Военни фрегати от холандско семейство на пристанище Бургас

Пет макета на военни фрегати получи като дарение Пристанище Бургас. Те са ръчна изработка на кораби, участвали в знакови исторически битки. Дарението е от българо-холандското семейство Бобан. Корабите са от частната им колекция и са били пренесени в България. Всички са изработени от висококачествена дървесина (червен кедър и махагон) и имат месингови орнаменти.

Пристанището получи макети на: „Sovereign of the Seas 1637”; „HMS Victory 1805”; „HMS Royal George 1756”; „USS Constelation 1797” и холандската фрегата - „Friesland”. Макетите са предимно от кралския военен флот на Великобритания. Изработката на всеки модел изисква стотици часове прецизна работа с безупречна детайлност и точност.

Инициативата за дарението е на Петя Георгиева, която е с бургаски корени, както и на дъщеря и Джулия Бобан. Петя Георгиева има прекрасни детски спомени от Бургас. Нейните баба и дядо живеели срещу култовата някога сладкарница "Малина" /днес на това място има магазин за дрехи б.а./ Тя с носталгия си спомня за разходките по прекрасната и романтична улица "Богориди" и морето.

"Тази година отново дойдохме в Бургас със семейството ми. Бях приятно изненадана от облика на града. Решихме, че ще е хубаво да покажем на дъщеря ни, че трябва да се прави нещо добро за хората безвъзмездно”, допълва Петя Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони