На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Връчиха наградата „Иван Ведър“ на заслужили масони Всяка организация има свои членове, които допринасят за израстването й, каза пред "Труд" Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов

След тържествената церемония по връчването на наградата, масоните почетоха с венци и цветя мемориала на основоположника на свободното зидарство у нас Иван Ведър. Снимка: Биляна Веселинова

Носител тази година е Михаил Димитров

Над 300 масони от Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) се събраха на тържествена церемония в Русе, за да аплодират връчването на една от престижните си награди „Иван Ведър“. Тази година носител на нагръдния почетен знак с образа на Иван Ведър е старият Велик оратор на ОВЛБ Михаил Димитров. Бе присъдена и извънредна награда посмъртно за Валентин Димитров – Стар велик секретар. Призът бе връчен от Великия майстор на ОВЛБ Искрен Йотов, който заяви пред „Труд”, че „всяка организация има членове, които чрез труда си и с работата, допринасят както израстването й, така и за подобряване на взаимоотношенията й с обществото”. „Михаил Димитров през последните 20 години многократно е доказал приноса си за ОВЛБ, както в национален, така и в международен аспект”, допълни Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов. И подчерта: „За мен беше привилегия и чест да връча наградата „Иван Ведър” на Михаил Димитров”.

„Когато издадох плочата за статута на наградата, бях убеден, че това ще стане най-престижната масонска награда. Че чрез нея ще бъдат позиционирани уникалните български масони, които в своето присъствие в свободното зидарство са личности, моделиращи българската история”, заяви пред „Труд” по повод на церемонията Старият велик майстор на ОВЛБ Григорий Вазов.

Наградата „Иван Ведър“ е учредена по предложение на русенски масони през 2010 година във връзка със 130-та годишнина от основаването на първата българска масонска ложа “Балканска звезда“. Отличието се връчва на всяка нечетна година за съществен принос към развитието и укрепването на масонството в България, за утвърждаване на масонските ценности у нас и в други страни.

Иван Ведър се счита за основоположник на масонството в България. Той е посветен като свободен зидар в ложа №687 от състава на Великата ложа на Англия през 1863 година в Цариград. Съществен факт е, че в края на Руско – турската война през 1878 година Ведър спасява Русе от опожараване и набези на башибозушката войска.

След тържествената церемония по награждаването във Военния клуб в Русе, масоните почетоха с венци и цветя мемориала на Иван Ведър в града.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.