Водолази обследват морето преди Богоявление

Водолази са започнали да обследват морското дъно, където на Богоявление във Варна ще хвърлят кръста. Подготовката за това е започнала в петък, но е имало мъртво вълнение и заради силния вятър вълните са прескачали "Първа буна", където традиционно се извършва църковният ритуал "Велик Богоявленски водосвет" и хвърляне на кръста.

ВМС осигуряват един боен катер и няколко лодки в морето. Ако времето e по-хубаво, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще хвърли кръста от борда на катера. Ще има и достатъчно водолази в морето. На 6 януари -Свето Богоявление и Йордановден от 10 ч. пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично” след празничната литургия ще се състои военен ритуал “Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена”, организиран от община Варна, ВМС и митрополията.

Ще участват представителните части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС, като строят ще приеме командирът на бойния ни флот контраадмирал Митко Петев. След благославяне на бойните знамена следва шествие до паметника на Христо Ботев по случай 171 години от рождението му. Желаещите да скачат за кръста в ледените морски води в квартал "Аспарухово" се събират на борда на кораб "Академик", но не трябва да бъдат повече от 30 души с цел безопасното протичане на събитието и предотвратяване на инциденти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България