Война на безстопанствени коне обявиха в община Вършец

Снимка: Архив

Три коня са убити, а четири ранени, изградиха и затвор за скитащите жребци

Хергелета от пуснати на свобода коне тъпчат ниви и градини в селата край Вършец. След безуспешни опити стопаните да бъдат принудени да приберат животните неизвестни са убили три коня и ранили четири други.

Общината във Вършец е обособила обор за задържане на почти подивелите жребци и кобили, но група цигани са щурмували конския затвор, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. В събота привечер жителка на ромската махала „Изгрев” във Вършец подала сигнал в полицията, че край града са застреляни с пушка 10 коне. Започналите проверка пазители на реда открили в местността „Обрешта” край курортния град труп на кон с прободни рани, а наблизо още четири коня с рани, но живи. Всичките животни са собственост на жители на циганския квартал на Вършец.

Малко по-късно в близката местност „Под кюнеца” полицаите се натъкнали на още един мъртъв жребец с куршум в тялото. Служителите на МВР установили, че всички животни са били пуснати безстопанствено на паша и не са регистрирани по надлежния ред.

В неделя следобед след подаден нов сигнал за труп на кон униформените намерили край балканското село Долна Бяла речка почти разложена бременна кобила с оглозгана до кост глава. Ветеринарен лекар е установил, че животното е било прободено смъртоносно.

„От месеци в Балкана сноват 20-30 пуснати на свобода животни и вършат поразии – тъпчат ниви и градини, влизат и в селата. Препускат по шосетата и улиците и създават опасности от катастрофи. Хората подават жалби и собствениците на животните от ромския квартал бяха предупреждавени, но не взеха мерки. Вероятно някой пострадал от конските набези е решил да се сазморазправи!”, споделиха местни жители. За да спре конските безчинста общинската управа във Вършец преди дни обособила обор за задържане на безстопанствените животни.

В петък вечерта общински служители обградили стадо скитащи жребци и ги подкарали към обора, но конете избягали. Само едно от животните било затворено. Сутринта в неделя обаче трима цигани разбили катинара на „ареста” и освободили четирикракия вихрогон. Тримата апаши - И.А./46 г./, Г.И./30 г./ и К.И./25 г./ са разкрити, а Г. И. е задържан за 24 часа. Срещу него и по случаите с убитите и ранени впрегатни животни са образувани досъдебни производства, казаха от полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България