Водолази почистиха подводно сметище в Монтана

Водолази с подводен робот се спуснаха в подземен канал насред Монтана и измъкнаха от дълбините му купища боклуци.

Отпадъците от години задръстваха водния тунел под града и предизвикваха заливане на близката улица и проблеми за пешеходци и шофьори. Акцията по почистването на подводното сметище започна в края на миналата седмица. Местната управа извикала на помощ двама водолази от Черноморския флот, който с помощта на робот огледали подземната част на канала, който минава през центъра на областния град и установили, че е превърната в истинско сметище.

За близо ден водолазите измъкнали от 30 метровия тунел изхвърлени автомобилни гуми, кошчета за смет, ръждясали железа, стари мебели и още десетки боклуци.

„Години наред специалисти проучваха проблема и твърдяха, че разливите от канала, който минава от местността „Извора” през центъра на Монтана, се дължат на повишено изпускане на водни маси от ВИК, на подземни води и какво ли не. А се оказа, че недобросъвестни граждани са изхвърляли боклуците си във водата!Това е недопустимо!”, заяви кметът Златко Живков. Той предупреди, че състоянието на канала ще бъде следено стриктно и опити за превръщането му отново в сметище ще бъдат строго санкционирани. За по-голяма сигурност наземната част на канала ще бъде покрита с решетки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони