Възход на крайнодесните на изборите за ЕП (обзор) Десницата и левицата остават първи сили, сочи проучване на Европарламента

Над 1000 души почетоха паметта на убития Валери Дъбов в Кюстендил

Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Инспектираща група от Руската федерация е на посещение у нас

Бързите кредити намаляха с 11% Хората се обръщат за финансиране към банките

Александър Симов: БСП няма да сключва предизборна коалиция с АБВ

Търсят още над 300 тол полицаи Средната заплата за длъжността е между 1100 и 1300 лв

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Ексдепутатът от ДПС Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата за 10 800 лева Бившият народен представител бе съден и оправдан по дело за обществена поръчка в Благоевград

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 февруари 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Пророческите слова на Апостола изискват отговор с дела, не с празни думи

19-годишният Алекс от Гольовците се предаде (обзор) Каракачанов: Кой възпита безнаказаност у убийците?

41-годишен катастрофира в дърво след преследване с полицията

Данъчните продават пушки Най-ниската цена е 290 лв.

Бившият здравен министър Петър Москов: Защитих интересите на гражданите и държавата Разпитват експерти от МЗ

Войната, която спря Грузия към Европа Кремъл умело си върна контрола в Кавказ с шестдневната война преди 10 години

Белезите от шрапнела по лицето на Георги
В учението „Noble Partner” участват за първи път арменци и азери.
nn
Всичко това, което се случва на грузинците, може да се случи и на нас

Мария Захарова, шеф на пресофиса на руското външно министерство е най-чаровното нещо, което някога е изразявало позицията на Кремъл. Това обаче не променя характера, нрава и поведението на Москва към съседните държави, а това си личи и от изявите на Захарова напоследък.

Тези дни в Грузия се провежда много интересно военно учение – не защото е военно и не защото е учение. Интересното е „Защо?”, интересното е и „Кой?”.

„Noble Partner” е събрало около три хиляди военнослужещи и ако съдим по военната техника – 5 танка Т-72 (руско производство, б.а.), 5 танка М1А2 „Абрамс” (американско производство, б.а.) и още 40 бронирани машини, няколко хеликоптера, то това не е учение, което може да подразни руснаците.

Има обаче обстоятелства, които няма как да не дразнят Захарова. Това учение се случва 10 години след войната между Грузия и Русия, приключила с окупацията на Абхазия и Южна Осетия.

Много важни медии, включително и почти непогрешимата агенция „Ройтерс” „допускаха” грешката да сложат пред учението прилагателното „натовско”. То не е натовско в никакъв случай. Провежда се от САЩ, Грузия и с участието на още 11 държави, без България. Тук идва една много любопитна подробност. В маневрите участват два сателита на Русия – Азербайджан и Армения, които са във война от близо 30 години. Държави, които нямат отворени граници помежду си и са готови на нови сблъсъци, стига някой да даде повод. Армения е окупирала близо 20 на сто от официално признатата територия на Азербайджан. Армения и Азербайджан заедно в Грузия!!! Това е впечатляващо.

Знаете ли кой управлява колата, ако в нея има по един азер, грузинец и арменец? Милиционерът.

„Стабилността в региона може да се постигне с диалог, а не с танкове и хеликоптери”, заяви тя по повод ученията. И няма как да не се съгласим с нея. Проблемът е, че Кремъл никога не е искал преговори, а територии, предмостия, бази, ключови позиции в съседните държави.

Точно преди 10 години започна войната, която спря възхода на Грузия и замрази развитието й. Тя не е проста война, макар да приключи за 6 дни. Предисторията е дълга и няма как да се побере в една страница.

В разумните си години на управление, грузинският президент Михаил Саакашвили успя да превърне Грузия от една разпадаща се територия в една от най-спокойните държави в света, с бурно развиваща се икономика, с изкоренена престъпност и корупция. Грузия бе на прага да влезе в НАТО и с поглед към ЕС. Саакашвили бе на път да върне и трите автономии, отцепели се при разпада на СССР обратно в рамките на републиката. Аджария става автономна република в рамките на Грузия, макар и със собствен парламент и силно зависима от бизнес интересите на Турция и Русия.

Абхазия, която е перлата на Грузия от незапомнени времена, преди 2008-а е със странен статут. Гражданската война през 1992-93-а отнема живота на близо 10 хиляди души, а благодарение на руската подкрепа за абхазците, близо 250 хиляди грузинци са прогонени от домовете си. Това е повече от половината Абхазия. Ако някой има съмнение в морала на имперска Москва, ще допълня, че към този момент има политика за населяване на пустите села в Абхазия с сирийски бежанци от Йордания. Съвсем целенасочена политика. Цели семейства в конкретни села.

Войната между Грузия и Русия бе предопределена. Цхинвали, столицата на Южна Осетия е входът и изходът на Руската империя към Кавказ. Другият е кавказкият военен път от Владикавказ през Степанцминда до Тбилиси. Третият е през Абхазия, а четвъртият – през крайбежието на Кавказко море (Дагестан – Азербайджан). През долината на река Мтквари (Кура) към Батуми и Константинопол е един от маршрутите на Пътя на коприната. Там е алтернативният път на петрола и газа към Европа. Там са проходите и преходите към Изтока и Запада, Севера и Юга. Москва изгуби всичко това след разпада на СССР.

През 2008-а САЩ предостави най-големия подарък на Кремъл. Позволи на Косово да стане независима държава, въпреки че така се нарушават териториалните граници на страните след Втората световна война. Русия не попречи на Косово и беше абсолютно ясно какво следва. Москва обяви, че ще преосмисли отношението си към двете самообявили се за независими републики.

Западът направи нов подарък на Русия. На срещата на върха на НАТО в Букурещ през април Германия и Франция отлагат приемането на Грузия в НАТО.

След като през май 2008-а руснаците пращат т.нар. ЖП войски да ремонтират „по хуманитарни” причини влаковите релси в Абхазия, стана ясно, че от там ще навлизат войски.

Обикновено по време на олимпийски игри войните спират. В Кавказ става обратното. Малко преди началото на спектакъла по запалването на олимпийския огън в Пекин, Михаил Саакашвили нареди войските на Грузия да си върнат Абхазия и Южна Осетия. Кремъл ги чакаше на пусия.

Гега, така казват на Георги в Грузия, е пазач в Рабат – старата османска крепост в Ахалцихе. Крепостта е реставрирана във вид, какъвто не познава историята. Привлича хиляди туристи и дава поминък на целия град.
„Саакашвили ли я реставрира?” – питам го. „Да – казва той – но не съди по едно добро дело за качествата на един президент” – отвръща той.

Чак като се в гледаш в него, виждаш чудовищния белег на главата му.

„Бях войник, на 18 години. Този идиот ни прати да се бием с руснаците. Луд ли е? Чакаха ни в засада. 17 мои другари бяха убити за минути. Шест месеца бях в кома и когато се събудих, започнаха мъчителните операции – пластики, рехабилитация.”

Кремъл знае какво мразят най-много грузинците. Затова челните походни застави (военен термин) са батальоните „Изток” и „Север”. Прелюбопитни чеченски военни формирования на ГРУ, които в свободното си време работят като частни наказателни отряди. Батальонът „Изток” има доказани над 600 убийства на чеченски граждани, обявени за терористи. Някакъв клан, от някакъв си бутиков етнос убиват бащата на един от бойците на „Изток” при битова свада. В селото пристигат десетина джипа. На следващия ден има един брутално екзекутиран мъж, десетки пребити и още 17 души безследно изчезват. Ето това пращат руснаците на събратята си православни християни. „Изток” и „Север” се забавляват. След тях идват изтребителите, артилерията, редовните части. Влизат в Гори – родното място на Сталин – един от виновниците Империята да бъде разделяна на парчета, за да бъде владяна. Там са най-големите кланета.
Статистиката не доказва, че има много жертви. Дори в сравнение с първите войни в Грузия те са нищожни. Следствието е много, много по-важно.

От държава, която е ограничена в Черно море в една база под наем – Севастопол, и няколко курортни селца около Сочи, днес Русия си върна една трета от крайбрежието. От Крим до Поти почти. Военните бази на руснаците, които уж са осетинци, са на 15 минути от столицата на Грузия. Днес Кремъл може да влияе на всички процеси в Кавказ. Обаче не очакваха, че азери и арменци, които се бият от десетилетия, могат да участват заедно в учения с Грузия. На Захарова никак не й е захарно.

След войната в Грузия действа наблюдателна мисия на ЕС – EUMM. България участва в нея с полицаи и военни. България обаче не участва в ученията, които се провеждат днес там, макар страната ни да е държава за контакт с НАТО. Може би да не дразним руснаците. За 10 години България така и не пожела да участва в ръководството на мисията. Не знам защо. Може би да не дразним руснаците.

Проверих – руснаците също провеждат учения, съвместно с осетинци и абхазци. Слава богу там няма български военни. Знам защо – да не дразним американците. Не съм сигурен, че това е достойна партньорска политика. Всичко това, което се случва на грузинците, може да се случи и на нас.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (27)

 1. Сталин роден като грузинец, започна ВСВ с тачанки, и остави след себе си една империя с атомно оръжие, Вие сега какво искате бе, всички да расъждават като джендъра ГРОБачов ли.

  1. Ти си МНОГО ТЪП…….Сталин ги ги остави в МИЗЕРИЯ ,която продъ лжава и до днес……с атомна сила……..

 2. през нощта на 08.08.2008 психопатът м. саакашвили по поръка на US чорбаджийте си, започва военна офанзива срещу населението на Южна Осетия, като грузинската артилерия бомбардира гр. цвинхал и убива голям брой от спящите осетинци. след 3 дни руските танкове са на 60 км от тбилиси и психопатът отчаяно си дъвче вратовръзката…

 3. Защо напразно обвинявате автора? Заслужава ли Грузия,заради глупавата постъпка на Саакашвили да бъде разпокъсана на 3 части ? Нали и България 130 години е в същото положение ! Защо не виждате първопричината-имперските ламтежи на Русия към Кавказ? През 1990-1992 г. Русия раздаде и продаде огромно количество модерно въоръжение-Т-72, ЗРК,Су-25.Миг- 29 ЕДНОВРЕМЕННО на Армения и Азербайджан, за да може да се избиват взаимно и до днес. Случайно ли по цялата граница на бившия СССР-от Прибалтика до Турция ,Русия подклажда бунтове и ИЗНАСЯ оръжие и “ зелени човечета“ . Стигна даже и до Черна гора,Македония,Гърция,за България да не говорим-цялото ни Черноморие е почти изкупено превантивно от рашките.Или не виждате че когато Путин кихне-България е втриса.Жалка история сме.

  1. Путин е виновен на олихофрените кат теб, че нато я обгради с бази отвсякъде…

  2. Черноморието е изкупено щот слабоумните демократи ала плевнелиев ни направиха по бедни от руснаците и турците

  3. „…тактически занятия на американски военни поделения в Грузия. Американски танкове в Грузия…“

   За американците Грузия не се ли пада на другия край на Света? И чии го търсят толкова далече?
   Ето, тези американски имперски демонстрации по целия свят предизвикват въоръжени акции на Русия и Китай.

   В Крим, Украйна, Грузия…се налага Русия да проведе превантивни операции, непозволяващи на Световния жандарм да заеме смъртоносна позиция в подножието на Москва, каквато е очевадната цел на Глобалната Империя, предвидена за населяване от малобройни малоумни и малограмотни хорица като този автор..

  4. А чий уй търсят американците на хиляди километри от своята територия , и защо са обградили Русия от всякъде с бази , това са много добри намерения , нали ,добродушни и добронамерени американци !

 4. Г-н Спахийски,
  прочетете малко история ! Армения не е окупирала Азерски територии , а си е ВЪЗВЪРНАЛА територии дадени от Сталин на Азерите ! Територии с Арменско население !!!!Преди та пишете прочетете Историята – когато е съществувала Армения е нямало такива държави като Азербайджани други ! Помните ли погромите над Арменци в Баку и Сумгаит ? След тях Арменският народ си възвърна териториите !

 5. Автора греши,не кого мразят грузинцитеа от кого най се страхуват.При наближаването на столицата на Грузия от бойците на Ямадаев –батальона Восток- слухът ,че чеченци идват съпровождани с хладилни камиони -за съхраняване на убитите- моментално освобождават позициите ,като изоставят дори и подарената от чичо Сам военна техника.ТА след войната чеченците гордо бръчаха в Грознис десетките хамъри.

 6. Спахийски се занимава с плявата както винаги. Грузия беше насъскана нарочно, за да тестват имунната система на Русия. Помним как тогава решение да наритат мангалите от Грузия взе не президента Медведев, а премиера Путин. Още помним как в рамките на три дена президента и премиера на Турция се наредиха един след друг на червения килим пред Путин, за да го молят да пусне тировете с турска стока в Русия, защото бизнеса беше готов за революция и да им свали главите. А Путин затвори границите за турски стоки за това, че Турция пуснаха в черно море подводници и бойни кораби на САЩ. В крайна сметка Запада се увери, че Путин не се -е-б-а-в-а- и си би камшика, а виновни останаха глупаците, които се водеха по акъла на краварите. Тази история може да я ползват за поука прекалено лоялните на САЩ герберски свине. защото като дойде видов ден, краварите няма да ги има и никой няма да им помогне и да им прощава.

 7. Много слабо писание на Е.Спахийски. Изглежда от високите летни температури в главата му е настъпила пълна каша. Обаче, не той е виновен, а редакторът, който е разрешил да се публикува подобен „анализ“.

 8. Босичък е този и по журналистика и по история . Вековната перла на Грузия -Абхазия и е харизана от иначе лошият Сталин през тридесетте години на миналият век както и Ю Осетия и Донбас на Украйна .

 9. Ако трябва да търсим първопричините за тази война, първото нещо е да си спомним, че Саакашвили е доказан агент на ЦРУ, че няколко дни преди войната в Грузия беше на посещение тогавашният държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс, че грузинските войски нападнаха градовете в Абхазия, избивайки мирни жители, и още, и още. Така, че, прЕАтелю Спахийски, задръж малко, стига си „лизал“ задниците на хАмериканците!!!! И, да те питам – чий xyй търсят американските войски в Грузия????

 10. Нещастници и Путин и обикновенни те руснаци
  ви се съжаляват за грубото подмазване, за липса
  на достойнство за готовност да бъдете сволочь

  1. Прав си. А янките даже не знаят, че съществуваш. Европа е понятие равносилно на голям ибрик, дет кат се оcepeш, минаваш оттук да те o6лижат…

  2. Прав си. А янките даже не знаят, че съществуваш. Европа е понятие равносилно на голям ибрик, дет кат се оcepeш, минаваш оттук да те o6лижат…

 11. Първата глупост в тази статия касаеща Азербайджан е следната тя никога не е била сателит на Русия и моля да прочетете Уикипедия за да се уверите, тя не членувала никога в Евразийския съюз за разлика от Армения която е член на Евразия и участва в ученията на НАТО…..

 12. Това ,което се е случило на Грузия можело да се случи и на нас,грузинците нападат Абхазия и ю.осетия и руснаците ги посрещат.Ние коя страна трябва да нападнем за да ни посрещнат руснаците ?Единствената опасност за бг.са откровените териториални претенции на анадолците.

 13. „Днес и в Русия е тържествен ден – Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас направо от македонската земя.“

 14. Риторичен въпрос: Кой му е платил на тоя да ги напише тия откровенни дивотии и кой е платил на редактора да ги пусне??

 15. Иване, не енеобхобимо нечия земя да нападаме.
  Достатъчно е съседите да пожелаят нещо и Русия
  веднага ще им подаде яка десница. Историята е
  пълна с примери. За нашата свобода се биха, на
  сърбите и румъните българска земя и свобатда
  дариха, а името България въобще на споменаха.
  Бяха задължени от чужда напаст да ни пазят подло
  на сърбите позволиха да нипоробят .И когато нашите
  капитани ошашавиха възпитаните в Русия и Австрия
  сръбски генерали, жестоко ни наказаха. С чест и
  слава спряхме настъпленито на сърби и гърци и
  турците спряха настъпленито, румъните с руски
  знамен и с голямо портрети на руския император
  нахлуха в свещената ни земя. И те намазаха от
  от руската разпчродажда на България…
  Иване не виждаш ли колко много българоговорящи
  коментатори се подвизават под статията. Те
  наричат себе се русофили. Те не са никакви фили.
  Те са обикновенни бъблгаромразци, както истинските македонци. Някога гърците наричаха,
  тези българи, българофони гърци. В крак с времето,
  гърците смениха наименованието и ги нарекоха
  славянофани. Превърнаха ги в българомразци.!!!!!

  1. Шизи, пий си хапчената и си оправи лъжите в троленето. Мязаш на слабоумния дисидент на луканов…

 16. Кмнтр, ти си най-умния , наѝ-дипломатичния
  вероятно и най интелегентния с IQ на пълен
  идиот от цялото Путиново войнство в България …

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.