Пътни полицаи засякоха трима, обявени за издирване

Тежко е състоянието на момчето, паднало от прозорец в социален комплекс

Оперетата “Графиня Марица” отново на търновска сцена Представят постановката с нови попълнения сред солистите

Валери Жаблянов: Мотивите за исканата оставка са образец за политически произвол и фактологическо слабоумие

Доналд Тръмп с мярка срещу модифицираните пушки

ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

Връчиха наградата „Николай Кънчев”

Федя Филкова и Пламен Дойнов по време на награждаването.

Над 150 почитатели на поезията препълниха галерия „Средец” в Министерство на културата, за да присъстват на традиционния Поетичен никулден, който се проведе за десети път на 6 декември. За пета поредна година се връчи Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев”. Лауреатите са: Пламен Дойнов за „Балът на тираните” (ИК „Несарт-Милен Миланов” и Издателство „Кралица Маб”, 2016) и Георги Господинов за „Там, където не сме” (ИК „Жанет 45”, 2016). В празничната вечер прозвучаха стихове на петимата номинирани поети: Боряна Кацарска, Георги Господинов, Палми Ранчев, Пламен Дойнов и Силвия Чолева.

В словото на министъра на културата Вежди Рашидов, отправено до поетесата Федя Филкова, съпруга на Николай Кънчев, се казва: „За мен е изключително удоволствие, че наградата „Николай Кънчев” ще се връчи сред моите ранни рисунки. Освен изложбата, присъствието на духа на Николай Кънчев в тази галерия ме върна емоционално години назад, в спомените, когато всеки божи ден бяхме заедно на една маса в тихия кът на Клуба на писателите и на Клуба на преводачите, където до късна доба се водеха разговори и спорове – не само за литература, но и за самия живот. Всички знаехме кои сме, ние се търсехме помежду си единствено по показателя да бъдем интересни, необичайни и талантливи. Това ни зареждаше, осмисляше деня ни и ни правеше по-богати духовно. И до днес помня гласа на този голям поет – мъдър, пълен с проклятие и любов, носещ в себе си и мъката, и радостта. Един поет, за когото няма как да забравим! Много исках тази вечер да съм с вас, но за съжаление не мога. Духом съм тук! Ние, старите момчета и добри приятели на Николай го носим в сърцето си и продължаваме да го обичаме… Благодаря, Федя, за усилията и достойнството ти да отвориш път към безсмъртието на този велик поет – Николай Кънчев! Той го заслужава!”

Водещ на тържествената церемония бе актьорът Милен Миланов, председател на фондация „Аскеер”, а слово „Апология на поезията” произнесе поетът Ани Илков, носител на наградата „Николай Кънчев” – 2015 г.

Поетичният празник премина под знака на 80 години от рождението на Николай Кънчев (1936-2007) и беше организиран от Федя Филкова и Милен Миланов с любезната подкрепа на Министерството на културата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете