Военновъздушните сили на САЩ и Южна Корея проведоха съвместна тренировка

Илюстрация: Pixabay

Военновъздушните сили на САЩ и Южна Корея проведоха съвместна тренировка на Корейския полуостров, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. В нея участваха около 1500 американски и южнокорейски пилоти. 80 самолета Ф-16 и Ф-15К бяха мобилизирани от двете страни в опит да се засили сътрудничеството при случай на бойни ситуации.

Пилотът от американските военновъздушни сили лейтенант Кристофър Вилануева заяви: Нашите мисии включват много различи видове задачи въздух-земя и въздух-въздух. Целта на това упражнение е да засили сътрудничеството между американците и корейците и да се осигури възможно най-реалистичен боен сценарий.

Пилотът от южнокорейските военновъздушни сили полковник Лий Бум-Чул коментира: Провеждаме повече практически и интензивни упражнения откогато и да е било. Посредством това упражнение съм сигурен, че ще можем да възпрем войната и да откажем врага от намерението да ни провокира. Също така ще изпълним ключова роля за постигането на победа със силни военновъздушни сили.

Напрежението на Корейския полуостров нарасна заради опасения, че Северна Корея може скоро да проведе шести ядрен опит и след като Вашингтон демонстрира военна мощ като изпрати самолетоносач към бреговете на Северна Корея. Технически Северна и Южна Корея са все още във война, тъй като конфликтът от 1950-53 г. завърши с временно примирие, а не с мирен договор. В Южна Корея се намират около 28 500 американски военни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.