Нови коли за скиорите Радослав Янков, Алберт Попов и Владимир Зографски ще карат Audi Q5

Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Рекордни 19 номинации за „Треньор №1“

Президентът Радев: България високо цени приноса на Суверенния Малтийски орден за отстояване на хуманизма и солидарността

Елизабет Втора купи подаръци за персонала на Бъкингамския дворец

Мега турнирът на УЕФА

Пожар избухна на руския самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, пострадалите са десет

Шофьор загина след катастрофа Блъснал го пиян водач на микробус

Полицията задържа извършители на въоръжени грабежи от магазини

Времената за милиардерите си остават добри

Започвам малко да пресмятам това, което оставям, пошегува се наскоро Бил Гейтс.

Богатите все още имат приятели

Предприемачите с талант имат по-добри позиции да спечелят богатство, отколкото преди години

В наши дни не всичко на милиардерите по света е както им се иска. Те все още са богати и властни, но са по-малко почитани за изключителни постижения и са под натиск да плащат повече данъци.

Елизабет Уорън, кандидатът за президент на САЩ, планира данък върху богатството, за да намали богатствата на тези като Бил Гейтс с десетки милиарди за няколко десетилетия. “Започвам малко да пресмятам това, което оставям”, пошегува се наскоро Гейтс. Джеръми Корбин, лидерът на лейбъристите във Великобритания, започна своята предизборна кампания с обещанието да накара милиардерите да плащат много повече данъци.

Милиардерите обаче все още имат приятели. Швейцарската банка UBS наскоро скочи в тяхна защита, като заяви, че клиентите на отдела є за частно банкиране заслужават богатството си. “Умното поемане на риск, бизнес фокусът и решителността” на богатите предприемачи им дават възможност “да трансформират цели индустрии, да създават голям брой добре платени работни места и да обединят света, за да се намери лек за болести като маларията”, посочва банката.

Дори ако махнем наследниците на големи богатствата и олигарсите, които са заграбили богатството си, остават много предприемачи, които са започнали бизнеса си от нулата сред тези, които Уорън нарича “ултрамилионери”.

В действителност световната милиардерска суперлига е по-меритократична, отколкото през последните десетилетия. Както установи едно проучване на списъка на Forbes за най-богатите милиардери в САЩ, те “не са израснали с такива привилегии, каквито са имали тези от предните десетилетия”.

Преди да славославим или демонизираме елитните предприемачи, трябва да помислим как се разгръщат личните им таланти.

Първо, ефектът на суперзвездата. Глобализацията и технологиите, които позволяват на компаниите като Google и Facebook да обгръщат пазарите, помагат на най-успешните предприемачи да печелят по-бързо и в по-голям мащаб. Успешните основатели могат да създават предприятия суперзвезди, както някои холивудски звезди в Китай.

Второ, ефектът на сигурността. Една от причините бедните да остават бедни е, че те не могат да планират дългосрочно. Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Кремър спечелиха тазгодишната Нобелова награда за икономика, като показаха, наред с други неща, че “настоящето поглъща голяма част от вниманието на бедните хора, така че те са склонни да забавят инвестиционните решения”.

Трето, инсайдърският ефект. Хората не се превръщат в милиардери без силното чувство за финансова възможност и стремежа да вземат поредица от добри решения. Но след като веднъж достигнат властова позиция, тяхното поведение се подсилва от мрежа от съветници и брокери.

Милиардерите не държат парите си на депозит. UBS и други подобни частни банки боравят с тях. Заможните имат вътрешен достъп, като например възможността да инвестират в непублични бизнеси или първични публични предлагания на бързорастящи компании. Богатството не поражда автоматично богатство, но пребиваването в елитни финансови кръгове със завидни ресурси помага.

Четвърто, данъчният ефект. Много страни облагат доходите с по-висок данък от капитала, защото това е по-просто и освен това искат да насърчат предприемачите. Но в резултат на това богатите плащат по-малко като дял от своето богатство, отколкото хората със средни доходи.

Богатството също така е мобилно. Някои милиардери са регистрирани в юрисдикции като Монако или (в случая на сър Ричард Брансън) на Британските Вирджински острови. Дори тези, които имат данъчно седалище у дома, имат възможност чрез доверителни и офшорни структури да защитят част от богатството си от облагане.

Похвално е, че повечето съвременни супер богаташи са изградили сами собственото си състояние, но те също имат късмета да живеят в необичайно благоприятен момент в икономическата история. Гейтс го признава, като отделя десетки милиарди за филантропия, както и като подтиква другите да правят това. Те е редно също да го признаят, вместо да се ядосват твърде много на плана на Уорън за данък върху богатството.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.