България гласува за Европейски парламент

На 26 май 2019 да почерпят

Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Врабчетата на Радичков оживяват в изложба Експозицията е част от събитията за 90-годишнината на гениалния творец

От 30 май можем да видим оригиналните рисунки в галерия “София Прес” в столицата

Петнайсет години след смъртта на Йордан Радичков можем да разгледаме първата му изложба от авторски рисунки. На 20 май от 19 часа в галерия-книжарница София Прес на ул. “Славянска” 29 в столицата ще бъде открита изложбата с 20 оригинала, изобразяващи света и живота на добре познатите на няколко поколения читатели птичета от обичаната детска книга “Ние, врабчетата”. Експозицията е част от събитията за 90-годишнината на Радичков.

Сред рисунките, предоставени от семейството на писателя, се нареждат прословутото Онова нещо, Юнашка фланелка, Краката му стърчат навън, смрадовранката с нейното френско списание от 1903 година, Дебелачко, кукувицата, Пешеходеца който си подсвирква с уста и още много други. Повече за оригиналите и характерния стил на рисуване на Йордан Радичков ще разкаже художникът Антон Стайков.

През годините илюстрациите към “Ние, врабчетата” претърпяват множество трансформации. От първото до последното издание на книгата има множество доловими разлики в любимите врабци. Йордан Радичков не спира да ги прерисува през годините, прави опити върху лика на своите герои. Рисува множество варианти на самите врабчета, на плашилото, котарака, ястребът, за да стигне до финалния и най-изчистен вариант на своите птици.

“Ние, врабчетата” е втората детска книга на Йордан Радичков. Тя излиза през 1968 година, като още следващата година е отличена с наградата на Съюза на българските писатели.

“Книгата е написана за деца и за възрастни и я обичам, защото в нея се разказва за врабчета – казва за нея приживе авторът. – И смятам, че всички хора, преди да станат големи, да станат важни или да станат значителни, преди това са били врабчета.”

Историите за птичата ривиера, какво представлява играта на врабчета, кой е страшилище за снежните човеци, може ли да сееш плашила, как се лети на заден ход, ходят ли врабчетата на училище, как се стига до Цариград, кой е Драги ми господине, за колко седмици суха храна е нужна, за да се стигне до луната и каква е оная точка в небето, която често забелязваме са една малка част от света на “Ние, врабчетата”.

Голямото признание за “Ние, врабчетата” идва с множеството преводи на книгата на чешки, словашки, унгарски, полски, руски, финландски, италиански, немски, френски, корейски и много други езици, с редица издания в България и с любовта на няколко поколения читатели, които отрастват с историите за смелите врабци. “Ние, врабчетата” е и най-дълго играният спектакъл в репертоара на Столичния куклен театър.

На откриването на изложбата ще бъде представено ново, специално издание на “Ние, врабчетата” по повод 90-годишнината от рождението на автора. За първи път от много години насам то ще се появи с твърди корици, оформлението е на художничката София Попйорданова.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 10 юни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.