Военен съд прати двама в затвора за кражба на 56 861 лв. от МО

Пловдивският военен съд наложи ефективни присъди "лишаване от свобода" на двама души, обвинени от Военна-окръжна прокуратура в Сливен за присвояване на 56 861,75 лв., собственост на Министерството на отбраната, и в документни престъпления, с които са улеснили кражбата на парите.

Бившият началник на Териториална дирекция - Варна при Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерство на отбраната" Димитър Илиев бе осъден на 3 години и 10 месеца затвор при първоначален общ режим, а неговият съучастник Милен Ангелов ще лежи 3 години и 3 месеца.

Освен ефективната присъда състав на Пловдивския военен съд с председател полковник Румен Катрев наложи и конфискация на имущество на Димитър Илиев - 1/2 идеална част от апартамент в курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена" край Варна. Димитър Илиев и Милен Ангелов са лишени и от право да заемат държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково-материални средства за срок от 4 години.

Присвоената сума от 56 861,75 лв. е част от задълженията на Териториална дирекция-Варна при Иизпълнителна агенция "Социални дейности на Министерство на отбраната" по сключен договор за обществена поръчка, а обвиненията на Военна-окръжна прокуратура в Сливен касаят период в началото на април 2009 г. Използваните от Илиев и Ангелов документи отразявали отчетени, но в действителност неизпълнени строително-монтажни работи и други дейности.

Димитър Илиев разпоредил превеждането на паричните средства по сметка на юридическо лице, изпълнител по обществената поръчка, а Ангелов, който бил упълномощен да се разпорежда с банковите сметки на тази фирма, ги изтеглил на 22 април 2009 г.

Двамата трябва да заплатят солидарно 56 861,75 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди плюс законната лихва, считано от 22 април 2009 г. до окончателното й изплащане. Освен това Димитър Илиев и Милен Ангелов трябва да платят и всички разноски по делото от 2495,16 лв. (по 1247,58 лв. всеки) - 793 лв. на досъдебното производство и 1702,16 лв. в съдебното производство. Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Военен апелативен съд-София.

Подсъдимият Димитър Илиев е осъден по още 5 дела на различни срокове лишаване от свобода за присвоени средства на Министерството на отбраната в общ размер над 1 100 000 лв. През декември на 2016 г. има влязла в сила присъда от 6 години лишаване от свобода, която той следва да изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право