Връчиха наградите „Лидия Кутева”

Теордора Маркова, Стефан Симов, Теодора Занева, Александър Томов, Ана-Мария Узунова, Борис Узунов, Марио Бобоцов и проф. Павлина Доковска

На 14 юни за поредна година в Националното музикално училище „Любомир Пипков” се проведе конкурсът на името на именитата българска пианистка и педагожка Лидия Кутева (1923 – 2004). Участваха осем ученици – най-добрите пианисти, възпитаници на училището от 8 до 12 клас.

Конкурсът се организира от Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” със съдействието и експертната оценка на проф. Павлина Доковска (преподавател в Mannes College of Music, Ню Йорк).

„Ние помагаме на проф. Доковска в тази благородна инициатива – да съхрани паметта за своята любима преподавателка Лидия Кутева и да насърчи младите изпълнители да вървят уверено по пътя на истински професионалното изкуство” – каза Михаил Тачев, изпълнителен директор на Фондацията.

Журито и публиката изслушаха изпълненията на участниците, аплодирайки наистина добре овладяната техника и вложената от тях артистичност при музицирането. Първа награда (1000 лв.) заслужи Борис Узунов – 11 клас, който изпълни Соната Фантазия „След прочитане на Данте” (Лист) и Токата (Санкан); Втора награда (800 лв.) беше присъдена на Марио Бобоцов – 10 клас, за изпълнението на Соната №8 „Патетична” (Бетовен) и Етюд оп. 8 №12 (Скрябин); Трета награда (500 лв.) получи Ана-Мария Узунова – 8 клас, за изпълнението на Соната С dur І част (Хайдн) и Болеро (Шопен).

Обобщавайки впечатлението си от изявата на участниците, проф. Доковска изтъкна: „Всички показаха качества. Но аз се спрях на тези от вас, които показаха техника и артистичност. Нашата работа като пианисти е трудна, тя изисква прецизност и посветеност на това, което вършим: всички нейни аспекти трябва да бъдат така добре организирани, че да се извлича максималното от собствения талант и от произведението. Желая на всички мои млади колеги в процеса на работата си да се насочат към указанията върху партитурите. Артистът трябва да чете правилно детайлите върху партитурите. Нивото на познание трябва да включва историята на музиката и на композитора, за да може изпълнението да се превърне в послание. Наградата е едно вътрешно удовлетворение от процеса – радостта от ежедневната ни работа. Изключително много се гордея с постиженията на младите българи, които представям в Карнеги хол всяка година за 24 май. Лидия Кутева обичаше силно и искрено своите ученици – безусловно и безкористно. Нейната щедрост ни учеше да бъдем добри и всеотдайни. Тя беше нашата духовна майка”.

Журито беше в състав: проф. Павлина Доковска, Михаил Тачев, Милка Митева, проф. Владимир Валяревич и оперната прима Стефка Естатиева.

Коментари

Задължително поле