Време разделно в Кърджали

ДПС обвини управляващите, че правят алтернативно честване, от ГЕРБ отрекоха ТРУД

Вместо да обедини политиците празникът на град Кърджали (на 21 октомври, събота) се превърна във време разделно за тях. На този ден - през 1912 година, по време на Балканската война градът, който след Съединението на Княжество България и Източна Румелия остава в пределите на Османската империя, е освободен от Хасковския отряд.

В центъра на града е издигнат паметник “Освободителите” в памет на героите, загинали за Кърджали, а датата 21 октомври е записана като ден на освобождението.

Разправията кой трябва да организира честването започна от парламента. В кулоарите на НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че винаги досега празникът на Кърджали се е организирал от общината. Тази година обаче областният управител решил да направи още едно, алтернативно честване със заря вечерта, преди официалното честване.

“Институциите на държавата се ползват за разделение и противопоставяне, това не води до нищо добро”, заяви Карадайъ. Той каза, че има много лоши и опасни симптоми и даде пример - организирането на две чествания на празника на Кърджали. “Всяка година общината е тази, която организира отбелязването на празника на самия ден. Тази година има и алтернативно честване, което е организирано от областния управител. На него ще присъства министърът на отбраната, поканен е и председателят на Народното събрание”, обясни Карадайъ.

“Никоя партия не е държавата, дори и да е на власт”, каза още лидерът на ДПС. Той посочи, че досега са смятали, че разделението и противопоставянето са част от идеологията само на националистите, но след организирането на алтернативно честване на един местен празник, от ДПС вече се замисляли върху въпроса “да не би това да е политика на ГЕРБ, а националистите да са само инструмент в техните ръце”.

“Труд” потърси за коментар областния управител на Кърджали Никола Чанев. “Не приемам тезата, че се прави алтернативно честване. Още през 2007 г. по случай 95-годишнината от освобождението, тогавашният областен управител г-н Ангел Коджаманов, който бе излъчен от БСП поставя началото на такива празнични зари. През 2012 г. по случай 100-годишнината зарята е организирана от моята предшественичка Иванка Таушанова. На честването бе и президентът Росен Плевнелиев, на него присъстваха и кметът на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис. Учудвам се от реакцията на ДПС. Още повече, че информация за честванията има и на сайта на самата община.”

“Проблемът не е, че областният управител организира зарята. Проблемът е, че са поканени само представители на ГЕРБ и на Обединените патриоти. Това е причината аз да не отида на зарята”, обяви пред “Труд” кметът на града Хасан Азис.

Зам.-председателят на НС

Цвета Караянчева:

Къде видяха разделение?

Честваме 105 г. от Балканската война. Това е поводът за зарята. Заря е имало и за 95-годишнината и за 100-годишнината. По традиция зарята винаги е била вечерта на 20 октомври. На 20 октомври 2012 г. ген. Делов влиза в Кърджали.

Няма никакъв прецедент със зарята. Къде видяха разделение? Нека да отворят архивите и да видят, че заря за кръгли годишнини е имало и те за били организирани от областните управители. Който иска да идва, който не иска да не идва.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов:

Карадайъ не ме е канил

“Господин Карадайъ не ме е поканил, за да говори, че избирам едната покана. Когато ти не поканиш министъра на отбраната, а искаш да има военни церемонии и ритуал, протокол, не знам за какво говори това.” Така вицепремиерът Красимир Каракачанов отговори на обвинението на лидера на ДПС, че ГЕРБ и Обединените патриоти правят алтернативен празник на гр. Кърджали.

“Не можем да говорим за разделение, насаждано от когото и да било. Трябва да честитим на хората празника -105 години от освобождението на Родопите от турско робство”, коментира Каракачанов. В зависимост от ангажиментите си той щял да прецени дали да отиде днес в града и уточни, че поканата е дошла от областния управител.

Кметът на Кърджали Хасан Азис:

Играта е опасна, но няма да развалям празника на съгражданите си

- Г-н Азис, защо ДПС реагира така остро на организираната от областния управител заря?

- Проблемът не е в зарята, нито в това кой я организира. Проблемът е, че освен представители на ГЕРБ и на ОП не са поканени представители на нито една друга партия. Това е и причината аз да не отида. Зарята на практика се превръща в партийно мероприятие. На нея ще присъстват и представители на държавните институции. Поставя се знак за равенство между партия и държава. Липсват единството, заедността, обединението, които трябва да съпътстват всеки празник. Правят парад на разделението, на размахването на пръст, на използването на силата. Затова аз не мога да приема такова мероприятие и няма да отида.

- Досега как се е провеждал празникът на града?

- Като кмет на Кърджали винаги съм изпращал покани до президента, до премиера, до председателя на НС, до народните представители от всички партии.

- Този път изпратихте ли пак покани на тези хора?

- Да, както всяка година, пак изпратих покани. Получихме и поздравителен адрес от министър-председателя.

- Вие кога разбрахте за зарята?

- Преди два дни. Но това няма никакво значение. Проблемът е, че се прави опит за сливане на партия и държава. Това е опасна игра, но не искам да развалям празника на съгражданите си. Надявам се председателят на ГЕРБ да вземе адекватно отношение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика