Очакват ни валежи в Западна България днес

Как мутра учи философия?

Детският радиохор на БНР излиза на протест

Пожарникари спасиха двама мъже и шест деца, бедстващи в река Арда край Маджарово

Стрелба по сградата на американското посолство в Анкара Няма пострадали хора

Гърция излезе успешно от последната си спасителна програма

Най-малко петима загинали при две нови земетресения в Индонезия

Взривиха банкомат в Казанлък По първоначална информация извършителите са успели да вземат парите в устройството

Членове на семейства, разделени от Корейската война, ще се срещнат днес в планински курорт в Северна Корея

Продължава борбата с пожара край Карлово

На 20 август 2018 да почерпят

Филип избра да е дете на природата След екзотичния остров Реюнион - живот назад към дивото

В Царските конюшни живели 27 семейства Режисьорката от БНТ Иванка Андонова гледала в комуната едномесечно бебе

Джон Болтън: САЩ, Израел и Русия искат Иран извън Сирия

Спасиха британка, паднала от борда на кораб край хърватския град Пула

Връчиха наградата „Николай Кънчев”

Федя Филкова и Пламен Дойнов по време на награждаването.

Над 150 почитатели на поезията препълниха галерия „Средец” в Министерство на културата, за да присъстват на традиционния Поетичен никулден, който се проведе за десети път на 6 декември. За пета поредна година се връчи Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев”. Лауреатите са: Пламен Дойнов за „Балът на тираните” (ИК „Несарт-Милен Миланов” и Издателство „Кралица Маб”, 2016) и Георги Господинов за „Там, където не сме” (ИК „Жанет 45”, 2016). В празничната вечер прозвучаха стихове на петимата номинирани поети: Боряна Кацарска, Георги Господинов, Палми Ранчев, Пламен Дойнов и Силвия Чолева.

В словото на министъра на културата Вежди Рашидов, отправено до поетесата Федя Филкова, съпруга на Николай Кънчев, се казва: „За мен е изключително удоволствие, че наградата „Николай Кънчев” ще се връчи сред моите ранни рисунки. Освен изложбата, присъствието на духа на Николай Кънчев в тази галерия ме върна емоционално години назад, в спомените, когато всеки божи ден бяхме заедно на една маса в тихия кът на Клуба на писателите и на Клуба на преводачите, където до късна доба се водеха разговори и спорове – не само за литература, но и за самия живот. Всички знаехме кои сме, ние се търсехме помежду си единствено по показателя да бъдем интересни, необичайни и талантливи. Това ни зареждаше, осмисляше деня ни и ни правеше по-богати духовно. И до днес помня гласа на този голям поет – мъдър, пълен с проклятие и любов, носещ в себе си и мъката, и радостта. Един поет, за когото няма как да забравим! Много исках тази вечер да съм с вас, но за съжаление не мога. Духом съм тук! Ние, старите момчета и добри приятели на Николай го носим в сърцето си и продължаваме да го обичаме… Благодаря, Федя, за усилията и достойнството ти да отвориш път към безсмъртието на този велик поет – Николай Кънчев! Той го заслужава!”

Водещ на тържествената церемония бе актьорът Милен Миланов, председател на фондация „Аскеер”, а слово „Апология на поезията” произнесе поетът Ани Илков, носител на наградата „Николай Кънчев” – 2015 г.

Поетичният празник премина под знака на 80 години от рождението на Николай Кънчев (1936-2007) и беше организиран от Федя Филкова и Милен Миланов с любезната подкрепа на Министерството на културата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.