Военнослужещи от НВУ унищожиха невзривени боеприпаси от Втората световна война до Дунав мост в Русе

Снимка: МО, архив

Втори ден специализиран модул за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ – Велико Търново работи по унищожаване на невзривени боеприпаси, съобщиха от Министерството на отбраната. Днес, 19 април, екипът разузна и унищожи още три невзривени боеприпаса. Те бяха открити в промишлената зона на град Русе в района на „Дунавски драгажен флот“ АД (на 500 метра от Дунав мост), където беше намерен и корозиралият бронебоен снаряд 152 мм от Втората световна война. Днес бяха унищожени силно корозирала противопехотна мина и два снаряда (100 мм и 65 мм).

Модулното формирование от четирима военнослужещи с два автомобила бе ръководено от подполковник Йордан Терзиев. Унищожаването на боеприпасите е извършено на безопасно място на 8 км южно от Русе. До пристигането на специализирания екип, органите на МВР са охранявали мястото на което са били намерени боеприпасите.

Тази година модулното формирование за втори път обезврежда намерени боеприпаси. Повечето от тях са от Втората световна война.

Коментари

Задължително поле