Военният министър крил два договора за ремонти на МиГ-29 (обзор)

Министерството на отбраната е сключило два договора за ремонти на наши самолети с руската фирма АО „РСК МиГ”. Вместо да бъдат приведени в изпълнение, военният министър Николай Ненчев ги дал на заместничката си Десислава Йосифова и й поръчал да ги пази в служебната си каса и да не предприема нищо по тях. Това стана ясно вчера, след като прокуратурата повдигна обвинения за престъпление по служба на Николай Ненчев.

Договорите от 26 април 2015 г. са били за удължаване на ресурса с по 50 часа на два двигателя, за ремонт на други два и на една кутия за агрегат за МиГ-29. Общата им стойност е за 3 773 000 евро(7 388 666 лв.). От тези действия на Ненчев са настъпили вреди за бойната готовност на пилотите от нашите ВВС.

Вчера Ненчев се яви в столичното следствие, придружаван от Радан Кънев и още един адвокат. На излизане министърът в оставка каза, че обвинението не го безпокои и бил разбрал, че е накърнил интересите на „РСК МиГ”.
„Господин Ненчев е достатъчно интелигентен да разбира обвиненията си, че е нанесъл вреда на руската компания. Никакви доказателства не са предявени до момента“, обясни адвокатът му Кънев. На Ненчев е наложена мярка „подписка”.

Румяна Арнаудова: ВВС е доведена до колапс

Намаленият нальот на летците е довел до колапс Военновъздушните сили (ВВС) на България. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова вчера във връзка с повдигнатите обвинения на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев.
По думите й договорът от 26 април за ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полша реално не е бил приведен в изпълнение. Според нея не е имало възможност заради намаления нальот да се обучават млади летци и е имало реална опасност страната ни да загуби въздушния си суверенитет.

„България има задължение да осигурява бойно дежурство“, посочи прокурор Арнаудова. От изявленията й стана ясно, че от деянията си Ненчев са настъпили значителни вредни последици за армията. През 2015 г. пилотите ни са имали по 33 летателни часа за една година при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа или поне минимум 80 летателни часа. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Фирма за пайети облякла армията ни

В крайна сметка класираната на второ място държавна фирма „Интендантско обслужване“ поема шиенето на униформите, а „Лортън“ се оказва подизпълнител. Частниците работят по завишени цени на ишлеме. Така например за шиенето на лятна риза за армията вместо 5 лв., каквато е калкулацията за услугата на „Интендантско обслужване“ искат 17,40 лв. „Венислав Цанов водеше консултациите с „Лортън“, обясни Караджов. И допълни, че от прокуратурата били категорични, че всичко това е ставало със знанието на министъра. На „Лортън“ е опростена дори неустойката по обществената поръчка от 45 000 лв. Дори и по завишени цени частниците не успяват да ушият униформи за договорените 900 000 лв., едва смогват да стигнат до продукция за 625 000 лв. Две от партидите (около 4000 бр.) междувременно са върнати заради дефекти, а от държавната фирма се заемат с оправянето им. Срокът на поръчката не е спазен, а изпълнителят – „Интендантско обслужване“, плаща 16 000 лв. на МО за закъснението. От прокуратурата са изчислили, че щетата за МО е около 360 000 лв., а от държавната фирма твърдят, че са пропуснали печалба за 200 000 лв.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Така е с униформите на полицията, на горските, въобще това е картинката в България.Яки комисионни. Те от групата на Костов си го разбират..където идат трева не никне.

  2. Така е при демокрацията на евроатлатгиците…

  3. Аз питам, защо цацата и бойко ни занимават с плявата? Предполагам, че ВВС е в това състояние, защото не Ненчев на своя глава е спирал договорите, а по заповед на комисионера бойко, защото нито едно решение не се взема без безродната крадлива свиня бойко. От МИГ са отказали да плащат комисия, но пък и бойко инат, не може да не му платите, той иначе не работи и не разрешава на никой да работи. За ваксините разбира се пак бойко трябва да бъде разчекнат, защото без неговата дума никой не е менкал ваксини между България и Турция. А някой да му каже на бастуна от Банкя, че той не е незаменим и премиери ще се намерят и министри в милиони пъти по-добри от него и неговите боклуци и сбиртак слабоумни крадци.

  4. Как така ги е скрил? Кой ги е подписал? Никой ли не е знаел за тях?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.