Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Време разделно в Кърджали ДПС обвини управляващите, че правят алтернативно честване, от ГЕРБ отрекоха ТРУД

Традиционно празникът на Кърджали се чества с шествие и поднасяне на цветя пред паметника „Освободителите“ .

Вместо да обедини политиците празникът на град Кърджали (на 21 октомври, събота) се превърна във време разделно за тях. На този ден – през 1912 година, по време на Балканската война градът, който след Съединението на Княжество България и Източна Румелия остава в пределите на Османската империя, е освободен от Хасковския отряд.

В центъра на града е издигнат паметник “Освободителите” в памет на героите, загинали за Кърджали, а датата 21 октомври е записана като ден на освобождението.

Разправията кой трябва да организира честването започна от парламента. В кулоарите на НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че винаги досега празникът на Кърджали се е организирал от общината. Тази година обаче областният управител решил да направи още едно, алтернативно честване със заря вечерта, преди официалното честване.

“Институциите на държавата се ползват за разделение и противопоставяне, това не води до нищо добро”, заяви Карадайъ. Той каза, че има много лоши и опасни симптоми и даде пример – организирането на две чествания на празника на Кърджали. “Всяка година общината е тази, която организира отбелязването на празника на самия ден. Тази година има и алтернативно честване, което е организирано от областния управител. На него ще присъства министърът на отбраната, поканен е и председателят на Народното събрание”, обясни Карадайъ.

“Никоя партия не е държавата, дори и да е на власт”, каза още лидерът на ДПС. Той посочи, че досега са смятали, че разделението и противопоставянето са част от идеологията само на националистите, но след организирането на алтернативно честване на един местен празник, от ДПС вече се замисляли върху въпроса “да не би това да е политика на ГЕРБ, а националистите да са само инструмент в техните ръце”.

“Труд” потърси за коментар областния управител на Кърджали Никола Чанев. “Не приемам тезата, че се прави алтернативно честване. Още през 2007 г. по случай 95-годишнината от освобождението, тогавашният областен управител г-н Ангел Коджаманов, който бе излъчен от БСП поставя началото на такива празнични зари. През 2012 г. по случай 100-годишнината зарята е организирана от моята предшественичка Иванка Таушанова. На честването бе и президентът Росен Плевнелиев, на него присъстваха и кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис. Учудвам се от реакцията на ДПС. Още повече, че информация за честванията има и на сайта на самата община.”

“Проблемът не е, че областният управител организира зарята. Проблемът е, че са поканени само представители на ГЕРБ и на Обединените патриоти. Това е причината аз да не отида на зарята”, обяви пред “Труд” кметът на града Хасан Азис.

Зам.-председателят на НС
Цвета Караянчева:
Къде видяха разделение?

Честваме 105 г. от Балканската война. Това е поводът за зарята. Заря е имало и за 95-годишнината и за 100-годишнината. По традиция зарята винаги е била вечерта на 20 октомври. На 20 октомври 2012 г. ген. Делов влиза в Кърджали.

Няма никакъв прецедент със зарята. Къде видяха разделение? Нека да отворят архивите и да видят, че заря за кръгли годишнини е имало и те за били организирани от областните управители. Който иска да идва, който не иска да не идва.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов:
Карадайъ не ме е канил

“Господин Карадайъ не ме е поканил, за да говори, че избирам едната покана. Когато ти не поканиш министъра на отбраната, а искаш да има военни церемонии и ритуал, протокол, не знам за какво говори това.” Така вицепремиерът Красимир Каракачанов отговори на обвинението на лидера на ДПС, че ГЕРБ и Обединените патриоти правят алтернативен празник на гр. Кърджали.

“Не можем да говорим за разделение, насаждано от когото и да било. Трябва да честитим на хората празника -105 години от освобождението на Родопите от турско робство”, коментира Каракачанов. В зависимост от ангажиментите си той щял да прецени дали да отиде днес в града и уточни, че поканата е дошла от областния управител.

Кметът на Кърджали Хасан Азис:
Играта е опасна, но няма да развалям празника на съгражданите си

– Г-н Азис, защо ДПС реагира така остро на организираната от областния управител заря?
– Проблемът не е в зарята, нито в това кой я организира. Проблемът е, че освен представители на ГЕРБ и на ОП не са поканени представители на нито една друга партия. Това е и причината аз да не отида. Зарята на практика се превръща в партийно мероприятие. На нея ще присъстват и представители на държавните институции. Поставя се знак за равенство между партия и държава. Липсват единството, заедността, обединението, които трябва да съпътстват всеки празник. Правят парад на разделението, на размахването на пръст, на използването на силата. Затова аз не мога да приема такова мероприятие и няма да отида.
– Досега как се е провеждал празникът на града?
– Като кмет на Кърджали винаги съм изпращал покани до президента, до премиера, до председателя на НС, до народните представители от всички партии.
– Този път изпратихте ли пак покани на тези хора?
– Да, както всяка година, пак изпратих покани. Получихме и поздравителен адрес от министър-председателя.
– Вие кога разбрахте за зарята?
– Преди два дни. Но това няма никакво значение. Проблемът е, че се прави опит за сливане на партия и държава. Това е опасна игра, но не искам да развалям празника на съгражданите си. Надявам се председателят на ГЕРБ да вземе адекватно отношение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете