Времето утре - до минус 20, с усмивки в сърцата

Разговаряхме със синоптиците на bTV за времето, прогнозите, добрата напитка и още нещо... Ако читателят се чуди защо само трима от четиримата водещи на прогнозата на времето се включиха в нашата анкета, причината е в най-хубавия коледен подарък, който Станислава Цалова е получавала. В навечерието на празниците водещата на прогнозата за времето по Би Ти Ви се сдоби и с дъщеричка, която носи името на майката на Стаси - Антонина.

На коя прогноза вярвате повече - на добрата или на лошата?

Емил Чолаков: Прогнозата, или по-точно времето, което предполага, като всяко нещо в живота, никога не е еднозначно добра или лоша. Със снежните бури и виелиците идват добрите условия за ски. Априлските дъждове носят майските цветове и прочее - примери да щете. Извън наивния позитивизъм - отвратително време тези дни…

Христина Балинска: На сбъднатата (смее се). Твърде субективно е  да се нарече една прогноза добра или лоша. Както и няма... хубаво или лошо време. Като изключим бедствията, разбира се. Защото, ако застудяването не харесва на някои хора, радва други. Както и снеговалежите от последните дни - радост безкрайна за децата, любителите на белите спортове и на много хора, които обичат навън да бъде приказно снежно, но и ужас за планиралите пътувания, както и за тези, които трябва да се погрижат за почистването на пътищата.

Натали Трифонова: Вярвам повече на добрата прогноза. Лошите прогнози са свързани с екстремни процеси, обикновено през зимата, а тогава шансът нещо да се обърка е най-голям. Понякога явленията не се развиват така, както сме очаквали.

 

Къде сгрешихте през изминалата година?

Х. Б.: Прогнозата за времето, като всички прогнози е просто прогноза.

Н. Т.: Не се сещам за нещо конкретно, но както във всички професии, така и в нашата грешки се случват, за което се извиняваме на зрителите.

Е. Ч.: Многократно сгреших числата от тотото, например. „Не сме безгрешни, но сме истински.“

Как се обличате, за да ви е топло в арктическия студ?

Х. Б.: Арктически студ е твърде пресилен израз за температурите у нас, колкото и ниски да са. Наистина застудяването, което ни очаква, ще бъде причинено от пренос на много студен въздух от арктическите ширини, но той ще достигне нашата страна вече силно трансформиран по пътя. Разбира се, и очакваните температури от порядъка на минус 20 градуса също не са за подценяване. Най-важната препоръка и сега, както и при опасно горещото време през лятото, е да се намали престоят на открито. И разбира се - топли дрехи, шапка, ръкавици, шал.

Н. Т.: В предстоящите ледени дни ще извадя всички най-дебели дрехи от гардероба, съветвам и вашите читатели да направят същото!

Е. Ч.: С арктическо облекло (смее се). И пак не ми е топло. В подобни студове предпочитам обратното на обличането, с любимия човек, някъде, където наистина е топло.

 

Каква напитка пиете, за да се сгреете?

Х. Б.: Чай, кафе, топъл шоколад ...

Н. Т.: Чай с ром и греяно вино винаги вършат добра работа зимно време.

Е. Ч.: Не разчитам на напитка. Предпочитам прегръдка.

 

Къде бихте искали да прекарате деня, когато навън е минус 20?

Х. Б.: Със сигурност на по-топло място - пред камина, в сауна или топъл минерален басейн.

Н. Т.: Определено до камината, в малка, спретната, уютна къщичка извън София.

Е. Ч.: Бали, Малдиви или хайде в родната планина… но и аз като Натали и Хриси - много близо до каминката.

 

Защо обичате зимата?

Х. Б.: Заради снега. Ските. И изобщо планината през зимата...

Н. Т.: Само заради Коледа.

Е. Ч.: Кой каза, че я обичам?

 

За коя зимна песен се сещате?

Х. Б.: Тихо се сипе белият сняг,

галено щипе бузките пак,

где е на двора старият пън,

Снежко затрупа всичко навън...

Н. Т.: Една много любима моя песен на Идина Мензел и Майкъл Бубле - Baby It's Cold Outside 

Е. Ч.:Дуйни ми, дуйни“.

Ски, сноуборд или шейна?

Е. Ч.: Найлон и вътрешна гума.

Х. Б.: Ски и шейна.

Н. Т.: Плаж и море (смее се).

С какво печелите зрителите?

Х. Б.: На този въпрос могат да ви отговорят само... „спечелените“ зрители. Опитвам се да бъда ясна и конкретна. Да посоча акцентите в прогнозата. Както и тенденциите. Защото сравнението на времето утре с времето днес, например - „ще бъде по-топло и по-малко ветровито“ носи повече информация, отколкото конкретните стойности на температурата и скоростта на вятъра.

Е. Ч.: С усмивка, отношение... и най-вече защото нищо не ми се разбира от прогнозата, ха-ха-ха.

Н. Т.: Не бих искала да отговарям от името на зрителите, надявам се, че те усещат удоволствието, с което работя. И обещавам, че ще продължавам да ги събуждам с усмивка.

 

Кой е любимият ви метеоролог?

Н. Т.: Не само любим метеоролог, но и много любим за мен човек е Минчо Празников. Радвам се, че имах възможността да работя с него, да се уча от него и да опозная неговата прекрасна личност. За мен той е не просто колега, а приятел!

Е. Ч.: Проф. д.ф.н. Евгени Сираков. Светла му памет!

Х. Б.: Също като Натали - Минчо Празников. Недостигнат до момента в своя елегантен изказ - комбинация от прецизност и тънък хумор.

 

Какво ще бъде времето утре?

Н. Т.: Пригответе се за температури в порядъка на минус 20 градуса сутринта…

Х. Б.: Със сигурност много студено. По-студено от обичайното. Но все пак... неделно.

Е. Ч.: Времето ще си покаже (смее се). Нека ви е преобладаващо слънчево и предимно усмихнато в душите и сърцата.

Коментари

Задължително поле