Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Военен летец грабна приза „Лауреат „Биофактор 2017“ с производство на 450 дка лимец

Пенсионираният военен летец Петко Ангелов е носителят на престижния приз „Лауреат „Биофактор 2017“, който се връчва в Деня на биоземеделието на изложението „БиоАгра“ на панаира в Пловдив. Наградата е учредена от ВУАРР (Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив) в памет на основателя на биоземеделието у нас проф. Георги Сенгалевич и се връчва за четвърти път от ректора на вуза проф. Димитър Димитров.

25pl4003-2Призът тази година бе за един от първите производители на лимец у нас – Петко Ангелов отглежда от 2002 г. първата зърнена култура на човечеството, която се преоткрива след хилядолетия. Бившият летец и съпругата му Стефка полагат грижи и прилагат биоданимични практики за 450 дка, сертифицирани като биологични, в китното хасковско село Рабово.

В близост до Перперикон, Татул и язовир „Студен кладенец“ семейство Ангелови започва да отглежда най-напред „храната на траките“, а след това с партньори разработват технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, които смесват в различно съотношение.

25pl4003-3Следват уиски, кус-кус, трахана, атрактивна къща за гости на брега на Арда „Тепавицата“, предоставящи невероятни условия за екотуризъм в уникалната природа и фауна на Източните Родопи и тепавица, която през лятото може да се ползва и за джакузи.

Всяка последна събота и неделя на юли в село Рабово Петко и Стефка Ангелови организират пищен фестивал на хляба и възстановка на зажънване на нивата. Демонстрацията на етапите на производство на хляба от древността – от сеитба до жътва със сърп, овършаване на харман, смилане и изпичане, завършват с дегустация на хляба от лимец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.