко получаваме отсреща. Разбрал съм, че после това ни се връща, а и ни прави по-добри.”

Не страда от звездомания, никога не се прикрива с шапки и слънчеви очила като други известни личности. “Не съм толкова популярен - смята Денислав. - А и хората, които ме спират, винаги са били много дружелюбни, обръщат се към мен с уважение и усмивка. Ние не сме модели, не сме звезди. Напълно нормални и обикновени сме. И така трябва да бъде, за да сме близо до проблемите на хората и да им бъдем в помощ.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица