Връчиха ключове на всички новодомци в Хитрино

Още 12 къщи бяха построени с пари от държавата, 100% са обхванати частните щети

Още 12 нови къщи бяха изградени в Хитрино за 1,5 млн. лв. държавни средства от фонд "Социална закрила", а собствениците им получиха тържествено ключовете си в понеделник. С тях изградените нови домове в населеното място, взривено и опожарено при адската жп. катастрофа на 10 декември 2016 г., стават 23.

Както "Труд" писа, десет къщи /за над 2 млн.лв. б.а./ издигнаха частни фирми, членове на Камарата на строителите, а една за двете сестри, останали сираци, бе построена със средства на партия ГЕРБ. На тържеството ритуално получиха ключове и техните стопани, макар че от година вече ги обитават.

"С цялата отговорност мога да заявя, че в Хитрино вече са обхванати всички щети. Направи се много, дори в повече. Частните имоти са възстановени на 100%. Получи се това, за което хората мечтаеха", каза кметът на селото Нуридин Исмаил.

На първо място благодари на държавата и на премиера Бойко Борисов, който беше редом да хората в първите най-страшни дни, не подмина институциите, нито пък хората от цяла България, плакали и дарявали средства. На тържеството присъства зам.-социалният министър Лазар Лазаров, който обяви, че "по-публичен процес на възстановяване на населено място от Хитрино не е имало". По думите му в най-новата история на България подобен процес - партньорство по възстановяване между институции е прецедент.

Лазаров даде пълен отчет за 5-те млн. лв., отпуснати от държавата за ликвидиране на бедствието в Хитрино. На близките на 7-те жертви са били изплатени по 10 000 лв. За ежедневни разходи постъпили 53 заявления и са отпуснати над 15 000 лв. За смяна на потрошена дограма и прозорци 244 заявления за 428 000 лв.

За разрушаване на опасни сгради 38 446 лв. За лечение и рехабилитация, които продължават, е имало 13 заявления и досега са похарчени 17 058 лв. За строежи и ремонти по 125 сгради /в това число новите къщи/ над 2,210 млн. лв. Лазаров бе категоричен, че всякакви спекулации за цени на строителството и отчитане на неизвършени дейности са неоснователни.

Председателят на УС на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев благодари на всички фирми, които са станали съпричастни към бедствието. Председателят на БЧК-Шумен д-р Николай Чобанов, напомни, че призивът на организацията е накарал цяла България да застане зад бедата на Хитрино. Хората отделяха по лев по два и събраха над 2 млн.лв. "Хитрино е образец как да се реагира при кризисна ситуация", каза Чобанов.

Материалните щети се възстановяват, но хората не се връщат, коментираха тъжно хитринчани, докато вървеше тържеството. Селото чака съдебно възмездие.

Коментари

Задължително поле