Военен летец грабна приза "Лауреат "Биофактор 2017" с производство на 450 дка лимец

Пенсионираният военен летец Петко Ангелов е носителят на престижния приз "Лауреат "Биофактор 2017", който се връчва в Деня на биоземеделието на изложението "БиоАгра" на панаира в Пловдив. Наградата е учредена от ВУАРР (Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив) в памет на основателя на биоземеделието у нас проф. Георги Сенгалевич и се връчва за четвърти път от ректора на вуза проф. Димитър Димитров.

25pl4003-2Призът тази година бе за един от първите производители на лимец у нас - Петко Ангелов отглежда от 2002 г. първата зърнена култура на човечеството, която се преоткрива след хилядолетия. Бившият летец и съпругата му Стефка полагат грижи и прилагат биоданимични практики за 450 дка, сертифицирани като биологични, в китното хасковско село Рабово.

В близост до Перперикон, Татул и язовир "Студен кладенец" семейство Ангелови започва да отглежда най-напред "храната на траките", а след това с партньори разработват технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, които смесват в различно съотношение.

25pl4003-3Следват уиски, кус-кус, трахана, атрактивна къща за гости на брега на Арда "Тепавицата", предоставящи невероятни условия за екотуризъм в уникалната природа и фауна на Източните Родопи и тепавица, която през лятото може да се ползва и за джакузи.

Всяка последна събота и неделя на юли в село Рабово Петко и Стефка Ангелови организират пищен фестивал на хляба и възстановка на зажънване на нивата. Демонстрацията на етапите на производство на хляба от древността - от сеитба до жътва със сърп, овършаване на харман, смилане и изпичане, завършват с дегустация на хляба от лимец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони