На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Връчиха наградата „Николай Кънчев”

Федя Филкова и Пламен Дойнов по време на награждаването.

Над 150 почитатели на поезията препълниха галерия „Средец” в Министерство на културата, за да присъстват на традиционния Поетичен никулден, който се проведе за десети път на 6 декември. За пета поредна година се връчи Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев”. Лауреатите са: Пламен Дойнов за „Балът на тираните” (ИК „Несарт-Милен Миланов” и Издателство „Кралица Маб”, 2016) и Георги Господинов за „Там, където не сме” (ИК „Жанет 45”, 2016). В празничната вечер прозвучаха стихове на петимата номинирани поети: Боряна Кацарска, Георги Господинов, Палми Ранчев, Пламен Дойнов и Силвия Чолева.

В словото на министъра на културата Вежди Рашидов, отправено до поетесата Федя Филкова, съпруга на Николай Кънчев, се казва: „За мен е изключително удоволствие, че наградата „Николай Кънчев” ще се връчи сред моите ранни рисунки. Освен изложбата, присъствието на духа на Николай Кънчев в тази галерия ме върна емоционално години назад, в спомените, когато всеки божи ден бяхме заедно на една маса в тихия кът на Клуба на писателите и на Клуба на преводачите, където до късна доба се водеха разговори и спорове – не само за литература, но и за самия живот. Всички знаехме кои сме, ние се търсехме помежду си единствено по показателя да бъдем интересни, необичайни и талантливи. Това ни зареждаше, осмисляше деня ни и ни правеше по-богати духовно. И до днес помня гласа на този голям поет – мъдър, пълен с проклятие и любов, носещ в себе си и мъката, и радостта. Един поет, за когото няма как да забравим! Много исках тази вечер да съм с вас, но за съжаление не мога. Духом съм тук! Ние, старите момчета и добри приятели на Николай го носим в сърцето си и продължаваме да го обичаме… Благодаря, Федя, за усилията и достойнството ти да отвориш път към безсмъртието на този велик поет – Николай Кънчев! Той го заслужава!”

Водещ на тържествената церемония бе актьорът Милен Миланов, председател на фондация „Аскеер”, а слово „Апология на поезията” произнесе поетът Ани Илков, носител на наградата „Николай Кънчев” – 2015 г.

Поетичният празник премина под знака на 80 години от рождението на Николай Кънчев (1936-2007) и беше организиран от Федя Филкова и Милен Миланов с любезната подкрепа на Министерството на културата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.