Водка по чеховски

Кадър от филма.

Комедия по руски, в условия на пандемия

„Как Надя отиде за водка”
(Как Надя пошла за водкой), 2020, Русия
Режисьор Владимир Мирзоев 
Продуценти: Евгения Соляних, Анна Иванникова, Анастасия Трубчевская 
Сценарий Ирина Васковская 
Оператори: Антон Миронович, Юрий Бурак 
Музика Иван Лубенников 
В ролите: Евгений Циганов, Евгения Соляних, Надежда Игошина, Яна Троянова

В условията на втория локдаун няма как да се ходи на кино, та затова избрах руска комедия. Е, не е съвсем комедия, но се гледа леко.

Нощен клуб. Чутовен купон. Младата Надя (Надежда Игошина) пие и танцува. Доста се налива. На другия ден я виждаме с по-голямата ѝ сестра Валя (Евгения Соляних) в запусната вила в жалък район. За разлика от хубавата купонджийка Надя, тя е над 30, не е особено привлекателна и е тип чеховска интелигентка - сериозна, неудовлетворена, приказлива, романтична... Заради любовта ѝ към Венеция се е наложило сестрите да продадат градския си апартамент и да се преместят в тази самотна вила, край която се овъртат всякакви съмнителни елементи. Оказва се, че Надя е домъкнала след купона Алексей (Евгений Циганов), който продължава да спи, а когато се появява, обяснява, че по принцип не запомня нищо. Все пак става ясно, че е нещастно женен. Валя отива да купи шампанско, но донася водка. И гуляят започва отново. Говорят си за руската смърт, за руския край на света... Кипят страхове. Надя наивно се надява, че меланхоличният чаровник Алексей ще поправи съборената ограда. Иначе не се интересува от него, за разлика от сестра си. Валя изведнъж става активна и дори се наема да го спаси. И вече идва ужасно смешното - съпругата му (Яна Троянова) е облечена в анцуг и гледа телевизия, хрускайки чипс. От отношението ѝ към Алексей разбираме, че е дебелокожа гаднярка, на която и през ум не може да ѝ мине, че той ще я напусне. Финалът е напълно абсурден.

„Как Надя отиде за водка” е разширена версия на новелата „Руска смърт”, заснета през 2018 от театралния и филмов режисьор Владимир Мирзоев по пиесата на Ирина Васковская и част от омнибуса „Времето на жените”. Несъвършен филм, разпада се на две части, но е симпатичен. Наистина в него има нещо „чеховско”, както се изразява Алексей за обстановката във вилата. За това усещане заслуга има и изящната визия на операторите Антон Миронович и Юрий Бурак.

Надежда Игошина и Евгения Соляних са добри, но Яна Троянова и Евгений Циганов са бляскави. Непроницаема и вулгарна, възпълната ѝ героиня излъчва странен комизъм. А Евгений Циганов играе с особено вдъхновение своя пасивен, впиянчен, брадясал и ранен Алексей, който хрупа кисели краставички. Не за пръв път двамата са заедно на екран - през 2016 в смешно-смразяващия „Страната на Оз” на Василий Сигарев (съпруг на Яна Троянова) тя е лекокрилата наивница Ленка Шабадинова, току-що пристигнала в големия град, за да оцелее. Качва се в лъскавата кола на друсан костюмар (Евгений Циганов), който едва не я претрепва.

Да не пропусна, че в първия епизод на „Как Надя отиде за водка” с клубния купон Борис Гребеншчиков в едър план изпълнява пронизваща песен.

В крайна сметка не е важно кой и как е отишъл за водка, а какво преживява слабият човек Алексей. Пък и всеки друг на негово място.

Коментари

Задължително поле