Връзват КАТ към още 200 камери в София

В общинския център за видеонаблюдение и сега дежурят катаджии, но от другата седмица картината ще се получава директно в КАТ-София.

До седмица полиция получава видео от столичните кръстовища

Глобяват шофьори по клипове за минаване на червено, неправилни маневри, говорене по мобилен телефон

Досега следяха само BUS лентите

Столичният общински център за видеонаблюдение ще бъде свързан с КАТ-София до седмица. Така пътната полиция ще може да глобява по клипове с нарушения, заснети от още 200 камери по централни кръстовища и булеварди.

Още през юли миналата година общината включи 40 нови видеокамери, които да следят движението в BUS-лентите, а повечето от старите устройства в центъра на града бяха подновени. Столични катаджии досега даваха дежурства в общинския видеоцентър, на най-късно до 1 ноември ще получават и обработват картина в своята централа на ул. “Лъчезар Станчев” в квартал “Дървеница”.

Шофьорите ще бъдат санкционирани по клипове за различни нарушения - минаване на червено, неправилни маневри, навлизане в забранени улици, говорене по мобилен телефон, съобщи Нова телевизия. Камерите не могат да засичат за превишена скорост, но пък по заснетите номера на автомобилите могат да се откриват издирвани превозни средства, фалшифицирани регистрации или такива, които нямат застраховка “Гражданска отговорност”.

Проблемът на КАТ обаче е с обработката на заснетия материал. Според Закона за движение по пътищата електронни фишове могат да се издават само за нарушения, за които не се взема книжката или не се режат точки. Например - за минаване на червен сигнал на светофара се отнемат 8 точки, а за говорене по мобилен телефон - 6 точки, колкото и за неизползване на предпазен колан. Сниманият за тези 3 нарушения трябва да бъде извикан с призовка в КАТ, където да му се състави акт за установяване на административно нарушение или обикновен фиш. Явяването в пътната полиция трябва да се случи до 1 година след извършване на нарушението, иначе снимките губят давност.

С електронен фиш, които се изпраща с обратна разписка по пощата, обаче няма пречка от КАТ да налагат глоби за липсваща застраховка, за навлизане срещу движението в еднопосочни улици, за шофиране в паркове и пешеходни зони и други.

Фиш на предното стъкло и по пощата

От 20 до 200 лв. за неправилно паркиране

 Инспектори тръгват и извън синята и зелената зона

Също от другата седмица инспектори от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) в София започват да налагат санкции на неправилно паркирали автомобили и извън зоните за платено паркиране. Те ще ходят с таблет и принтер и на място ще отпечатват глобата, която ще бъде залепяна на предното стъклото на колата, която ще бъде заснета. Санкциите за паркиране на тротоар, или на зелена площ започва от 20 лева, но може да стигне и до 200 лв. ако нарушението е тежко - например, ако превозното средство е паркирано така, че препречва пътя на линейка или пожарни коли. Освен залепеният на предното стъкло фиш, той ще се праща и по пощата. Ако не бъде платен, нарушителят ще бъде неприятно изненадан, когато отиде да си издължи данъка в общината и се окаже, че дължи и допълнителна сума за неправилното паркиране.

Коментари

Задължително поле